Anadilde eğitim kampanyası sürüyor
Anadilde eğitim kampanyası sürüyor
Anadilde eğitim kampanyası sürüyor
Kuzey Kürdistan ve Türkiye’de anadilde eğitim hakkının tanınması ve ilkokullarda okutulan “Andımız”ın kaldırılması kampanya sürüyor. İstanbul, Mersin, Bingöl ve Muş'ta düzenlenen eylemlerde "Dilimiz, kimliğimizdir. Kimliksiz bir yaşam istemiyoruz" diye haykıran Kürtler, taleplerini içeren dilekçelerle Milli Eğitim Müdürlükleri'ne başvurdu.
Mersin’de KURDİ-DER öncülüğünde, "Anadilde eğitim" talebiyle amacıyla şube binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Çok sayıda dernek üyesinin katıldığı açıklamaya BDP, HDK, GÖÇ-DER, İHD yöneticileri de destek verdi.
Kürtçe'nin Kurmanci ve Dimilkî lehçelerinde "Zimanê me rumeta me ye", "Zimanê ma rumeta ma yo" pankartının açıldığı açıklamada, "Devlemendiya min zimanê min e", "Nasnameya min zimanê min e" dövizleri taşındı.
Kürtçe açıklama yapan KURDÎ-DER Mersin Şube Başkanı Selahattin Çam, dilin bir halkın temeli, onuru ve kimliği olduğunu belirterek, buna rağmen yeni açılan eğitim-öğretim döneminin de anadilde eğitim ve öğretimden yoksun olduğunu söyledi.
Okula yeni başlayan çocukların anadilde eğitim görmesi gerektiğini vurgulayan Çam, "anadilinde eğitim görmemenin çocukların kendi kimliklerini, benliklerini ve eğitimlerini olumsuz etkilediğini" söyledi. Anadilde eğitimin önündeki engellerin kaldırılarak, okullarda anadilde eğitim verilmesini ve kamu kurumlarında anadilde hizmet verilmesi gerektiğini dile getiren Çam, herkese anadiliyle konuşarak, okuyarak ve yazarak sahip çıkması çağrısında bulundu.
BDP Beyoğlu, Fatih ve Şişli İlçe Örgütleri, "Anadilde eğitim" için Taksim İstiklal Caddesi'nde bulunan Beyoğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. "Azadiya zimane di çareseriya demokratîk ê de pekane" pankartını açan grup üyeleri, "Kurdino bi Kurdî bixwînin", "Jiyan bi Kurdî xweşe" ve "Her gel bi zimane xwe dijî" dövizlerini taşıdı. "Zimane me nasnama me ye", "Zimane me rumeta me ye", "Anadilde eğitim istiyoruz" sloganları atarken, eyleme katılan çocuklar da taleplerini "Anadilde eğitim istiyoruz" dövizlerini taşıyarak gösterdi. Kürtçe yapılan basın açıklamasını okuyan BDP Beyoğlu İlçe Eşbaşkanı Mehmet Nur Açıl, yeni eğitim ve öğretim yılında da milyonlarca çocuğun yine anadilinde eğitim hakkından mahrum bırakıldığını belirtti. Açıl, "İleri demokrasiye geçeceğini ve Kürt meselesini çözeceğini iddia eden iktidar, ne halkların meşru taleplerini dikkate almaktadır, ne de tekçi anlayış üzerine kurulu mevcut eğitim sistemini değiştirmektedir. Bu tutumuyla demokratik çözüm sürecini de tehlikeye sokmaktadır" dedi.
Anadilde eğitim ve aynı zamanda okullarda okutulan "Andımız"ın kaldırılmasını istediklerini dile getiren Açıl, "Biz kimliğimizi istiyoruz. Varlığımızı başkasının varlığına armağan etmek istemiyoruz. Dilimiz, kimliğimizdir. Kimliksiz bir yaşam istemiyoruz" diye konuştu. Açıklamanın ardından sloganlar eşliğinde sona erdi.
İstanbul'un Anadolu Yakası'ndaki eylemelerin adresi ise Kartal oldu. BDP Kartal İlçe Örgütü yönetici ve üyeleri, aynı taleplerle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklamasında bulundu. Açıklama için BDP İlçe Örgütü binasından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne kadar yürüyüş de düzenlendi. Yürüyüşe katılanlar tarafından ''Azadiya ziman di çareseriya neteweya demokratik de ye'' pankartı açıldı.
Yine ''Bê ziman jiyan nabe'', ''Zimanê me rûmeta me ye'', ''Anadilde eğitim istiyoruz'' sloganları atılan yürüyüşün önünde yer alan çocuklarda ''Her tişt ji bo ziman'', ''Em wê qedexeyê nasnakin'', ''Ji ziman re qedexe nabe'' dövizlerini taşıdı.
Yürüyüş sonrası açıklamada bulunan BDP Kartal İlçe Örgütü yöneticisi Ahmet Tanırgan, "'Başbakan Erdoğan ileri demokrasi diyerek ve Kürt meselesini çözeceğini iddia ederek, bu halkın meşru talebi olan anadilinde eğitim talebini dikkate almamaktadır'' dedi. Devletin sadece çocukları anadilinden mahrum etmekle kalmadığını belirten Tanırgan, “Her sabah okullarda çocuklarımıza ‘Andımız’ okutularak Türk olmayan çocuklara zulüm etmektedir. Türk olduklarını ve varlığını Türk varlığına armağan ettiklerini söyletmektedir. Bu zulümdür, ayıptır, günahtır” dedi.
Basın açıklamasının ardından kitle 15 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylem çocukların söylediği ''Herne Pêş'' marşı eşliğinde sona erdi.
BDP'nin İstanbul 3'üncü bölgesinde bulunan ilçe örgütlerinin yönetici ve üyelerinin bütünü ise, anadilde yine aynı taleplerle Bağcılar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem gerçekleştirdi. Med Kültür Sanat Merkezi çalışanlarının da destek verdiği eylemde çocukların yoğun katılımı dikkat çekti. "Azadiya ziman di çareseriya netewa demokratîk de ye" pankartının açıldığı eylemde, açıklamayı Kürtçe olarak Med Kültür Sanat Merkezi çalışanı Mehmet Kurt yaptı.
Kurt, "Kürt halkı en başta Anayasa'daki bütün asimilasyon, milliyetçi ve tekçi yasaların değiştirilmesini ve yaşamın her alanında Kürt dili önündeki bütün engellerin kaldırılmasını istemektedir. Anadilde eğitim hakkı hak sahibine verilmeli ve eğitim sistemi evrensel normlara göre düzenlenmelidir" dedi. Basın açıklamasının ardından 15 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirilirken, eylem alkışlarla sona erdi.
Bingöl’de ise Eğitim Sen ve BDP Bingöl İl Örgütü’nün düzenlediği eylemin adresi Dörtyol'daki Saat Kulesi önü idi. BDP’liler ve Eğitim Sen üyeleri, Saat Kulesi önünde imza standı açtı. Eğitim Sen Bingöl Şube Başkanı Metin Kılıç, İHD Şube Başkanı Mehmet Can İnce, BDP İl Eşbaşkanı Halis Yurtsever'in de aralarında bulunduğu kalabalık bir grup tarafından startı verilen imza kampanyasına kitle yoğun ilgi gösterdi. Kampanyanın Cuma günü saat 16.00'a kadar devam edeceği belirtildi.
Muş'un Varto ilçesinde "Anadilde eğitim" hakkının tanınması ve "Andımız"ın kaldırılması talebiyle yürüyüş düzenlenerek, Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bu taleplere ilişkin dilekçe verildi. Dilekçelerin teslimi öncesinde düzenlenecek yürüyüş için BDP İlçe Örgütü binası önünde bir araya gelen kitle buradan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önüne kadar yürüdü. Yürüyüşe Varto Belediye Başkanı Gülşen Çelebi, Mordem Kültür Merkezi çalışanları, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi üyeleri de katıldı.
"Zimanê kurdî bila bibe zimanê fermî" pankartı ve "Zimanê me rûmeta me ye", "Seçmeli ders değil, anadilde eğitim" dövizleri ile yürüyen kitle sık sık, "Bê ziman jiyan na be", "Zimanê me rûmeta me ye", "Zimanê me rihê me ye" sloganları attı.
Milli Eğitim Müdürlüğü önüne gelen kitle, burada kısa süreli oturma eylemi yaptı. Oturma eylemi sırasında BDP İlçe yöneticisi Abdulbasit Taş, sembolik olarak tahtada Kürtçe eğitim verdi. Kürtçe eğitim sonrası basın açıklaması yapan BDP Varto İlçe Başkanı Güven Meşe, Kürt dili ve kültürü üzerindeki soykırımın tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, "Kürt dili üzerinde soykırım uygulanmakta ve büyük adaletsizlik sürmektedir. Bu büyük adaletsizlik sona ermeli ve Kürtçe anadilde eğitim olmalıdır. Kürtlerin on yıllardır dilleri ve kimlikleri üzerinde zulüm ve inkar politikaları uygulandı ve Kürtler bu zulüm ve inkara karşı büyük bedeller ödedi. Bugün de bu zulüm karşısında anadilimiz için sokaklarda ve meydanlardayız. Anadilde eğitim hakkını alana kadar da meydanlarda olacağız" dedi.
Açıklamanın ardından anadilde eğitim için toplanan imzalar Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerine teslim edildi.