Aram yayınlarından 'Kutsal kaynaklarda Kürtler' kitabı

Aram yayınlarından 'Kutsal kaynaklarda Kürtler' kitabı

Araştırmacı yazar Faysal Dağlı’nın "Kutsal Kaynaklar ve Mitolojide Kürdler" adlı kitabı yayınlandı. Türkiye'de Aram Yayınları'ndan çıkan kitapta Bahdîn (Zerdeştiler) olgusu başta olmak üzere, Avesta, Tevrat, İncil, Kuran gibi kutsal kaynaklarda Kürtler ve Kürdistan ile ilgili anlatımlar, olay ve şahsiyetler analiz ediliyor.

Kitapta mitolojik anlatımlar ve dinsel kaynaklarda insanlığın ikinci doğuşu olarak ifade edilen tufan üzerinden şekillenen ve Kürdistan merkezli gelişen kutsal söylencelerin, bunun etrafında şekillenen, günümüze dek ulaşan tarihsel olayların sonuçlarının Kürt ulusal kimliğinin gelişimindeki rolüne dikkat çekilerek çok sayıda olgu inceleniyor.

Yazar Faysal Dağlı, kitabın önsözünde "Mitolojiyi; ulusların, toplumların 'masalı' olarak küçümseyebilir miyiz?" diye sorduktan sonra, insan kütleleri arasında ortak kimlikler oluşturan birleşik hafızanın köklü, etkili ve varlığımız kadar gerçek olan kısmının mitoloji olduğuna vurgu yapıyor. Dikkatli bir gözün mitolojinin; sosyal, kültürel, politik ve dinsel yaşamımızdaki etkileri ve sonuçlarını görebileceğine dikkat çekiyor.

Yazar, ortak hafızada insan gruplarını birbirinden ayıran veya birleştiren olguların başında büyük atalarından devraldıkları, yaşadıkları ve gelecek kuşaklarına bırakacakları anılardan ve o anıların kalıntılarından oluşan maddi-manevi miras olduğunu ifade ediyor. İnsanın maddi-manevi kültürünü, davranış biçimlerini Marks’ın deyimi ile “üstyapısını” oluşturan unsurların tarihin dehlizlerine uzanan değerler silsilesinde gizli olduğunu söylüyor ve ekliyor; Bu manevi kültür veya değerlerin üstünde şekillendiği temelin bileşenlerinden biri de mitoloji.

Uygarlıkları arasında bile “kültürler savaşı” başlatan ve öteden beri süregelen etnik çatışmaların, dinsel, mezhepsel savaşların, soykırımlar ve boğazlaşmaların mitolojik simgeler üzerinden yürüdüğüne dikkat çekilen kitapta "Belki de karakterlerimizi şekillendiren ve bize kader olan olgu da bugünkü yaşamımız ile atalarımızın “masalları” arasındaki bilinç köprüsüdür" deniliyor.

MEZOPOTAMYA MİTOLOJİSİ...

Kitap özellikle Mezopotamya ve Kürdistan’da şekillenen, evrensel ile yerel mitolojinin Kürtler ve Kürdistan ile ilişkilerini aktarıyor. Kürdistan ve çevre bölgelerin; ilk uygarlıkların, ilk kahramanların, eski zaman tanrılarının, peygamberlerin, azizlerin, dinlerin ve olağanüstü olay ve öykülerin, yıkımların ve yaratımların mitolojinin masalımsı dili ile günümüze ulaştığı merkezler olduğuna dikkat çekiliyor.

Kitabın bir bölümüne ismini veren “sessizlik burçlarının” Zerdeştilerin ölülerini günah ve kirlerinden arınsın diye bıraktıkları yükseltilere verdikleri isim olduğuna vurgu yapan Dağlı, şöyle diyor: "Varlıkları yadsınmanın, asimilasyonun ve yok edilmenin dayanılmaz baskısı altında olan Kürdlerin, tarihin soğuk “sessizlik burçlarında” terk edilmelerine rağmen, onlara yaşama enerjisi ve yeteneği veren, “burçlarda” çürümelerini engelleyen ruhun da “sessizlik burçlarına” sinen atalarından miras hafızaları olduğu dikkatli bir göz tarafından görülebilir."

Editörlüğünü Vedat Çetin‘in yaptığı kitap Aram Yayınlarının Araştırma dizisi içinde geçtiğimiz günlerde okuyucuyla buluştu. Kitap için 2001-2009 yılları arasında çok sayıda akademisyen, araştırmacı, din adamı, yazar ve ilgili ile söyleşiler, uzun görüşmeler yapılmış. Farklı dillerde çok sayıda kaynak incelenmiş.

1995 yılından bu yana Almanya'da yaşayan Faysal Dağlı'nın şimdiye kadar kaleme aldığı kitaplar şunlar; Brakuji (1994, Belge Yayınları), Ateşten Portreler (1996, Belge Yayınları), Nameya Dicle (2001, Peri Yayınları), Uzak Yazılar (1999, Mezopotamya Yayınları) Şerî Navxweyî Kurd (2000, Weşanxaneyî Kurdistanî Emro), Welatê Me (2003, Mezopotamya Yayınları), Bircên Bêdengiyê (Evra Verlag, 2005, Weşanên Spîrêz, 2008).