AP Demirtaş ve diğer tutsakların serbest bırakılmasını istedi

Avrupa Parlamentosu, Selahattin Demirtaş başta olmak üzere Türkiye’de siyasi tutsakların serbest bırakılması ve temel haklara saygı gösterilmesini isteyen bir karar tasarısını 590 oyla kabul etti.

Brüksel’deki parlamentoda öğle vakti yapılan tartışmaların ardından “Selahattin Demirtaş ve diğer düşünce mahkumları davası başta olmak üzere Türkiye'deki insan hakları durumuna ilişkin” Avrupa Parlamentosu’nun karar tasarısı oylandı. 

Kararda, “Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nin üyesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne taraf olduğundan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) hükümeti ve içtihatlarına uymak zorunda olduğu” vurgulandı. 

Dayanaksız suçlamalarla Selahattin Demirtaş’ın tutuklandığına dikkat çekilen kararda, AİHM’in Demirtaş’ın serbest bırakılmasına ilişkin kararına yer verildi.

HDP eski eşbaşkanı Figen Yüksekdağ ve diğer HDP’li seçilmişlerin tutukluluğuna tepki gösterilen kararda, ayrıca bugün sadece 6 HDP’li belediye başkanının görevde kaldığı, diğerlerinin tümünün görevden alındığı ya da hapsedildiği kaydedildi. 

Kararda, “Hükümet yetkilileri ve iktidar koalisyonu liderleri tarafından Sn. Demirtaş davası etrafında en üst düzeyde tekrarlanan siyasi açıklamalar ve siyasi beyanlar ile yargı eylemleri arasındaki yakın zamansal bağların açıkça düzensiz şekillerde sunulması davanın arkasındaki siyasi motivasyonların bir başka kanıtıdır ve Türklerin bağımsızlığını ciddi şekilde zayıflatıyor” denildi. 

Aynı kararda, “Türk yargısı ve makamlarının AİHM kararlarına aldırış etmemesinden ve alt mahkemelerin Türk Anayasa Mahkemesi kararlarına artan uyumsuzluğundan derin endişe duyulduğu” kaydedildi. 

Kararda, “(Avrupa Parlamentosu) Türkiye'yi AİHS hükümlerine ve AİHM kararlarına tam uyum sağlamaya çağırır; hukukun üstünlüğü, azınlık hakları, demokrasi ve temel hakların güçlendirilmesi için Avrupa Konseyi ile tam işbirliğini teşvik eder (…) Türk hükümetini, tüm bireylerin temel yargı sürecine sahip olmalarını sağlamaya ve davalarının uluslararası standartlara uygun olarak tamamen bağımsız ve işleyen bir yargı sistemi tarafından incelenmesini sağlamaya davet eder” denildi. 

Muhalefet partilerine yönelik sürekli saldırılar ve baskılara dikkat çekilen kararda, “(Parlamento) Özellikle de demokratik sistemin düzgün işleyişini baltalayan, Türk makamları tarafından Halkın Demokratik Partisi'nin (HDP) ve gençlik örgütlerinin sürekli olarak özel ve siyasi nedenlerle hedef alınmasından derin endişe duymaktadır. Türk makamlarını kendilerine yönelik baskıları derhal sona erdirmeye çağırır; HDP'nin kapatılması ve 9 HDP'li vekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin devam eden tartışmalardan dolayı (…) özellikle endişelerini dile getiriyor” vurgusu yapıldı.

Özellikle yargı bağımsızlığı konusunda “sürekli olarak” yaşanan gerilemelerden duyulan endişenin dile getirildiği kararda, şu çağrılarda bulundu: “Türk makamlarını, özellikle başarısız darbe girişiminden sonra temel hakları ihlal edilen insan hakları savunucularının, akademisyenlerin, gazetecilerin, ruhani liderlerin, avukatların ve LGBTİ kişilerin adli tacizine son vermeye çağırır; Türk Hükümetini, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Mayıs 2020 kararına uygun olarak ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin tekrarlanan çağrı ve kararlarının ardından, önde gelen sivil toplum figürü Osman Kavala'yı derhal serbest bırakmaya davet eder.”

12 maddelik kararda basın özgürlüğünün durumu da ele alınarak, gazetecilerin korunması ve güvenliğinin arttırılması, medya çalışanlarına karşı siyasi amaçlı davalara son verilmesi istendi.