Balsak: Öcalan'ın fikirleri toplumu etkiliyor

Öcalan'a yönelik tecride ilişkin konuşan Avukat Cemile Turhallı Balsak, savaşa karşı barışı savunan Öcalan'ın fikirlerinin toplum üzerinde büyük bir etkisi olduğunu söyledi.

Avukat Cemile Turhallı Balsak, Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecride ilişkin ANF'ye konuştu. Toplumun Öcalan ile görüşmeleri barış barış yolunda bir adım olarak gördüğünü söyleyen Balsak, bu süreçte Kürtleri inkar etmenin ötesinde bir durum yaşandığını ve artık hedeflerinin Kürtleri ortadan kaldırmak olduğunu söyledi. Öcalan'a uygulanan tecride de değinen Balsak, "Tecrit, uluslararası sözleşmelere göre işkence kabul edilemez. Hatta insanlık dışıdır.

Bazı uluslararası kurumlar yayınladıkları raporlarda tecrit olmadığını söylüyorlar. Oysa ki Öcalan'a yönelik çok ağır bir tecrit uygulanıyor. Hukuksuz bir şekilde görüş yasağı verdiler. Bu kararlar kanunlarında bile yer almıyor. Hala da tecridi ağırlaştırmak istiyorlar. Kitap vermiyorlar, izlediği televizyon kanallarına müdahale ediyorlar. Ne izleyip ne okuyacağına onlar karar veriyorlar. Tecridin ağırlaştırılması siyasal süreçten bağımsız değil" diye konuştu.

2015 YILINDA KADAR ÇATIŞMASIZ BİR SÜREÇ YAŞANDI

2013 yılında İmralı ile devlet arasında yapılan görüşmelere de değinen Balsak, "O dönem yetkililer, Kürt sorununun çözümüne ilişkin Öcalan'ın savaş karşıtı bir perspektif önerdiğini söylüyorlardı. Bu örneklerde de mevcuttur. 2013 yılının Bahar aylarında çözüm süreci başladı. Ölümlerin yaşandığı, toplumun umudunu yitirdiği bir süreçte Öcalan'ın barış ve müzakerelere ilişkin mesajları halk üzerinde büyük bir etki yarattı. Sayın Öcalan barışı hiçbir zaman reddetmedi. Hep savaşı reddetti. Barışın ve toplumsal mutabakatın nasıl olacağına dair görüşlerini kamuoyu ile paylaştı.

Görüşleri toplumda da ciddi bir şekilde tartışıldı. Toplum açık bir şekilde bu önerileri değerlendirdi ve olumlu karşıladı. 2015 yılına kadar çatışması bir süreç yaşandı. Görüyoruz ki savaş değil barış bir alternatiftir. O dönem barışa olan inanç çok azdı. Ama insanlar gördük ki savaşsız, barış içinde de yaşanılabilir. İnsanlar barışın olabileceğine ikna oldular. Şüphesiz bunda sayın Öcalan'ın yardımı çok fazlaydı. Artık Öcalan ile görüşme yapıldığı zaman insanların aklına barış olma imkanının geliştiği geliyor. Ama görüş yapılmadığı zaman savaş büyüyor ve bu da insanlara zarar veriyor" ifadelerini kullandı.

Toplumun Öcalan ile görüşmeleri barış olma ihtimali olarak gördüğünü söyleyen Balsak konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Bu süreçte görüyoruz ki artık Kürtleri inkar etmenin de ötesinde Kürtleri yok etmeyi hedefliyorlar. Savaşa karşı barışın gelişmesi gereken bir süreçte maalesef toplum başka tarafa itilmiş durumda. İktidar şu an toplumu kendi isteğine göre yönlendiriyor."