Avukatlar sokakta: İzin vermeyeceğiz, direneceğiz

Avukatlar, savunma hakkına darbe yapmak isteyen ve baroların yürüyüşüne saldıran AKP-MHP iktidarını protesto etti.

AKP ve MHP iktidarının Avukatlık Kanunu ve baroların seçim sistemine yönelik yapmak istediği darbeye karşı çeşitli kentlerde protestolar yapıldı. Eylemlerde avukatların yürüyüşüne dönük saldırı da kınandı.

İSTANBUL

İstanbul Çağlayan Adliye’si önünde kitlesel protesto gösterisi düzenlendi. HDP Milletvekili Oya Ersoy ve çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisinin katıldığı eylemde, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’nun istifası da istendi.

Sık sık, “Savunma susmadı, susmayacak”, “Faşizme karşı omuz omuza”, "Direne direne kazanacağız”sloganlarının atıldığı eylemde açıklama İstanbul Baro Başkanı Yardımcısı Nazan Moroğlu tarafından yapıldı.

Moroğlu, AKP-MHP iktidarı tarafından yapılmak istenen değişiklikle baroların, hukukun birliğinin ortadan kaldırılmasının amaçlandığını söyledi.

Moroğlu, "Bu böyle olmaz. Biz buna direniriz" mesajını verdi.

Bu tablonun herkesin ortak kavga ve kaygısı olduğunu kaydeden Moroğlu, Avukatlık Kanunu’nun avukatlara sorulmadan değiştirilemeyeceğinin altını çizdi.

Moroğlu, şunları söyledi:

"Hangi pencereden bakarsak bakalım, ideolojimiz ne olursa olsun; ortak bir sorunumuz var. Hukukun üstlüğünü savunacağız sonuna kadar; avukatlık mesleğinin aynı kanunda yazdığı gibi bir kamu hizmeti olarak kalacak, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını korumaya, savunmaya devam edeceğiz ve bu ilkenin hayata geçirilmesi için de mücadelemizi sürdüreceğiz. Savunmayı susturamayacaklar. Hukuksuz bir Türkiye hedefliyorlarsa bunu gerçekleştiremeyecekler.”

Moroğlu, öngörülen değişiklik geri çekilene kadar mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

Açıklamanın ardında avukatlar, Grup Yorum ezgileri eşliğinde halaylar çekip slogan attı.

AMED

Amed Barosu avukatları, Tahir Elçi Konferans Salonu önünde oturma eylemi başlatarak engellemeyi protesto etti. Amed Baro Başkan Yardımcısı Avukat Gazal Bayram Koluman, "Kolluk güçlerinin ve keza onlara bu kanunsuz emri veren tüm siyasi erklerin bu işin müsebbibi olduğunu biliyoruz. Başkanlarımız yalnız değildir. Onlara yapılan bu orantısız, hukuksuz, kanunsuzluk son bulanana kadar Diyarbakır Barosu olarak süresiz oturma eylemi başlatmış bulunuyoruz” dedi.

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Dersim Dağ, HDP il eşbaşkanları ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il eşbaşkanları, oturma eylemi başlatan avukatlara destek ziyaretinde bulundu.

BATMAN

Batman Barosu üyeleri de cübbeleriyle baro binası önünde toplanarak, ellerinde "Vazgeçmeyeceğiz, teslim olmayacağız, biat etmeyeceğiz", "İyi çocuklar olmayacağız, insan haklarını, hukuk devletini, yargı bağımsızlığını, demokrasiyi savunacağız" yazılı dövizlerle, yürüyüşün engellenmesini protesto etti. Batman Barosu Yönetim Kurulu üyesi Ferhat Özdemir eylemde konuşma yaptı.

BURSA

Kartal’da bulunan Anadolu Adliyesi ile Bursa Adliyesi önünde de avukatlar yaptıkları açıklamalarla, engellemeleri protesto etti. Bursa'da açıklamanın ardından avukatlar bir süre oturma eylemi gerçekleştirdi.