Av. Şaraldı: Didem Akman’ın durumu ağırlaşıyor

Sincan Hapishanesi’ne sevk edilme talebiyle 203 gündür ölüm orucunda olan müvekkili Didem Akman'ı hastanede ziyaret eden Avukat Seda Şaraldı, Akman’ın durumunun giderek ağırlaştığına; konuşmakta zorlandığına dikkat çekti.

Çok kötü koşullarda tutulduğu Şakran Kadın Kapalı Hapishanesi’nden Sincan Hapishanesi’ne sevk edilme talebiyle 203 gündür ölüm orucunda olan siyasi tutsak Didem Akman'ın sağlık durumu ağırlaşıyor. Akman'ı 3 Eylül’den bu yana zorla tutulduğu İzmir Yeşilyurt Devlet Hastanesi’nde ziyaret eden Avukat Seda Şaraldı, ANF’ye konuştu.
Akman’ın ağzındaki yaralar arttığı için konuşmakta zorlandığına dikkat çeken Şaraldı, duyma ve görme problemi yaşadığını ve ayakta zor durduğunu belirtti.
Hastaneye zorla kaçırılan müvekkilinin refakatçi talebinin de ilk etapta kabul edilmediğini anlatan Şaraldı, annesinin ancak üç gün sonra yanına girebildiğini ve bu süre içerisinde her ihtiyacını tek başına karşılamak zorunda bırakıldığı için büyük sıkıntılar yaşadığını aktardı.

‘4 YILDIR DİSİPLİN HÜCRESİNDE TUTULUYOR'

Ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü olan müvekkili Akman’ın talebinin çok basit ve karşılanabilir bir talep olduğunu dile getiren Şaraldı, 2008’den beri hapishanede olan Akman’ın 2016 yılında Sincan’dan sürgün edildiği Şakran Kadın Kapalı Hapishanesi’nde ağırlaştırılmış müebbet hükümlülere uygun hücre olmadığı gerekçesiyle 4 yıldır disiplin cezaları için kullanılan bir hücrede tutulduğunu aktardı. Şaraldı, yasalara göre bu tür hücrelerde tutuklu veya hükümlünün ancak 20 gün tutulabileceğini, ancak müvekkili Akman’ın 2016 yılından bu yana oraya mahkûm edildiğini söyledi.
Akman’ın bu dar ve havasız hücrede sadece 1 saat havalandırma hakkını kullanabildiğine de işaret eden Şaraldı, "O 1 saatlik süre içerisinde hücrenin mimari yapısı nedeniyle havalandırmaya çıktığında gardiyanlar kapıyı arkasından kilitliyor. Yağmur yağdığında içeriye dahi giremiyor" dedi. Hücredeki boruların sürekli patladığını ve çamaşır asacak alan bile olmadığını belirten Şaraldı, Akman’ın tek talebinin mimarisi ağırlaştırılmış müebbet mahpuslara uygun tasarlanmış Sincan kadın Kapalı Hapishanesi’ne sevk edilmek olduğunu vurguladı.

‘DİLEKÇE VE BAŞVURULAR İŞLEME ALINMIYOR’

Bu talebinin karşılanması için müvekkilinin Şakran Hapishane idaresine defalarca dilekçe verdiğini belirten Şaraldı, ancak disiplin cezaları gerekçe gösterilerek bu dilekçelerin işleme konulmadığını söyledi. Şaraldı, avukatları olarak Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’ne yaptıkları başvuruların da sevk talebinin ancak kişi tarafından yapılabileceği söylenerek işleme alınmadığına dikkat çekerek, “Hem disiplin cezaları gerekçe gösterilerek Didem’in gönderdiği dilekçeler işleme alınmıyor, hem bizim gönderdiğimiz başvurular Didem tarafından yapılmadığı için kabul edilmiyor” diye konuştu.

'SÜREKLİLEŞEN İNSAN HAKKI İHLALİ'

Av. Seda Şaraldı, “Disiplin cezası var, pandemi var denilerek işleme konulmayacak, reddedilecek sevk talebi değil bu. Çünkü yasal olarak Didem’in orada tutulmaması gerekiyor. Bu keyfiyete dayalı bir talep değil, sonuç olarak süreklileşmiş bir insan hakkı ihlalinin son bulmasını istiyor Didem ve bunun için tam 203 gündür ölüm orucunda. Bu kanunsuzluğun derhal giderilmesi gerekiyor” dedi.