Avrupa’daki Kürt gazeteciler sorunlarını tartışıyor
Avrupa’daki Kürt gazeteciler sorunlarını tartışıyor
Avrupa’daki Kürt gazeteciler sorunlarını tartışıyor
Belçika’nın başkenti Brüksel’deki Flaman parlamentosunda düzenlenen “Avrupa’daki Kürt Gazeteciler Konferansı”nda Kürt gazetecilerin yaşadığı sorunları tartışıldı. Konferansta yapılan sunumlar ardından tartışmalar yürütüldü.
Avrupa’daki Kürt gazetecilerin yaşadığı sorunlar ve Kürt gazeteciliğinin tartışıldığı konferansta, öncelikle sorunlar tespit edildi, ardından da çözüm yolları üzerine duruldu.
Genel anlamda örgütlenme konusunda ciddi eksiklikler yaşandığına dikkat çekilen tartışmalarda Kürdistan’ın uluslararası sömürge olmasından kaynaklı yaşanan sorunlar da ele alındı. Uluslar arası bir sömürge olarak değerlendirilen Kürdistan’da Kürt toplumuna da kendisi olma konusunda fırsat verilmediği tespiti yapıldı. Ulusal çıkarların önemine de dikkat çekilirken yıkıcı ve zarar verici dilin kullanılmaması gerektiğinin altı çizildi. Tartışmalarda, barış ve estetiğin dilinin kullanılması gerektiği kaydedildi.
Kürt medyasının nitelik sorunu olduğu tespitinin de yapıldığı tartışmalarda, “Sorunların çözülmesi için en iyi fırsatın içinden geçtiğimiz süreç olduğu” belirtildi. Kürdistan’ın dört parçasında çok çeşitli, renkli bir medyaya ihtiyaç olduğu hem fikir olunan diğer bir tespit oldu.
Kürdistanlıların bulunduğu her yerde haber alma hakkının olduğuna vurgu yapılan konferansta, Kürt medyasının böyle bir yükümlülükle karşı karşıya olduğu ifade edildi. Konferansta, “Biz Kürt medyası Mezopotamya ve Ortadoğu’nun zengin kültüründen besleniyoruz. Herhangi bir medya organını taklit etmemiz gerekmiyor” vurgusu dikkat çekti.
Gençliğin oynayacağı role de dikkat çekilen tartışmalarda, özellikle Güney Kürdistan’da Kürt gençlerinin Arap basınının etkisinde olduğu ve buna karşı duracak güçlü bir Kürt medyasının olmadığı belirtildi. Yine Güney Kürdistan’da Türk medyası ve Gülen Cemaatinin çok etkili olduğu kaydedildi.
Kürt gençlerinin Gülen Cemaatinin açtığı üniversitelerde okutulduğu ve Türklüğe özendirildiğine işaret edilen konferansta, Kürt medyasının bu politikalara karşı durabilecek güçte bir gelişim göstermesinin önemi ifade edildi.
Kürt basınının sürekli olağanüstü süreçlerden geçtiği için kendi sorunlarını ele alıp çözme fırsatı bulmadığı belirtilirken ayrıca özellikle Avrupa’da yaşayan Kürtlerin de Kürt medyasının gündeminde yeterince yer bulmadığı eleştirisi yapıldı.
Avrupa’daki Kürtlerin daimi olarak Kürt medyasında yansıtılmasının önemli olduğunun dile getirildiği konferansta, Kürt medyasının Kürt halkı gibi parçalandığı, Kuzey Kürdistan’da yaşanan gelişmelerin diğer parçalarda yeterince yer bulmadığı eleştirisi getirildi.
Nuçe TV, Stêrk TV, Yeni Özgür Politika, ANF, Newroz TV, Radyo Aşiti, KNN, Rudaw gibi basın organları çalışanlarının yanısıra birçok gazeteci konferansa katıldı. Konferans, Kürt gazetecilerinin yaşadığı sorunların çözüm yöntemleri ve örgütlenmesi üzerine yürütülen tartışmalarla devam etti.