Barış heyeti: Kürdistan’ın bir kez daha işgal edilmesine izin vermeyeceğiz

Bugün Almanya’nın Düsseldorf kentinde Güney Kürdistan’a gitmek için yola çıkmak isteyen ve Almanya tarafından engellenen barış heyeti üyeleri, bu duruma tepki göstererek, “Almanya Türkiye ile silah ticaretinin zarar görmemesi için yaptı” mesajı verdi.

Kürtler arası çatışmanın engellenmesi ve diyalog amacıyla bugün sabah Almanya’nın Düsseldorf kentinden Güney Kürdistan’ın Hewler kentine gitmek isteyen heyetin engellenmesine Kürt siyasetçi Abdullah Demirbaş ile Sol Parti Hamburg Eyalet Milletvekili ve Eşbaşkanı Cansu Özdemir tepki gösterdi.

DEMİRBAŞ: TÜRK DEVLETİ KÜRT VE KÜRDİSTAN İRADESİNİ YOK ETMEYİ AMAÇLIYOR

Alman devletinin insanların seyahat özgürlüğünü engelleme ve Türkiye politikasına alet olarak, Kürtler arası çatışmaların derinşelmesine katkı sunduğunu belirten Kürt siyasetçi Abdullah Demirbaş, “Alman devletinin bu politika ve tutumunu kınıyoruz” dedi.

Barış heyetinin amacını, Kürtlerin ve Kürdistan’daki güçlerin birbiriyle olan çatışma ve çelişkilerini derinleştirmeden diyalog yolu ile çözme çabası olarak da değerlendiren Demirbaş, Türk devletinin Kürt ve Kürdistan iradesini yok etmeyi amaçladığını söyledi.

Kürdistani insanlar olarak, bu çatışmaların derinleşmemesi için çaba göstermek amacıyla Güney Kürdistan’a gitmeyi hedeflediklerini de dile getiren Demirbaş, bir dizi görüşme yapmayı hedeflediklerini de belirtti.

“Bizim gidişimizi engellemeye çalışan güçler, bir anlamıyla Kürtlerin 21. yüzyılda statüsüz kalmasını, Kürt ve Kürdistan topraklarını bir kez daha işgal edilmesini istiyorlar” diyen Demirbaş, buna izin verilmeyeceğini de sözlerine ekledi.

Engelleme girişimleri ne olursa olsun, çabalarını sürdüreceklerini de vurgulayan Demirbaş, “Bir kez daha Mesud Barzani ve Irak Cumhurbaşkanı Behram Salih’i ve bütün Kürt taraflarını, akil insanlarını, partilerini sorunları diyalogla çözmeye davet ediyorum. Herkesi inisiyatif almaya çağırıyoruz” diye konuştu.

ÖZDEMİR: ALMANYA SİLAH TİCARETİNİN ZARAR GÖRMESİNİ İSTEMİYOR

İşgal saldırılarına karşı Hewlêr’de çeşitli görüşmeler yapmak istediklerini söyleyen Sol Parti Hamburg Eyaleti Milletvekili ve Eşbaşkanı Cansu Özdemir ise, “Oradaki sivil halkla görüşmek, bilgi almak istiyorduk” dedi.

İşgal saldırılarından kaynaklı sivil halkın gördüğü zararı tespit edip, insanlarla görüşüp duyarlılık yaratmayı amaçladıklarını da dile getiren Özdemir, Birleşmiş Milletler (BM) denetimindeki Maxmur (Şehit Rüstem Cudi) Kampına yönelik saldırıların bile Türkiye’nin PKK’ye değil, sivillere karşı savaştının da göstergesi olduğunu belirtti.

“Bu savaşın bir amacı da Kürt halkını yok etmektir” diyen Özdemir, barış heyeti ile Güney Kürdistan’da etkili bir diyalog amaçladıklarını da dile getirdi. Kürtler arası diyalog için zemin yaratmayı da hedeflediklerini söyleyen Özdemir, KDP'ye şu anki durumu ve tutumunun Kürtler arası savaşı körüklediğini söylemeyi hedeflediklerini belirtti.

Kürdistan’da ulusal birliğin önemine de dikkat çeken Özdemir, 1990’lardaki gibi Kürtler arası bir savaşın gelişmesini istemediğimizi de aktarmayı istediklerini söyledi.

Barış heyetinin uçağa binmesinin engellenmesini ise Özdemir şöyle yorumladı: “Bu da Almanya hükümetinin Kürdistan’da barışın olmasını istememesinin somut kanıtıdır. Bu yaklaşımı ile savaşın daha da ağırlaşmasını istiyor, Türkiye ile olan silah ticaretinin zarar görmesini istemiyor. Almanya hükümetinin savaşta oynadığı rol de yaşadıklarımızla net bir şekilde ortaya çıkıyor.”

Alman devletinin kirli oyunu ile heyetin Kürdistan’a gidişini engellemiş olsa bile, heyetin barışın gelişmesi, savaşın durması için çalışmalarını sürdüreceğini de Özdemir sözlerine ekledi.