Amnesty: İran’da en az 143 kişi öldürüldü

İran’da halkın kötü yönetime karşı 10 gün önce başlattığı ve günler süren isyanda, şimdiye kadar en az 143 kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) tarafından yapılan açıklamada, İran’da 15 Kasım’da benzin fiyatlarına zamlardan son başlayan gösterilerde ölü sayısının daha önce tahmin edilenden çok daha fazla olduğu belirtildi. Açıklamaya göre, rejim güçleri tarafından öldürülenlerin sayısı en az 143.

Daha önce ölü sayısının 106 olarak verildiği kaydedilen açıklamada, İran rejim güçlerinin göstericilere karşı öldürme amaçlı saldırmasına uluslararası toplumun sessiz kalmaması gerektiğinin altı çizildi. Açıklamada, halk isyanında yaşamını yitirenlerin sayısının çok daha fazla olabileceğine dikkat çekildi.

İran rejimi, günler süren gösterilerin ‘dış güçlerin’ provokasyonları olduğunu savunuyor. Dün başkent Tahran’da rejime destek amacıyla düzenlenen bir gösteride konuşan General Hoseyin Salami, “Bu savaş bitti” demişti. Gösteride yapılan konuşmalarda Amerika ve İsrail karşıtı sloganlar atılmıştı.