Avrupa Konseyi’nden kayyum tepkisi

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi (KONGRE), Türk rejiminin HDP’li belediyeleri gasp etmesine tepki göstererek, bu pratiğin yerel demokrasinin iyi işleyişine ağır zarar verdiğini belirtti.

KONGRE’nin başkanı Anders Knape yaptığı yazılı açıklamada, Pazartesi günü Amed, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerinin gasp edilmesine ilişkin ağır endişeli olduğunu ifade etti.

Knape, “Türk makamlarının ülkenin güney doğusundaki üç metropol olan Diyarbarkır, martin ve Van’ın seçilmiş belediye başkanlarının görevlerini askıya alma ve yerlerine kayyum atama kararı karşısında ağır endişelerimi ifade ediyorum” dedi.

Bu belediye başkanlarının 31 Mart 2019’da KONGRE’nin de gözlemlediği seçimlerde seçildiğini hatırlatan Knape, şöyle noktaladı:

“KONGRE, geçmişte Türkiye’de yerel seçilmişlere karşı aşırı adli prosedürlere başvurulması ve yerlerine atanmış memurları yerleştirmesi karşısında endişesini ifade etmişti. Bu pratik, yerel demokrasinin iyi işleyişini ağır bir şekilde zan altına alıyor.”

Pazartesi günü AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini adına bir açıklama yayınlayan sözcü Maja Kocijancic de belediye gaspının yerel demokrasiye zarar verdiğini belirtmişti.