Ankara ve İstanbul'da hasta tutsaklar için eylem

Ankara ve İstanbul'da, durumları giderek ağırlaşan hasta tutsaklar Bahattin Salhan ve Ahmet Sılık'ın durumlarına dikkat çekildi.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi 262’inci haftada İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için basın açıklaması yaptı. Eyleme Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, Düşünceye Özgürlük Girişimi temsilcilerinin yanı sıra onlarca kişi katıldı. Açıklamayı yapan İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Fatin Kanat, cezaevlerinde binlerce hasta tutsağın çok zor koşullarda yaşamını devam ettirmeye çalıştığını belirterek, “Kelepçeli muayene ve tek kişilik, havasız ring araçları ile hastane sevkleri adeta işkenceye dönüşmüş durumdadır” dedi.
Bu hafta Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan hasta tutsak Bahattin Salhan’ın durumuna dikkat çekeceklerini vurgulayan Kanat, Salhan’ın 1997 yılında başından vurulduktan sonra tutuklandığını, beyin travması nedeniyle ameliyat geçirdiğini ve yaşamı boyunca devam edecek şekilde ilaç kullanmak zorunda olduğunu belirtti. Salhan’ın beyninde oluşan hasar nedeniyle vücudunun sol tarafında uyuşmalar, tutumalar, nöbet geçirmeler, unutkanlıklar baş ağrıları ve baş dönmeleri meydana geldiğini söyleyen Kanat, Salhan’ın 2016 yılının Nisan ayında Diyarbakır’dan Bolu’ya sevk edildiğini aktardı. Kanat, “Bolu Cezaevinde yaşadığı rahatsızlıklar ve F tiplerinin kötü koşulları hastalıklarını oldukça arttırmıştır. Hastaneye götürüldüğü zaman kelepçeleri çıkarılmamıştır, itiraz olduğu zamanda tedavi edilmeden cezaevine geri getirilmiştir” şeklinde konuştu.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun, hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle Galatasaray Meydanı’nda düzenlemek istedikleri “F Oturumu’nun 389’uncusu da polislerce engellendi. Bunun üzerine açıklama, Taksim’de bulunan İHD İstanbul Şubesi önünde yapıldı. Eylemde “Hasta tutuklu Ahmet Sılık serbest bırakılsın” pankartı açıldı. Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Musa Piroğlu ve Şevin Coşkun’un yanı sıra çok sayıda kişi destek verdi.
Bu hafta Menemen R Tipi Hapishanesi'nde bulunan kısmi felç olan hasta tutsak Ahmet Sılık'ın (75) durumuna dikkat çekildi.
Açıklamayı İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Taylan Bekin yaptı.
Bekin, Sılık’ın, kısmi felç, prostat hastalığı, şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastalıklarından tedavi gördüğü bilgisini paylaştı. Sılık’ın iki ayrı ameliyat geçirdiğini belirten Bekin, hasta tutsağın ihtiyaçlarını kendi başına karşılayamayacak durumda olduğunu söyledi. Bekin, Sılık'ın durumunun her geçen gün kötüye gittiğini, ailesini görüş sırasında çocuklarını tanımadığını belirtti.