Barış için tek yürek

"Büyük barış yürüyüşü"nin Valilikçe yasaklanması ardından Barış Blok’u Aksaray Meydanı'nda binlerin katılımıyla açıklama yaptı.

"Büyük barış yürüyüşü"nin Valilikçe yasaklanması ardından Barış Blok’u Aksaray Meydanı'nda binlerin katılımıyla açıklama yaptı. AKP’nin savaş çığırtkanlığının binler tarafından protesto edildiği açıklamada, Barış Blok’u bir kez daha “Onlara savaş yaptırmayacağız” diyerek, Gezi'den Kobanê'ye Suruç'ta katledenlere inat bu mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

Barış Blok’unun "Büyük barış yürüyüşü" çağrısıyla Taksim’den Aksaray'a yapılacak yürüyüşün İstanbul Valiliği'nce yasaklanmasının ardından açıklama Aksaray Meydanı'nda yapıldı. Polisin arama noktaları oluşturduğu Aksaray Meydanı’nda, akın eden binlerce insan hep bir ağızdan DAİŞ terörü ve AKP’nin savaş çığırtkanlığı lanetlendi.

HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP milletvekilleri Pervin Buldan, Beyza Üstün, Filiz Kerestecioğlu, Turgut Öker, Sezai Temelli, ESP Genel Başkanı Sultan Ulusoy, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, EMEP Genel Genel Başkanı Selma Gürkan, SYKP Eş Genel Başkanı Nejla Kurul, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu’nun, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, İlahiyatçı ve Anti-Kapitalist Müslümanlar grubunun kurucusu İhsan Eliaçık’ın ön saflarda yerini aldığı eyleme uluslararası kurum ve partilerden de çok sayıda kişi destek verdi.

BİNLER AKP ÇIĞIRTKANLIĞINI LANETLEDİ

Suruç katliamında yaşamını yitiren 31 SGDF’li gencin fotoğraflarının yer aldığı pankart açıldığı barış eyleminde, Kürtçe ve İngilizce barış dövizleri taşıyan kitle sık sık, “Katil IŞİD İşbirlikçi AKP”, “Şehîd namirin”, “ Savaşa hayır barış hemen şimdi”, “ Kardeşlik için, adalet için, özgürlük için, demokrasi için, yaşamak için barış”, “Yaşasın halkların kardeşliği”,” sloganları attı. 90'a yakın parti, dernek, emek örgütü, kadın örgütünün oluşturduğu Barış Bloku adına açıklamayı Nuray Sancar okudu. Suruç’ta vahşice katledilen 31 barış güvercinin vahşice katledilmesiyle barışın vurulduğunu belirten Sancar, bu saldırının önünü açan AKP’nin kendi çıkarları doğrultusunda bir kez daha savaşın karanlığına sürüklemek istediğini vurguladı.

Türkiye’nin sonu belirsiz bir sürece itildiğini altını çizen Sancar, 7 Haziran seçimlerinde meclisteki çoğunluğunu yitirerek iktidarı kaybeden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendi kişisel ikbali uğruna ülkenin geleceğini karartacak rotaya girdiğine işaret etti. Sancar, “Seçim yenilgisinin, seçim barajının, demokrasi ve barış güçlerince yıkılmasını, Suriye ve Ortadoğu politikalarının iflasını ve Rojava’daki Kürt Özgürlük Hareketinin kazanımlarını hazmedemeyen muktedir ülkeyi baskı politikalarıyla rehin almak istiyor. Seçimde kaybettiği iktidarını, tüm muhalif, siyasal ve toplumsal güçleri kriminalize edildiği, sindirildiği, olağan üstü hal koşullarında yapılacak bir erken seçimle telafi etmek istiyor” dedi.

KATLEDİLENLERE İNANT BU MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ

"Barışı ve bir arada kardeşçe yaşamı savunanları sindirmeye çalışanların dün olduğu gibi bugün de yenileceklerini biliyoruz" diyen Sancar, seçimde kaybettiklerini savaşta kazanmak istemlerine karşı inatla barışta ısrar edeceklerini vurguladı. Sancar şöyle devam etti: "Bombalara, baskılara karşı bir arada yaşamı savunmaya devam edeceğiz. Savaşın toplumsal ve insani tahribatlarına karşı kardeşliği savunmaya devam edeceğiz. Gezi'nin kardeşlik ve barış selamını, fidanlar ve oyuncaklarla Kobanê'ye taşımak isteyenleri Suruç'ta katledenlere inat bu mücadeleyi sürdüreceğimizi, barışı ve demokrasiyi inşa edeceğimizi haykırıyoruz.”

Barış Bloku olarak tüm toplumu barışa sahip çıkmaya çağıran Sancar, "Barışa sahip çıkacak size savaş yaptırtmayacağız" dedi.

KISA SÜRELİ BİR GERGİNLİK

Açıklamanın ardından “Gençlik Apo’nun fedaisidir”, “Bijî Serok Apo”, “PKK halktır halk burada” sloganları eşliğinde ara sokaklarda yürüyen gençlerin önü sivil polisler tarafından kesildi. Gençlere hakaret ederek ve tartaklayarak dağıtan polise, çevredeki halktan da tepki geldi. Yaşanan kısa bir gerginliğin ardından gençler dağıldı.