Aranan DAİŞ lideri Türkiye’de çıktı

Iraklı yetkilileri bugün yaptığı açıklamada, Irak istihbarat servislerinin Türkiye'de düzenlediği operasyon sırasında DAİŞ lideri Sami Casım el-Caburi'nin yakalandığını duyurdu.

Irak Başbakanı Mustafa Al-Qadimi, Twitter'dan yaptığı açıklamada, eski DAİŞ şefi Ebu Bekir el-Bağdadi'nin eski yardımcısı olarak bilinen DAİŞ lideri Sami Jasim el-Jaburi'nin, Irak sınırı dışında bir Irak istihbarat operasyonunda yakalandığını söyledi.

Al-Qadimi, DAİŞ çetesinin nerede yakalandığını belirtmeden, "güvenlik güçlerinin kahramanlarının seçimleri koruduğu" Pazar günü yapılan erken seçimlere denk geldiğini sözlerine ekledi. 

Ancak üst düzey bir Iraklı askeri yetkilinin AFP'ye, operasyonun yeri ve koşulları hakkında daha fazla ayrıntı vermeden "Türkiye'de" tutuklandığını söyledi.

DAİŞ çetelerine sığınaklık eden Türk devletinden, bu bilgilere herhangi bir tepki gelmedi.

Irak güvenlik güçlerinden yapılan açıklamaya göre, Sami Casim el-Caburi "uluslar arası en çok arananlardan biri; aynı zamanda cihatçı çete örgütünün şu anki başkanı Ebu İbrahim el-Haşimi el-Qourachi'ye en yakın isimlerden biri olarak kabul ediliyor. El-Caburi, DAİŞ’in mali ve ekonomik dosyalarının sorumlusu olarak takdim ediliyor.

Sami Casim el-Caburi , 2014'te Ebu Bekir el-Bağdadi'nin “Halife” ilan edilmesinden haftalar sonra, DAİŞ’in “şeriat konseyi başkanı ve Irak'ın güneyindeki Musul'da ikinci komutan” idi.

Çete lideri el Caburi, güney Musul'da DAİŞ’in "yardımcısı" iken, aynı zamanda DAİŞ’in maliye bakanına eşdeğer olarak görev yaptığı ve grubun yasadışı petrol, gaz, antika ve mineral satışından elde edilen gelir getirici operasyonlarını denetlediği bildirildi. Casım, petrolü grup için yeni bir fon akışı haline getirmeye çalıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın terörle mücadele programında da DAİŞ’in finansının yönetiminde önemli bir rol oynayan Sami Casim al-Caburi ile ilgili herhangi bir bilgi için beş milyon dolar ödül vaat ediliyordu. 2015 yılında ABD hükmetinin özel olarak belirlenmiş 'küresel terörist'ler listesine eklenmişti.