Arjantinli barış savunucularından HDP’ye destek çağrısı

Arjantinli Nobel Barış Ödülü sahibi Adolfo Perez Esquivel ile Plaza de Mayo annelerinden Nora Cortinas ve Mirta Baravalle, AKP'nin belediye gasplarına karşı karşı Kürt halkı ve HDP ile dayanışmaya çağırdı.

Faşist yönetimin Kürt halk iradesine yönelik kayyum gaspına bir tepki de Adolfo Perez Esquivel’in yanı sıra uzun yıllar faşist cuntaya karşı evlatlarının akıbeti için mücadele eden Plaza de Mayo anneleri Nora Cortinas ve Mirta Baravalle’den geldi. Ortak açıklamaya Beverly Keen Dialog2000 adlı insan hakları kuruluşu da imza attı.

Esquivel, Cortinas ve Baravalle ile Beverly Keen Dialog2000 adına yapılan ortak açıklamada, Erdoğan rejiminin halk iradesine yaptığı kayyum darbesine karşı mücadele edilmesi çağrısı yapıldı. Uluslararası kamuoyuna, Avrupa kurumlarına ve insan hakları kuruluşlarına da çağrı yapan barış savunucuları, insan haklarına saygıya katkı sunulması için tüm kurumların yükümlülüklerini yerine getirmeleri istendi.

'İNSAN HAKLARI İHLALİNİ KINIYORUZ'

Açıklamada, şöyle denildi: “Dün gece yarısı Türkiye hükümeti Kürt nüfusunun en yoğun olduğu, ülkenin güneydoğusundaki üç büyük şehirde yeni seçilmiş belediyelere kayyum atadı. Bu belediyelerin tümü, en büyük üçüncü siyasi güç olan HDP'nindi. 500'den fazla kişi, polis operasyonları ile gözaltına alındı. Bugün, devam eden ağır baskılar ve yeni gözaltılara rağmen sokaklarda protestolar devam ediyor ve halkın demokratik haklarına saygı gösterilmesi talep ediliyor. İnsan haklarına alenen yapılan bu ihlali kınıyoruz ve Başkan Erdoğan'ın hükümetine, özelde Kürt halkına ve genelde ülkenin tüm azınlıklarına karşı yükselen bu baskıyı durdurması için çağrıda bulunuyoruz.”

ULUSLARARASI KURUMLARA SORUMLULUKLARI HATIRLATILDI

Türkiye ile bir şekilde ilişkide olan tüm ülke ve kurumların sorumluluklarının hatırlatıldığı açıklamada, devamla şu çağrı yapıldı: “Aynı zamanda uluslararası kamuoyuna, Avrupa kurumlarına ve uluslararası insan hakları kamuoyuna, Türkiye hükümetine yardım etmeye devam eden hükümetlere ve şirketlere de çağrıda bulunuyoruz: Türkiye'nin bizzat kendi nüfusuna ve komşu ülkelere karşı her geçen gün daha da otoriterleşen ve saldırganlaşan tutumu karşısında, insan haklarına saygıya katkı sunmaları konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmelerini talep ediyoruz.”

GASBA KARŞI VE BARIŞ LEHİNE HAREKETE GEÇİLMESİ ÇAĞRISI

Türk hükümetinin Kürtlerle barış yerine şiddet ve baskı yöntemini seçmesinin eleştirildiği açıklamada, bu yönlü yapılan uluslararası çağrılar hatırlatıldı. Açıklamada, Türk hükümetinden baskılara son vermesi istenirken, dünyadaki tüm duyarlı kurumlardan hak gaspına karşı ve barış lehinde harekete geçilmesi çağrısı yapıldı.

Açıklama, şu cümlelerle sonlandırıldı: “Daha üç ay öncesine kadar Türkiye hükümeti başka bir yol izleyecek gibi görünüyordu. Yıllardır talep edildiği üzere, tutsak olan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın avukatlarına ve ailesine görüş izni verildi. Türkiye'de ve tüm dünyada yürütülen açlık grevleri ve yürüyüşler karşısında bu adım atıldı. Bu sürece, ziyaretlerimiz ve mesajlarımızla dayanışma içinde eşlik ettik. 53 Nobel Ödülü deklarasyonunu da ekleyerek, Öcalan'a ve bunun uzantısı olarak Kürt halkı ile Türkiye'deki diğer azınlıklara uygulanan ağır tecride son verilmesini talep ettik.

Her zamankinden daha fazla Türkiye hükümetine, tecride ve baskıya son vermesi için çağrıda bulunuyoruz ve barışçıl yolun seçilmesinin ulusları daha da büyüteceğini hatırlatıyoruz. Ayrıca, ülkemizdeki ve dünyadaki tüm halk örgütlerine; siyasi, toplumsal, sendikal, dini kurumlara ve insan hakları örgütlerine çağrıda bulunuyoruz. TBMM üyeleri Ebru Günay ve Garo Paylan'ın, Güney Amerika'ya bugünlerde yaptıkları ziyaretler sırasında uyardıkları üzere; Türkiye'de yeni bir soykırımın olmasını engellemek için seslerini yükseltmeleri, kınamada bulunmaları ve dayanışma ağlarını güçlendirmeleri için çağrıda bulunuyoruz.

Açıklamaya, Beverly Keen Dialog2000’in yanı sıra şu isimler imza attı: Nobel Barış Ödüllü Adolfo Perez Esquivel; Plaza de Mayo anneleri Nora Cortinas ve Mirta Baravalle.