Avukatlar, Metin Feyzioğlu’nu istifaya çağırdı

Ankara’ya yürüyen baro başkanlarına yapılan saldırıyı İstanbul Barosu önünde yaptıkları kitlesel eylemle protesto eden avukatlar, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’nu istifaya çağırdı.

AKP ve MHP iktidarının Avukatlık Kanunu'nda ve baroların seçim sistemine yönelik yapmak istediği değişikliğe karşı birçok ilden "Savunma yürüyor" sloganıyla yürüyen baro başkanları ve avukatlara Ankara girişinde yapılan polis saldırısına yönelik tepkiler büyüyor. Taksim İstiklal Caddesi üzerinde bulunan İstanbul Barosu önünde bir araya gelen yüzlerce avukat, baro başkanlarını şahsında savunmaya yapılan saldırıyı protesto etti.

Avukatlara, CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Tuna Aydoğan, TİP Milletvekili Erkan Baş, bağımsız milletvekili Ahmet Şık ve çok sayıda siyasi parti, sendika, meslek örgütü ve demokratik kitle temsilcisi destek verdi. Alkışlar ve sloganlar eşliğinde sık sık TBB Başkanı Feyzioğlu’na istifa çağrısı yapıldığı eylemde, avukatların adına açıklamayı İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Nazan Moroğlu yaptı.

BAROLAR ENGELLENİRKEN TBB BAŞKANI NEREDEYDİ?

Süreci hatırlatarak sözlerine başlayan Moroğlu, Avukatlık Kanunun değişikliğiyle, baroları işlevsizleştirerek, vatandaşın hak arama özgürlüğünü adeta ortadan kaldırmak istendiğine dikkat çekti. Bu değişikliğe tepki olarak 60 baro başkanının Ankara’ya yürüyüş kararı aldığını hatırlatan Moroğlu, Anıtkabir’in önünde 15 baro başkanı tarafından beklenen yürüyüşteki Baro başkanlarının Ankara girişinde polis ve kolluk kuvveti tarafından engellendiğini belirtti. Moroğlu, TTB Başkanı Metin Feyzioğlu tarafından oyuna getirildiklerini fark eden bu 15 baro başkanının engellenen meslektaşlarını yanına giderek dayanışmayı daha da büyüttüğünü anlattı. Barolar ve başkanlarının Ankara girişinde adeta tutsak edildiğine dikkat çeken Moroğlu’nun, “Baro başkanları Ankara’ya girmeleri engellenirken, TBB Başkanı nerede?” sorusunu yöneltmesi üzerine avukatlar hep bir ağızdan Feyzioğlu’nu yuhalayarak, “Feyzioğlu istifa” sloganlarını attı.

AVUKATLIK KANUNUN’DAKİ YÜKÜMLÜKLERİ KALDIRARSANIZ HUKUK KALMAZ

Avukatlık Kanunun değişikliğinin bir söylem üzerine gündeme geldiğini dile getiren Moroğlu, bu değişikliğe yönelik ne bir yasa taslağı ne de kanun teklifinin sunulduğuna dikkat çekti. Bu değişikliğe yönelik avukatlar olarak tepkilerini gösterdiklerinde Adalet Bakanı’nın böyle bir taslak ve çalışma olmadığını belirttiğine işaret eden Moroğlu, aynı gün TBB Başkanı’nın de böyle bir çalışma olmadığını söylediğini hatırlattı. Ancak bu açıklamaların hemen ertesi sabahının barolara danışma lüzumu bile görülmeden Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla böyle bir çalışma başlatıldığını haberinin geldiğine dikkat çeken Moroğlu, “Bu kanun değişikliği halkın hak arama özgürlüğünün kısıtlaması demektir, bu değişiklik çocuk istismarlarına uğrayanlara yol vermek demektir, şiddete uğrayan kadınların savunmasız bırakılmasıdır. Eğer baroları parçalarsanız avukatları sadece mesleki faaliyetleriyle sınırlarsanız; Avukatlık Kanunu’nda bize verilen yükümlükleri ortadan kaldırırsanız ne baro kalır ne hukuk kalır ne de hukukun üstünlüğü kalır” uyarısında bulundu.

ADALET NÖBETLERİ TEKRAR BAŞLIYOR

Baro Başkanlarının deklarasyonunun satır başlarını hatırlatan Moroğlu, Adalet Bakanı’na böyle bir değişikliğin yapılıp yapılmayacağı yönelik bir açıklama yapmasını istedi. Bu düzenin böyle süremeyeceğini vurgulayan Moroğlu şunları belirtti: “Aklımızla alay etmesinler artık, bizi yormasınlar artık. Ülkeyi yordular, hukukçuları yoruyorlar, meslek odalarını yoruyorlar.”

İstanbul Barosu yönetimi olarak insan hakları ve hukukun üstünlüğü için sonuna kadar mücadele edeceklerinin altını çizen Moroğlu, bu yasa teklifi değişikliği geri çekilene kadar hem Çağlayan Adliyesi, hem de İstanbul Barosu önünde adalet nöbetlerinin süreceğini duyurdu.

Açıklamanın ardından baro önünde oturma eylemi yapan avukatlar, alkışlar ve “Savunma susmadı susmayacak” sloganı eşliğinde TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nu istifaya çağırdı.