Arin Mirxan Müzesi tarihi direnişe tanıklık edecek
Arin Mirxan Müzesi tarihi direnişe tanıklık edecek
Arin Mirxan Müzesi tarihi direnişe tanıklık edecek
Sınır hattında nöbet eyleminin devam ettiği Miseynter köyünde direnişçiler tarafından eski kümbet evin onarılarak kurulduğu Arin Mirxan Kobanê Şehitler Müzesi, fotoğraf, yaşamını yitiren direnişçilerin geride bıraktığı mektuplar, sınır hattında halka sıkılan gaz bombaları ve Kobanê’ye düşen bomba parçaları ile Kobanê’deki tarihi direnişe tanıklık edecek.
Kobanê direnişi ile dayanışmak ve DAİŞ çetelerinin sınır hattından geçişlerini engellemek amacıyla Suruç’un sınır köylerinde nöbet tutan direnişçiler, Rojava’da inşa edilen özgür yaşam modelini nöbet tuttukları köylerde de örüyor. Bu kapsamda Kobanê’nin hemen karşısında bulunan Suruç’un Miseynter köyünde eski kümbet evden yapılan Arin Mirxan Kobanê Şehitler Müzesi’nde, Kobanê’deki tarihi mücadele anlatılacak. Açılışı geçtiğimiz günlerde Kader Ortakaya Kütüphanesi ile birlikte yapılan kümbet evin bahçe düzenlemesine başlanırken, tarihi direnişi ve savaşın yarattığı tahribatları aktaracak materyaller de toplanmaya başlandı. Çalışmalara ilişkin bilgi veren Arnavut etnik kimlikli Rıfat Horoz, Arin Mirxan Kobanê Şehitler Müzesi ile insanlığa karşı sorumluluklarının gereğini yerine getirdiklerini kaydetti.
‘KOMÜNAL YAŞAMI YARATMANIN TAM ZAMANI’
Köylülerin rızasının alınıp çalışmalara dahil edildiği eski kümbet üç odadan oluşurken, bir bölümü askerlerce katledilen Kader Ortakaya anısına kütüphaneye dönüştürülürken, bir bölümü de Arin Mirxan Kobanê Şehitleri Müzesi yapıldı. Müze çalışmalarına ilişkin bilgi veren Horoz, direnişe katıldığı ilk günlerde aynı köyde nöbet tutan Ortakaya ve diğer direnişçilerle birlikte köyü komünleştirme tartışmalarını yürüttüklerine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Kobanê’de tarihi direniş yaşanırken biz de, Kürt halk önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın geliştirmiş olduğu paradigmaya uygun ekolojik ve komünal bir yaşam yaratmanın tam da zamanı olduğunu tartıştık. Bu tartışmaları nasıl pratiğe dönüştürürüz tartışmasını yürütürken, bu köyde bizimle nöbet tutan Kader Ortakaya arkadaşımız askerlerce katledildi. Biz de derin biz bırakan yoldaşlarımızdan bir diğeri ise Arin Mirxan’ın şahadetiydi.”
‘KOBANÊ’DEN 250 FOTOĞRAF YER ALACAK’
Bir taraftan köyde komünal yaşamı örgütleme ve pratiğe dönüştürme çalışmaları sürerken, diğer bir taraftan Kobanê’deki tarihi ve bu yolda yaşamını yitiren yoldaşların anısına müze yapma kararı aldıklarını aktaran Horoz, “Onardığımız kümbet evin içinde açtığımız Arin Mirxan Kobanê Şehitler Müzesi ile Kobanê’deki tarihi mücadeleyi anlatmayı amaçlıyoruz” diye konuştu. Müzede sergilemek üzere Kobanê’de yaşamını yitiren YPG ve YPJ’lilerin fotoğraflarını topladıklarını da dile getiren Horoz, savaşın Kobanê’de yarattığı tahribatı anlatan 250 fotoğraf temin ettikleri bilgisini verdi. Horoz, “Kobanê’ye düşen şarapnel parçaları, orada sıkılan mermilerin boş kovanları, sınır hattında sıkılan gaz bombaları gibi oradaki savaşı ve sınır hattındaki direnişi hissettirecek ve anlatacak materyaller olacak müzede” dedi.
‘BU DİRENİŞİ ANLATMALIYIZ’
Kobanê’de yaşamını yitiren direnişçilerin mücadeleye katılmak üzere yazdıkları mektupların da müze de yer alacağını dile getiren Horoz, “Kobanê’nin hemen karşısında bulunan bu köyde insanlığa karşı sorumluluğumuzu yerine getirmeliyiz. Bu savaşı, direnişi, tarihi ve dramı, kahramanca şahadete ulaşan ve katledilen yoldaşlarımızın şahsında anlatma gereğini hissettik” ifadelerini kullandı.
Aynı kümbet evde kurulan Kader Ortakaya Kütüphanesi için birçok yerden kendilerine kitap ulaştırıldığı bilgisini de veren Horoz, desteği büyütme çağrısında bulundu.