Amedliler her akşam 'gürültü' çıkaracak

Amedliler her akşam 'gürültü' çıkaracak

Amed'de 'Hükümet Adım At' kampanyası kapsamında dün akşam 'gürültü' eylemi gerçekleşti. Amedliler demokratik çözüm sürecinde devletin adım atması için her akşam 20.30-21.00 saatleri arasında 'gürültü' eylemi yapacak. 

BDP Diyarbakır İl Örgütü, "Hükümet adım at" kampanyası çerçevesinde başlattığı "gürültü eylemi" çerçevesinde Huzurevleri Özgür Yurttaş Derneği önünde basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına çok sayıda kişinin yanı sıra BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Mehmet Emin Yılmaz ve BDP ilçe yöneticileri katıldı. Burada açıklama yapan BDP Kayapınar İlçe Başkanı Davut Kesen, devletin adım atması amacıyla her gün 20.30 ve 21.00 saatleri arasında gürültü eylemi yapacaklarını belirterek, bu eyleme tüm Diyarbakırlıları destek vermeye çağırdı. Ardından konuşan BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Mehmet Emin Yılmaz ise, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 21 Mart Diyarbakır Newroz'unda yaptığı çağrı ile yeni bir sürecin başladığını belirtti. Sürecin, 3 aşamalı şekilde ilerlemesi için yol haritasının belirlendiğini kaydeden Yılmaz, bunun en büyük ve sorumlu ayağını Kürtlerin attığını ve birinci aşamanın tamamlandığını aktardı. Buna rağmen devletin bu konuda herhangi bir adım atmadığını dile getiren Yılmaz, "Lice'nin Kayacık ilçesinde karakol yapımı protestosu sırasında askerlerin ateş açması sonucu Kürt gencimiz Medeni Yıldırım şehit düştü. 8 kişi ise yaralandı. Devlet bu adımlarla Kürt sorununa çözüm getiremez" diye konuştu. 

Yapılan konuşmalarından ardından kitle ellerinde bulunana tencere ve tavalarla gürültü eylemine başladı. Dakikalarca süren gürültü eyleminin ardından BDP Gençlik Meclisi'nin fuhuş, ajanlaştırma, uyuşturucu ve asimilasyon politikalarına karşı 30 Haziran'da "Sömürgeci uygulamalara son" sloganıyla başlattığı kampanya kapsamında Kayapınar ilçesi Ahmet Arif Parkı'nda şölen düzenledi. Şölenin yapıldığı alana, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fotoğrafı, PKK bayrağı ve "Şehit Beritan çizgisinde militanlaşalım önder Apo'yu özgürleştirelim", "Zeyneplerin, Cezmilerin çizgisinde mücadeleyi zaferle taçlandıracağımız bir ruhla kongreyi selamlıyoruz", "Zilanlarla başlayan Evrimlerle ateş topuna dönen mücadele YDG- K ile zafere ulaşacaktır" pankartları asıldı. Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan şölende sık sık "Biji serok Apo", "Şehit namirin" sloganı atıldı. Ardından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ı ve Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi'nin kuruluşunu (YDG-H) konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyon gösterimi sırasında gençler sık sık "Biji Serok Apo" sloganı attı. 

Gösterimin ardından BDP Gençlik Meclisi adına yapılan açıklamada, "Özellikle Kürt özgürlük hareketini askerlik boyutuyla yenemeyen Türk devleti bununda öfkesiyle Kürdistan'da siyasi, sosyal ve kültürel alanlar üzerinden savaşı Kürt toplumunu parçalamaya, yozlaştırmaya, kültürsüzleştirme faaliyetlerine yöneltmiştir" denildi. Devletin esas ve nihai amacının Kürt gençliği şahsında tüm Kürt halkını katlederek sömürgeci uygulamaların hayata geçirilmek istenildiği ifade edilen açıklamada, şunlar belirtildi: "Bunun en somut örneği, şehit Şahin Öner, TC polisi tarafından 10 Şubat'ta panzerle ezilerek katledilmiştir. Yine Özgür Arda AKP polisinin kurşunuyla katledilmiştir. Ve en son şehit Murat İzol AKP polisinin eline düşmemek için kendisini hırçın Dicle Nehri'nin sularına atmış ve günler sonra ancak cenazesine ulaşabilmiştir." 

Yapılan konuşmanın ardından Koma Sidar'ın seslendirdiği ezgiler eşliğinde halay çekildi.