Apê Musa, katledildiği yerde anıldı

Kürt aydın ve gazeteci Musa Anter (Apê Musa), 28 yıl önce Türk devleti tarafından katledildiği Amed'in Seyrantepe Mahallesi'nde anıldı.

Apê Musa, 28 yıl önce 20 Eylül 1992 tarihinde Türk devletinin suç aygıtı JİTEM tarafından Amed'in Seyrantepe Mahallesi’nde katledildi.

Anter, katledildiği sokakta anıldı. Anmaya, aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Meral Danış Beştaş ve milletvekilleri, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Serdar Altan, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) Sözcüsü Ayşe Güney ve Apê Musa’nın oğlu Dicle Anter’in de olduğu çok sayıda kişi katıldı.

DFG Eşbaşkanı Serdar Altan anma sırasında yaptığı konuşmada, sevenleri ve öğrencilerinin Apê Musa’yı yalnız bırakmadığını kaydetti.

MKGP Sözcüsü Ayşe Güney, Apê Musa’nın sadece özgür basın ve Kürt basınının değil, aynı zaman halk mücadelesi yürüten herkesin ve kadın gazeteciliğinde cesaretin simgesi olduğunu vurguladı.

Güney, “Biz kadın gazeteciler; Musa Anter’in açtığı hakikat ışığındaki yolu, kendi kalemlerimizle, kendi kadrajımızdan aydınlatmaya çalışıyoruz" dedi.

Musa Anter’in oğlu Dicle Anter, babasının kaleminin asla yerde kalmadığını ifade etti.

Anter, "Anter’in tohumları yeşerdi, büyüdü ve onun yolundan gidiyor. Öğrencileri çoğaldı, hatta her geçen gün çoğalmaya devam ediyor. Bugün ne kadar gazeteci tutuklanmışsa, onun yerine yeni gazeteciler geliyor. Bu bir gelenek haline geldi. Bizler değerlerimizin kalemlerini yerde bırakmayacağız” diye ekledi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, JİTEM elemanlarının “Biz yaptık” itiraflarına rağmen 28 yıldır faillerin bulunmadığı, aksine korunduğu tepkisinde bulundu.

Beştaş, şunları ifade etti: “72 yaşında bir bilgeye kıyıldı. 28 yıl sonra failler hala korunuyor. İktidarlar değişti, faillerin adı değişti ama Kürtlerin bilgesine bakışlar değişmedi. Apê Musa, Kürt dilini savunurken, halkların kardeşliğini de savundu. Apê Musa'nın kalemi yerde kalmadı, kalmayacak. Musa Anter yoldaşları gazeteciler, bizim geleceğimizi aydınlatacak."

Konuşmalar ardından Anter’in vurulduğu yere karanfiller bırakıldı.