Avrupa’daki Kürt genç kadınlar konferansta buluştu

Avrupa’daki Kürt genç kadınlar konferansta buluştu

Avrupa’daki Kürt genç kadınlar, Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleştirdikleri 1. Avrupa Genç Kadın Konferansı’nda buluştu. Genç kadınlar ilk konferansları ile Avrupa’da güçlü bir örgütlenmeye gitmeyi hedefliyor.  

Avrupa’nın dört bir yanından genç kadınların katıldığı Paris’te katledilen 3 kadın devrimciye adanan konferans Cumartesi günü sabah saatlerinde saygı duruşuyla başladı. Ardından konferansın açılış konuşmasını Paris’te katledilen Kürt kadın devrimcilerden Leyla Şaylemez’in kızkardeşi Yasemin Şaylemez yaptı. Konferansı selamlayarak, başarılı geçmesini dileyen Şaylemez, Paris katliamına değinerek, Fransa hükümetinin katliam karşısındaki tutumunu kınadı. Şaylemez, katliamın faillerinin açığa çıkarılarak hak ettikleri cezaya çarpıtılana kadar olayın takipçisi olmayı sürdüreceklerini söyledi.

Açılış konuşması ardından Fransız Komunist Partisi kadın temsilcisi kongreyi selamlayarak başarı dileğinde bulundu. Komunist Gençlik Hareketi Sözcüsü Anne Sophie de yaptığı kısa konuşmada Kürt genç kadınları ile dayanışmasını dile getirdi.

Sözlü ve yazılı mesajlar ardından konferansın birinci gündemi olan siyasal gündeme geçildi. Genç kadınlar siyasal gündemde ağırlıklı olarak Rojava’daki direniş, Suriye’ye olası askeri müdahale, Kuzey Kürdistan’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın başlatmış olduğu demokratik çözüm süreci, Kürt Ulusal Kongresi ile Güney Kürdistan’daki seçimleri değerlendirdi.

Konferansın ikinci gündeminde ise genç kadınların toplumsal, siyasal ve kültürel sorunları ele alındı.

Egemen sistemin genç kadınlara karşı politikaları, taciz, tecavüz ve kadın kırımı ile buna karşı mücadelenin yol ve yöntemleri de ele alınırken, genç kadınların toplum içindeki öncülük gücü ve rolüne vurgu yapıldı.

Konferansın birinci gününün 3. ve son bölümünde ise Diren Dersim tarafından Kürt kadın hareketinin mücadele ve tecrülerini, Viyan Nurhak tarafından ise genç kadın çalışmalarının düzeyi ve tecrübelerini konu alan birer sunum yapıldı.

Bugün önümüzdeki dönem örgütleme ile çalışmalar hakkında karar tasarılarının ele alınıp onaylanması ve seçimlerlerle yönetimin belirlenmesiyle devam edecek olan konferans Avrupa Kürt Kadın Hareketi adına yapılacak olan kapanış konuşması ile son bulacak.

Konferansın kapanışı ardından, 3 kadın devrimincinin katledildiği Kürdistan Enformasyon bürosu önünde basın açıklaması yapılacak.