Bingöl'deki seçim çalışmalarına katılan HDP Grup Başkanvekili ve Amed Milletvekili Adayı Baluken, AKP'nin savaş kararı aldığını açıklayarak, HDP'nin baraj altında kalması halinde bu kararın hayata geçirileceği uyarısında bulundu.
HDP'nin Bingöl'deki seçim çalışmaları esnaf ve halk ziyaretleri şeklinde devam ediyor. Solhan, Arakonak ve Genç ilçelerinde esnaf ziyaretleri gerçekleştirildi. Solhan'dan başlayan esnaf ziyaretine HDP Grup Başkanvekili ve HDP Amed Milletvekili Adayı İdris Baluken ile HDP ve DBP il eş başkanlarıyla bazı seçilmişler de katıldı.
Baluken, seçim barajını aşmak zorunda olduklarını belirterek, yüzde 30'larda kalan bir oy oranının Bingöl'e yakışmadığını belirtti. Baluken, "Değerleri en fazla olan ilimizdir. Bu seçimde barajı geçmemiz Türkiye'nin geleceği olan yüzyıl için önemlidir" diye ekledi.
'AĞRI'DA YAŞANAN SAVAŞ KARARININ BİR PARÇASI'
Çözüm sürecine değinen Baluken, AKP hükümetinin savaş kararı aldığını söyledi. Baluken, şöyle konuştu: "Çözüm süreci Sayın Abdullah Öcalan'ın gayretleri ile yürüyor. AKP hükümeti yürüyen çözüm sürecine rağmen, bizim çabalarımıza rağmen, son gerçekleştirilen ve 13 saat süren Milli Güvenlik Kurulu toplantısında savaş kararı almıştır. Bu bizim için nettir ve bu bilgiye sahibiz. 'Güvenlik' toplantısında alınan bu karar, eğer seçim gündemi olmasaydı muhtemelen hayata da geçirilecekti. Ama şimdi bir seçim sürecinde olmamızdan kaynaklı AKP bu savaş kararında çekinceli yaklaşıyor. Çünkü Kürdistan halkının oylarına ihtiyacı var. 'Ben savaş kararı aldım, şimdi de gelip sizden oy istiyorum' dememek için bu kararını hayata geçirmiyor. Şundan eminiz; eğer AKP bu seçimde elini güçlendirip HDP'yi baraj altında bırakılırsa yine büyük bir savaş başlatabilir. Ağrı'da yaşanan da Milli Güvenlik Kurulu'nun almış olduğu savaş kararının bir parçasıdır."
'SAVAŞ KARARI HDP BARAJI GEÇERSE BOŞA ÇIKARILIR'
HDP'nin barajı aşması ile AKP'nin savaş kararının boşa çıkarılacağını ifade eden Baluken, "Hepimizin üzerine düşen AKP'nin aldığı bu kararı boşa çıkarmaktır. Bunun da yolu seçimde AKP'nin oyunu düşürmek, HDP'nin de barajı geçmesini sağlamaktır. Bunu hayata geçirirsek AKP istediğini yapsın, bir daha savaşı başlatamaz" dedi.
Baluken ve partililer ilçe esnafı ziyaretinde yoğun ilgiyle karşılaşırken, ardından Solhan'a bağlı Arakonak beldesine geçti. HDP'liler burada bir araya geldikleri halkın sorunlarını dinledi. Beldedeki halk toplantısına AKP belde başkanı ve çok sayıda korucu da katıldı.
Tekrar Solhan'a dönen HDP'liler burada Gençlik Kültür Merkezi'ni ziyaret etti ve ardından Genç'te esnafı ziyaret etti.