Bayrampaşa Belediye işçileri: Kod-29 iptal edilsin

Kod-29 ile işten çıkartılan Bayrampaşa Belediyesi işçileri, "İşimizi geri istiyoruz" şiarıyla Bayrampaşa Belediyesi önünde eylem düzenledi: “Ekmeğimizle oynamayın, Kod-29’u iptal edin.”

AKP’li Bayrampaşa Belediyesi’nin, İş Kanunu’nun “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” başlıklarını içeren Kod-29 maddesi gerekçe gösterilerek hukuksuz bir şekilde işten çıkartılan işçiler, belediye önünde eylem düzenledi. DİSK sendikası yönetici ve üyelerinin destek verdiği eylemde, Kod-29’un derhal kaldırılması istendi. Eylemde, “İşçilerin birliği Kod-29’u yenecek. Atılan işçiler geri alınsın, Kod-29 iptal edilsin, 2018 yılında imzalanan toplu iş sözleşmesi uygulansın, baskı, tehdit, mobbing son bulsun” yazılı pankart açıldı; “Kod-29 iptal edilsin” dövizleri taşındı.

EKMEĞİMİZLE OYNAMAYIN

Sık sık, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Kod-29 iptal edilsin” sloganların atıldığı eylemde, Kod-29 gerekçesi gösterilerek işten çıkartılan işçiler teker teker söz aldı.

İşçilerden ilk söz alan Mehmet Aydoğdu, belediyede yıllarca şoförlük yaptığını vurgulayarak, “Beni neden attınız Kod-29’dan? Ne yaptım? Hırsızlık mı arsızlık mı yaptım? Yalancı şahitlik yapmadığımız için bizi Kod-29’a bağladılar. Yazıktır, günahtır ya. Oynamayın ekmeğimizle” diye feryat etti.

‘YALANCI ŞAHİTLİK YAPMADIĞIMIZ İÇİN İŞTEN ATILDIK’

İşçilerden İzzet Akan, hakkını arayan işçilerin Kod-29 kılıfıyla işten atıldığına dikkat çekerek, “Kod-29 nedir? Şerefsizliktir. Ben şerefsizlik yapmadım; şerefsizlik yaptıysa bizi işten atanlar yaptı. Madem kovuyorsunuz gelin yüzüme suçumu söyleyin. 3 çocuk babasıyım ve çocuklarıma baktığım zaman içim yanıyor. Ben sadece arkadaşlarımın hakkını savunduğum için bugün çocuklarıma bakamıyorum. Ama boyun eğmeyeceğim, sonuna kadar hakkımı alacağım” dedi.

İşçilerden Selahattin Güda ise, “Ne yaptık kardeşim hırsızlık mı, ahlaksızlık mı yaptık ki bizi Kod-29’dan kovuyorsunuz? Yalancı şahitlik yapmadığımız için işten atıldık” diye sitem etti.

İşçiler son olarak, haksız ve hukuksuz yere atıldıkları işlerine geri dönene kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladılar.