Avrupa Kürecik Halk İnisiyatifi'nden HDP'yi destekleme çağrısı
Avrupa Kürecik Halk İnisiyatifi, 7 Haziran'daki seçimler için tüm Kürecik ve Malatyalıları HDP'yi desteklemeye, seçim çalışmalarında yer almaya çağırdı.
Avrupa Kürecik Halk İnisiyatifi, 7 Haziran'daki seçimler için tüm Kürecik ve Malatyalıları HDP'yi desteklemeye, seçim çalışmalarında yer almaya çağırdı.
Avrupa Kürecik Halk İnisiyatifi, 7 Haziran'daki seçimler için tüm Kürecik ve Malatyalıları HDP'yi desteklemeye, seçim çalışmalarında yer almaya çağırdı. CHP'nin milletvekili sayısını artırmanın çözüm üretmeyeceğine dikkat çekilen açıklamada, "AKP iktidarının tekçi, diktacı heveslerini kursaklarında bırakacak olan seçim barajını paramparça etmiş HDP önderlikli sol muhalefettir" denildi.
Avrupa Kürecik Halk İnisiyatifi (AKHİ) Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlere ilişkin yazılı açıklama yaptı.
'BAĞIMSIZ ADAY VE BOYKOTLA SONUÇ ALINAMAZ'
Seçimlerin Malatyalılar için de tarihi bir öneme sahip olduğuna değinilen açıklamada, "Bu seçimlerde alınacak sonuçlar ortak ülkemiz açısından ya diktatörlük, sultanlık umutları olanları tarihin çöp sepetine süpürecek, ya da bugünkünden daha gerici, tekçi, şeriat özlemcisi, dikta heveslisi bir İslamo-faşist iktidarın pekiştirilmesine yol açacaktır. Anayasayı değiştirecek veya referanduma götürecek bir çoğunluğa sahip olmuş olası bir AKP iktidarında emekçilerin, ezilen halkların, Kürt halkının ve Alevilerin hak arama mücadeleleri bügünkünden kat be kat daha zor olacaktır" denildi.
AKP’yi geriletmek ve toplumsal muhalefet alanlarını zinde tutmak adına 7 Haziran seçimlerinin küçümsenemeyecek bir süreç olacağına; bağımsız aday kampanyaları, seçime katılmama, boykot vb. seçeneklerin sonuç alıcı olmadığı gibi, yeni mücadeleleri güçlendirme kapasitesine de sahip olmadığına dikkat çek0ilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
'KÜRECİKLİLER VE MALATYALILAR HDP'YE OY ÇAĞRISI YAPMALI'
"Tüm sol siyasi akımlar ve sivil toplum örgütleri gibi Avrupa Kürecik Halk İnsiyatifi (AKHİ) de, önemli bir tarihsel görevle karşı karşıya bulunmaktadır. AKHİ, kendi varlığını kanıtlamak, geliştirmek ve yaygınlaştırmak için bu seçimleri bir tarihi fırsat olarak değerlendirmelidir. Bu seçimlerde Kürecikliler ve tüm Malatyalılar kendi somut talepleri etrafında yürütecekleri bir kampanya ile açıkça HDP’ye oy çağrısı yapmalıdır. Böylece AKP’nin temsil ettiği yıkıcı değerlere karşı bir mevzinin güçlendirilmesine hizmet etmiş olacaktır.
Bu seçimlerin iki tarafı vardır. Bir taraf iktidarı ve muhalefeti ile tekçi mevcut cumhuriyet sistemini savunan düzen partileri (AKP, CHP, MHP gibi partiler) bir yanında ise çoğulculuğu, eşitliği, özgürlüğü savunan HDP ve HDK önderlikli düzen muhalifi tüm sol siyasal yapılar. Küreciğin sosyal, siyasal, toplumsal, inançsal değerleri bizleri HDP’nin yanında, tekçi iktidar savunucularına karşı mücadeleye mecbur kılmaktadır."
'CHP'NİN OYUNU ARTIRMASI AKP DİKTASINA SON VERMEZ'
Açıklamada, "AKP iktidarının tekçi, diktacı heveslerini kursaklarında bırakacak olan seçim barajını paramparça etmiş HDP önderlikli sol muhalefettir" ifadelerine yer verilerek, CHP’nin oylarını bir iki puan arttırmasının AKP diktasına son vermeyeceği ancak barajı aşıp Meclis'e 60-70 kişilik bir milletvekili sayısı ile girecek olan bir HDP'nin hem AKP’nin gerici emellerine darbe vuracağı, hem de çözüm sürecinin ilerletilmesini sağlayacağı vurgulandı. HDP'nin güçlü bir başarıyla AKP’nin tek başına iktidar olmasına da son vermiş olabileceğine işaret edilen açıklamada, "HDP’nin barajı aşması ve toplumsal sol muhalefetin güçlenmesi için açık bir tutum takınmak gerekmektedir. HDP’ye eklenecek bir-iki puanın grevlerde, direnişlerde, demokratik haklar için mücadelede ve de Meclis’te önemli katkıları olacaktır" denildi.
'TALEPLERİMİZİ HDP DİKKATE ALIYOR'
AKHİ, seçime katılan partilerden sadece HDP'nin taleplerini dikkate aldığını bildirerek, CHP’ye talepler üzerinden çağrı yapmanın katkı sunmayacağını kaydetti.
Açıklamada, özellikle Alevilerin yoğun yaşadığı bölgelerde; CHP'nin merkezi politikalarıyla değerlerin temel yozlaştırıcı öğesi durumunda olduğuna vurgu yapılırken, CHP'nin merkez politikalarında ırkçı, Kürt ve Kızılbaş Alevi kimliği karşıtı nefret söyleminin görüldüğü belirtildi.
'KÜRECİK'TE CHP BİTERSE SİSTEM DE BİTER'
Açıklamada, CHP'ye yönelik eleştiriler şöyle devam etti: "Bugünkü tekçi cumhuriyet savunucusu ideolojik yaklaşımından dolayı, bu tutumlarından vazgeçmelerini beklemek hayaldir. Çok iyi görüyor ve yaşıyoruz ki, bugün sistem Kürecikte sadece CHP ile vardır. Tüm politikalarını CHP'ye dayanarak yürütmekten başka şansı da kalmamıştır. CHP'ye mecburdur ve bu sistem partisinin burada kalması sistemin kürecikte kendisini yaşatmasının tek yoludur.
Kürecikli ve Malatyalı olan herkesin bu gerçekliği görmesi ve bilince çıkarması gerekmektedir. Bu nokta bilince çıkarılmadan Kürecik halkımızın birliğini sağlamak bir yana, beş kişiyi bir arada tutmak bile imkansızdır. Kesinlikle hiç bir Kürecikli zannetmesin ki, orada sadece CHP ve CHP politikaları ile mücadele ediliyor. Yaptığımız şey CHP şahsında sistemin politikalarıyla mücadeledir. Bu açıdan Kürecik'te CHP'nin kaybetmesi aslında sistemin Kürecik'te bitmesi demektir."
'KAYIT İŞLEMLERİ YAPILMALI, HALK SANDIĞA GÖTÜRÜLMELİ'
Avrupa’da yaşayan tüm Malatyalıları seçimlerde HDP’yi desteklemeye çağıran AKHİ, halkın seçmen kütüklerine kayıt olması veya kayıtlarını yenilemesi gerektiğini belirtti. Kürecik ve Malatyalıların Avrupa’da HDP tarafından oluşturulmuş seçim komisyonlarına yardımcı olmaya ve halkın sandığa götürülmesinde aktif görev almaya da davet edildiği açıklamada, şu hususlara değinildi:
'HER MALATYALI GÖNÜLLÜ HDP GÖREVLİSİ OLMALI'
"Avrupa HDP tarafından hazırlanmış olan http://tr.hdpeurope.eu/ isimli internet sayfasında seçimler hakkında geniş bilgilere ulaşabilirsiniz. Yine Avrupa’nın hemen her şehrinde oluşturulmuş seçim komisyonlarına ulaşarak gerekli bilgileri edinebilirsiniz. Halkımızdan isteğimiz bilgi almanın ötesine geçerek, her bireyin kendisini bir seçim görevlisi olarak görüp, söz konusu komisyonlara gönüllü yardım etmesidir. Yine bir başka istemimiz de, bu seçim sürecinde ülkeye giden her Malatyalı kendini gönüllü bir HDP görevlisi olarak görmeli ve gittikleri alanlardaki seçim çalışmalarına aktif katılmalıdır."
DAYANIŞMA GECESİ
Öte yandan Avrupa Kürecik Halk İnisiyatifi, Almanya’nın Kuzey Ren Westfalia eyaletinde ''HDP-Malatya Adayları ile Dayanışma Gecesi'' düzenleyeceğini duyurarak, etkinlik için bilet alma ve dağıtma çağrısı yaptı.