Aytaç Ünsal’a hücre cezası

Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutulan ve sağlık durumu ciddiyetini koruyan Avukat Aytaç Ünsal’a bir günlük hücre cezası verildiği ortaya çıktı.

Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) ve hastanelerin ayrı ayrı verdiği “cezaevinde kalamaz” raporlarına rağmen Avukat Aytaç Ünsal hakkında infaz erteleme talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yapılan başvuru reddedilirken, bir de bir günlük hücre cezası verildiği ortaya çıktı.

Oğluyla dün yaptığı telefon konuşmasında verilen hücre cezasını öğrenen annesi Nermin Ünsal, ANF’ye konuştu. Oğlunun kaldığı üç kişilik hücrenin ilk kez aranmadığına dikkat çeken anne Ünsal, daha önce de robocop giyimli kişilerce arama yapıldığını aktardı. Ünsal, en son yapılan aramada ise gardiyanların bu salgın ortamında oğlunun kötüye giden sağlık durumunu gözardı ederek hücreye maskesiz ve eldivensiz girmesine itiraz ettiği için 1 günlük hücre cezası verildiğini belirtti.

‘DURUMU HİÇ İYİ DEĞİL, ÇOK AĞRI ÇEKİYOR’

Oğlunun yaptığı ölüm orucu nedeniyle vücudundaki tahribatın devam ettiğini hatırlatan anne Ünsal, durum böyleyken kaldığı hücreye maskesiz ve eldivensiz giren gardiyanlara değil de buna itiraz eden oğluna ceza verilmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Edirne F Tipi Cezaevi’nde hükümlü olan oğlu Aytaç ile Şubat ayında görüşen Ünsal, şunları anlattı: “Durumu hiç iyi değil. Avukat görüşü yapılan yerde ayaklarını sürekli yukarıya kaldırmak zorunda kaldı. Çok ağrısı vardı. Bir de venöz kapakları çalışmıyor ve kan yukarıya doğru pompalanmadığı için ayaklarında toplanıyor ve bu sebeple de yürüyemiyor. 10 dakikada bir kalkıp seke seke ağrıları geçsin diye uğraşıyor. Çok zayıflamış, bacakları benim kol bileğim gibi olmuş. Beslenmesi yetersiz. Sinir uçlarındaki tahribat had safhada ve mutlaka saf B 1 vitamini kullanması gerekiyor fakat o da verilmiyor cezaevinde. Götürdüğüm varis çorabını da ona vermediler. Oradaki doktor ona burnu kapalı bir varis çorabı vermiş ancak sinir uçlarında tahribat olduğu için çorabı giydiğinde çok acı çekiyormuş. Ben açık olanını götürdüm ama almadılar.”

‘VEKİL VE GAZETECİLERE YAZDIĞI MEKTUPLAR SAKINCALI DENİLEREK İADE EDİLİYOR’

Keyfi uygulamaların bununla da sınırlı kalmadığına, 1 yıl için 20 kitap sınırlaması getirilip yayın yasağı olmayan dergilerin dahi sakıncalı denilerek verilmediğine dikkat çekti. Aynı şekilde oğlunun milletvekillerine, gazetecilere yazdığı mektupların da “sakıncalı” denilerek gönderilmediğini belirten Ünsal, “Oğluma sürekli sansür ve tecrit uygulanmaktadır” dedi.

‘AYM’NİN KARARI HUKUKA AYKIRI’

Aynı zamanda emekli bir hakim olan Nermin Ünsal, AYM’nin infaz erteleme başvurusunda verdiği ret kararına da tepki gösterdi. AYM’nin verdiği kararın usulsüz olduğunu vurgulayan Ünsal, oğlunun hayat riski olduğuna ve cezaevinde kalamayacağına ilişkin yakın tarihli ATK raporu olduğunu hatırlattı. Ayrıca oğlunu tedavi eden Çapa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Gürvit’in de düzenlediği 25 Aralık tarihli rapor olduğuna işaret eden Ünsal şunları söyledi: “Bütün bu raporları gözardı eden AYM, cezaevine müzakere yazarak oradan verilen cevaba göre Aytaç’ın doktora erişiminin mümkün olduğunu, bedensel ve ruhsal bütünlüğünün bozulmasının söz konusu olmadığını belirterek talebi reddetmiş. Bu hukuka aykırı bir karar.”