Anne Ayık: Oğlumun bağırsakları günden güne çürüyor

Bağırsak hastası olan tutsak Devrim Ayık'ın annesi Hülya Ayık, oğlunun bağırsaklarının çürüdüğünü belirterek, “Oğlumun gözlerinde de sıkıntı var ve tek başına yaşam ihtiyacını karşılayamıyor" dedi.

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) verilerine göre 2021 yılının ilk 3 ayında 2'sinin durumu ağır olan toplam 13 hasta tutsak yaşamını kaybetti. Raporda, cezaevlerinde 604'ü ağır hasta tutuklu, toplam 1.605 hasta tutsak olduğu ortaya çıktı. Raporun yayınlandığı gün, 28 yıldır tutsak olan 67 yaşındaki Gülsa Gültekin, Tarsus T Tipi Cezaevi'nde hayatını kaybetti.

Türkiye ve Kürdistan'daki cezaevlerinde hasta tutukluların durumu daha da kötüleşiyor. Bu tutuklulardan biri de 2015'ten bu yana dört kez tutuklanan ve şu anda Eskişehir H Tipi Cezaevi'nde tutulan Devrim Ayık. (31) Bağırsak hastası olan Ayık'ın, görme sıkıntısı da var. Ağır hasta olan Ayık'ın annesi Hülya Ayık (48), oğlunun bağırsaklarının her geçen gün çürüdüğünü belirterek, tüm hasta tutukluların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Oğlunun altı yılda dört kez tutuklandığını vurgulayan anne Hülya Ayık, "Devrim, Kürtçe şarkı söylediği ve halay çektiği için ilk kez 2015 yılında örgüt üyesi olarak tutuklandı. Devrim tutuklanmadan önce Crohn (Bağırsak hastalığı) hastasıydı. Oğlumun bağırsakları çürüyor. Bu nedenle her zaman tedavi edilmesi gerekiyor. Hapishanede tedavisi ertelendi. 2015'te tutuklandı, 3 yıl sonra serbest bırakıldı. Ancak aynı davadan 12 Ocak'ta yeniden tutuklandı. Oğlum önce İzmir'e, ardından Şakran Cezaevi'ne, daha sonra Edirne F Tipi Cezaevi'ne ve son olarak da Eskişehir H Tipi Cezaevi'ne götürüldü. Oğlumun hastalığı ciddi. Bu yüzden hiçbir cezaevi sorumluluk almak istemiyor" diye konuştu.

ÖLÜME TERK EDİLİYOR

Oğlunun 2006 yılında geçirdiği bir kaza sonucu sağ gözünü kaybettiğini söyleyen Ayık, devamla şunları belirtti: "Sol gözü de iyi görmüyor. Oğlum cezaevinde tek başına hayatını sürdüremiyor. Şu anda 3 arkadaşıyla karantinada tutuluyor. Yalnız bırakılırsa ihtiyaçlarını karşılayamaz. Son kontrolde bağırsaklarının tekrar hasar gördüğü ve acil tedavi edilmesi gerektiği bildirildi. Ancak cezaevi yönetimi tedavi olmasını sağlamadı. Bugün oğlumla birlikte ciddi hastalıkları olan binlerce tutsak var. Durumları kritik. Hasta tutsakların sesi olalım. Artık hapishanelerden cenazeler çıkmasın. Hasta bir insan zaten işkence çekiyor. Onlara ikinci bir işkence yapılmasına gerek yoktur. Hasta tutsakların sesi olmazsak her gün zindanlardan cenazeler çıkar."

'TUTSAKLARIN SESİ OLALIM'

Siyasi tutukluların Kürdistan ve Türkiye'de cezaevlerinde devam eden açlık grevine dikkat çeken Ayık konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Tutsaklar tecrit ediliyor, işkence görüyor. Tutsaklar tecride ve yaşanan hukuksuzluklara karşı sadece slogan atıp, kapılara vuruyorlar. Tutsaklar dışarıya seslerini ulaştıramıyorlar. Bu yüzden bizler tutsakların sesi olmalıyız.

Yüzlerce hasta tutsak ölüm döşeğinde tutuluyor. Bu çağrıyı sadece oğlum Devrim için değil, bütün siyasi tutsaklar için yapıyorum, hepsi benim çocuklarım. Tutsakların sesini her yerde yükseltmeliyiz. Gelin birlikte tutsakların sesi olalım."