‘Balıkesir’i kötünün İYİ’sine bırakmayacağız’

Balıkesir Belediye Eşbaşkan Adayı Ali Kenanoğlu, Balıkesir’deki kozmopolit yapının HDP’nin parti politikalarını anlatabilmesi için uygun koşullar sağladığını söylerken, halkı sağ ittifaklardaki kötünün iyisine bırakmayacaklarını ifade ediyor.

HDP Balıkesir Belediye Eş Başkan adayı Ali Kenanoğlu 1971 Tokat, Almus doğumlu. Doğduğu bölge Aleviler açısından bir ocak merkezi olan Kenanoğlu, babası gibi buradaki Alevi yerleşimlerinin inanç hizmetlerini yürüterek büyüyor. Daha sonra İstanbul’a gelen Ali Kenanoğlu buradaki Alevi örgütlenmelerinin birçoğunda bulunuyor. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği, Boğaziçi Alevi Kültür Derneği, Alevi Bektaşi Federasyonu gibi birçok Alevi kurumunun kuruluşunda yer alan Kenanoğlu ayrıca buralarda yöneticilik görevini de üstleniyor.

Ali Kenanoğlu, Alevi federasyonu başkanlığı süresince demokratik kamuoyundan ayrı durmadığını söylüyor. Çünkü Alevilerin sorunlarının ötekileştirilmiş ve ezilmiş halklardan ayrı düşünmediğini ifade ediyor ve ekliyor: “Alevilerin, Kürtlerin, Müslümanların ve daha birçok kesimin de sorunlarının Türkiye’nin demokratik olmayışından kaynaklı.”

HDK’nin kuruluş aşamasıyla birlikte de siyasete giren Ali Kenanoğlu, 6 ilde HDK için örgütlenme sorumlusu olarak çalışmalara katıldığını belirtiyor. HDP’nin Alevi kurumlarıyla ittifak yapma talebiyle birlikte 7 Haziran’da 25. Dönem İstanbul milletvekili olan Kenanoğlu daha sonra HDP MYK’da da yer alarak aktif olarak siyaset arenasında bulunuyor; 1 Kasım’daki seçimde yeniden meclise giremese de 24 Haziran’da HDP İstanbul milletvekili olarak seçiliyor.

BALIKESİR’E YABANCI DEĞİLİZ

Yurdanur Güven ile birlikte HDP belediye eş başkan adayı olan Ali Kenanoğlu, Balıkesir’e yabancı olmadıklarını ve Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi burada da eş başkanlık sistemiyle hareket ettiklerini ifade ediyor. Yurdanur Güven’in Balıkesir’in yerelinden ve çalışmalarından doğru aday olduğunu belirten Kenanoğlu, kendisinin de hem Alevi derneklerindeki çalışmalarından hem de siyaseten buraya aşina olduğunu söylüyor. Adaylar belirlenirken yerelin bu anlamda ne düşündüğünü önemsediğini vurgulayan Ali Kenanoğlu, adı adaylık için geçtiğinde ilk olarak oradakilere ne düşünüp düşünmediklerini sorduğunu da söylüyor. Çünkü ona göre yerel dinamiklerin isimleri belirlemesi önemli bir nokta.

Öte yandan Balıkesir’in HDP politikalarına yakın bir yapıya sahip olduğunu söylüyor Kenanoğlu ve sebebini ise şöyle dile getiriyor: “Balıkesir HDP’nin genel perspektifine uygun bir yer. Çok fazla göç alan bir yer. Bu göçler sonucunda kozmopolit bir yapı da oluşmuş durumda, farklı inanç ve kültürlerin, etnik kimliklerin olduğu bir şekilde. Kuzeyinde Erdek, Bandırma, Güneyinde Körfez, Ayvalık, Burhaniye hattına bahsettiğim göçleri en çok alan yerler olduğunu görüyoruz. Orada yaşayan Türkmen Aleviler ve bunun yanı sıra Sünni Yörükler var. İş için gelen ve buraya yerleşen Kürt nüfusu var. Önemli ölçüde Gönen tarafında da Çerkesler bulunuyor. Haliyle HDP politikalarını kolaylıkla anlatabileceğimiz bir yer. Biz kendimizi Balıkesir halkına anlattığımız sürece anlaşılacağımıza eminim. Ama Balıkesir halkıyla ilişkimiz bilinçli bir şekilde iktidar tarafından kesiliyor ve biz bu seçimde öncelikle bu bariyeri aşacağız.”

EN BÜYÜK PROJE HALKIN KENDİSİNİ YÖNETMESİDİR

Balıkesir’in zeytincilik başta olmak üzere tarım ve hayvancılık anlamında verimli bir yer olduğunu ama öte taraftan da Kaz Dağları’na, doğasına yönelik talan politikasının güdüldüğünü ifade eden Kenanoğlu; buradaki yaşam alanlarını savunmak ve HDP politikaları çerçevesinde yerel politikalar üretmek için çalışacaklarını dile getiriyor. Kenanoğlu belediye seçimlerinde öncelikli soruların ‘Projeleriniz nelerdir?’ üzerinden kurulduğunu ama esas olarak yereldeki çalışmaların halkla birlikte oranın koşullarına en uygun şekilde yapılması gerektiğini savunuyor: “Yerel yönetim doğrudan halkın isteklerini, ihtiyaçlarını onlarla beraber yerine getirebilen siyasetçilerle yürür. Çünkü en büyük proje halkın kendisini yönetmesidir. Sonuçta belediye eş başkanları bir koordinasyon sorumlusudur. Büyük projeleri halk kendisi üretecek. Kent, köy ve mahalle meclisleri örgütlenirse bu karar alma mekanizmaları birlikte ilerler. Ama sadece halk da değil oranın koşulları nedir? Ekolojisi nedir? Tarım alanlarına, tarihine ve doğasına zarar verir mi? Üzerinde yaşadığımız yerler sadece bize ait değil, diğer canlıları da düşünmek zorundayız. Bütün mahalle bir şeyin değişmesini istiyor diye kabul edemezsiniz ki hemen. Orada neye zarar verecek, neyi değiştirecek göz önüne almanız lazım. Bunlarda bahsettiğim meclislerle olur. Buralarda karar alınır ve etraflıca düşünülür, tartışılır. HDP olarak bu karar mekanizmalarını oluşturacağız yerellerde.”

İYİ PARTİ MUHALEFETE MUHALEFET EDİYOR

Balıkesir’de diğer demokrasi güçleri ile seçimden üç ay önce görüşüldüğünü ve oranın taleplerinin dikkate aldıklarını belirten Kenanoğlu, bu çerçevede demokrasi güçleri tarafından desteklendiklerini söylüyor. Fakat Balıkesir için Emek Partisi’nin kendi bağımsız adayını çıkarttığını ifade eden Kenanoğlu: “EMEP de kendi siyasi propagandasını yapmak istiyor buna saygı duyuyoruz” diyor.

Öte yandan Kenanoğlu diğer partilerle olan farklarını da şöyle anlatıyor: “HDP olarak Batı yakasında AKP-MHP faşizmine kaybettirecek ama bunun yanında da demokrasiden haktan, hukuktan, eşitlikte yana adaylar karşısında aday çıkartmayacağız dedik. Ama bu kriterler uygun aday yoksa biz de adayımızı çıkartacağız dedik. Balıkesir’de CHP aday çıkarmadı ve orayı İYİ Parti’ye bıraktı. Ama İYİ Parti bu kriterlere sahip olamadığı gibi Cumhur İttifakı’nın ortağı gibi davranıyor. Iğdır’da Kars’ta yaptığı açıklamalar ve tavırlarına baktığımız zaman AKP kazansın diyor oralarda. Muhalefete muhalefet ediyor. İktidara muhalefet etmiyor. AKP’nin ya da MHP’ninki ile İYİ Parti’nin söyledikleri arasında ne fark var o zaman? Biz şunu söylüyoruz Balıkesir halkını kötünün iyisine mecbur bırakmayacağız.”