Ankara Üniversitesi’nde Tuncel fobisi
Ankara Üniversitesi’nde Tuncel fobisi
Ankara Üniversitesi’nde Tuncel fobisi
Ankara Üniversitesi’nde (AÜ) okuyan öğrencilerin düzenlemek istediği panele Hukuk Fakültesi Dekanlığı, “Sebahat Tuncel katılamaz” diyerek salon vermedi. Karara tepki gösteren öğrenciler ise paneli okul kantininde yapacak.
Söz dergisi okurları öğrencilerinin, AÜ Hukuk Fakültesi’nde gerçekleştirmek istediği “Ortadoğu’dan Anadolu’ya Kürt sorununda müzakere süreci ve olası sonuçları, Türkiye devrimci hareketinin durumu ve görevleri, Ezilenlerin İslam’ı ve isyan dinamikleri” konulu panel fakülte yönetimi tarafından gerekçesiz bir biçimde engellenmek istendi. Panele BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Antikapitalist Müslümanlardan İhsan Eliaçık ve Türkiye Gerçeği dergisinden Mehmet Güneş konuşmacı olarak katılacaklar arasında yer alıyor.
Panel için salon talebinde bulunan öğrenciler etkinlik için form doldurup danışman görevlisine imzalattıktan sonra dekan yardımcısına götürdüklerinde kendilerine Tuncel’in konuşmacı olarak katılmasından ötürü etkinliğe izin verilmeyeceği söylendi. Paneli düzenleyen öğrencilerden Merve Keskin, yaşananları şöyle anlattı: “Dekan Yardımcısı Abdurrahman Saygılı hocamız rektörlüğü arayarak panelle ilgili bilgileri yönetime aktardı. Bunu kendisi yapmasa bile bilgilerin zaten oraya ulaşacağını söylerken de aslen polis ile okulun özel güvenlik birimleri işbirliğini ortaya çıkarmış oldu. Bu sırada aynı üniversitede 8 Mayıs’ta Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde çözüm süreci ile ilgili bir panelde yine Sebahat Tuncel'in geleceğini öğrendik ve bunu dekan yardımcısına ilettik. Hiç bir mantıklı açıklamada bulunmadan etkinlik için salon veremeyeceğini, rektörlükten doğru bunun engellendiğini ve kendisinin sorumluluk alamayacağını söyledi. Rektör yardımcılarıyla da görüşme talep ettik ancak bunla ilgili de bize geri dönüş olmadı” diye konuştu.
DEKANDA DA TUNCEL ÇIKMAZI
Dekan Arzu Oğuz’la da bir görüşme yaptıklarını kaydeden Keskin, “Fakülteyi yönetmekten aciz dekanın bu görüşmede panelin neden yaptırılmadığına dair bir fikri bile yoktu. Yine milletvekili Sebahat Tuncel'den kaynaklı etkinliğin yaptırılamayacağından başka bir şey söylemedi. Aksine genel olarak ‘okulda yapılan etkinlikleri anlamadığını, çok fazla etkinlik, panel, film gösterimi yapıldığını, ne ara ders çalışıyorsunuz anlamadığını’, okulu uzatmamızın da bu etkinliklerden dolayı olduğunu söyledi. ‘Bu sıkıntı buna dikkat etmeli’ dedi, bize. Bunun ardından dekan, ‘Bundan sonra daha erken başvurun’ derken, ne zaman başvurduğumuzdan, bizim salon vermedikleri için panelimizi bir hafta ertelediğimizden, haberi yoktu. Rektörlüğün söylediğini yaptığı açıktı” dedi.
PANELİ KANTİNDE YAPACAĞIZ
Keskin, dekan ile yaptıkları görüşmede panelin sorumluluğunu aldıklarını ve yapmakta kararlı olduklarını aktardıklarını söyleyerek, “Son süreçte olduğu okulda her sorunun kaynağı olarak öğrenciler ilan edildiğini söylediğimizde, ‘Tabii ki de bu böyle olacak, paneli yapmak isteyen de konusunu belirleyen de sizsiniz, soruşturma da size açılır’ dedi. Bunların üzerine biz de panelimizi 14 Mayıs’ta 15.00'da fakültemizin kantininde yapma kararı aldık” diye kaydetti.
DEMOKRATİK HAKKIMIZ SORUŞTURMA GEREKÇESİ OLUYOR
Ankara Üniversitesi’nde son dönemde 100’ü aşkın kişiye soruşturma açıldığını ifade eden Keskin, 250 metre ötede aynı kampüsteki diğer bir fakültede panel yapmaya izin verilmediğini belirtti. Polisin rektörlüğe bilgi vermesinin bile çok doğruymuş gibi kabul edildiğini kaydeden Keskin, rektörlük-polis işbirliği ile öğrencilere saldırıldığını dile getirdi. Okulda basın açıklamasına katılmak, 8 Mart’ı kutlamak gibi en demokratik haklarının bile engellenmeye çalışıldığını belirten Keskin, “Bu süreç aslen demokratikleşmenin en çok konuşulduğu bir dönem. Ancak AKP'nin samimiyetsizliğini ortaya koymakta ve bu da bugün üniversitelerimizdeki hocalara, öğrencilere baskı olarak yansımaktadır” dedi.