BDP/Blok milletvekilleri tüm engellemelere, hedef göstermelere raðmen 2012de Mecliste alternatif siyaset yürüttü. Haklarında fezleke hazırlanan vekiller; tüketici haklarından emeklilerin maðduriyetine, nefret suçlarından kadına karşı şiddete, Anadil yasaðından cezaevleri ihlallerine kadar birçok sorunu Meclise taşıdı.
BDP/Blok milletvekilleri, 1 Ocak-28 Aralık 2012 tarihleri arasında, 1568 soru önergesi, 63 kanun teklifi, 260 araştırma önergesi ve bir tane de gensoru önergesi verdi. BDP grubu adına 643 kez Meclis Genel Kurulu'nda söz alınırken, 29 kez grup toplantısı yapıldı, 165 tane basın toplantısı düzenlendi.
BDP Blok Grubu, 1 Ocak 2012'den bütçe görüşmelerinin tamamlanarak TBMM'nin tatile girdiði 20 Aralık 2012 tarihine kadar kanun tasarı ve teklifleri ile gündem dışı konuşmalar üzerine TBMM kürsüsünü toplam 643 kez kullandı. Bunun 27'sini gündem dışı konuşmalar oluşturdu.
BDPlilerin Meclisteki konuşmaları da gündem yarattı. Son olarak tutuklu vekillere dikkat çekmek isteyen BDPli vekiller hapisteki vekil arkadaşları adına söz aldı. Meclisteki diðer partiler kürsüye bırakılan tutuklu vekillerin fotoðraflarına dahi tahammül göstermedi.
KANUN TEKLÝFLERÝ
BDP/Blok Grubu, 2012'de TBMM Başkanlıðı'na toplam 63 kanun teklifi verdi. Kanun tekliflerinden bazı başlıklar şöyle: Uzun tutukluluk sürecinin kısaltılması, TCK'da, düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüðünü kısıtlayan maddelerde deðişiklik, TMK'nın yürürlükten kaldırılması, cinsel suçlara yönelik ceza arttırılması, vicdani red hakkının tanınması, tüketici haklarının korunması, 8 Mart ve 21 Mart'ın resmi tatil ilan edilmesi, basın kanununda deðişiklik, 65 yaş maaşında yeni düzenleme, TSK iç hizmet kanununda deðişiklik, Kürtçe propaganda yasaðının kaldırılması hakkında siyasi partiler kanununda deðişiklik, işsizlik sigortası, vicdani ret hakkının tanınması, Maden Kanunu'nda deðişiklik, Dersim adının iadesi, linç girişimleri ve nefret suçlarına dönük cezaların arttırılması, cemevlerinin ibadete açılması, Adalet ve Hakikat Komisyonu Kurulması, Deniz Gezmişlerin idamıyla ilgili kanunun yürürlükten kaldırılması, linçlerin insanlık suçu kapsamına alınması, toplu taşıma araçlarında anadilde anons yapılması, CMK'da deðişiklik-anadilde savunma hakkının tanınması, siyasi partilere hazine yardımını öngören kanununda deðişiklik yapılması, darbecilerin isimlerinin cadde ve sokaklardan kaldırılması, gelir vergisi kanununda deðişiklik-esnafların vergi muafiyetine alınması, seçim barajının yüzde 3'e indirilmesi, yoksulların elektrik-su-doðalgaz giderlerinin devletçe karşılanması.
ARAŞTIRMA ÖNERGELERÝ
BDP/Blok Grubu'nun bir yıl içerisinde verdiði 260 araştırma önergesinden bazılarının konuları şöyle: Baðımsız yargı sorunları, basın özgürlüðü, emeklilerin yaşadıðı sorunlar, tüketici hakları, hakikatlerin araştırılması/Kürt sorunu, anadil yasaðı, faili meçhul cinayetler-katliamlar, asker intiharları, Dersim katliamı, cezaevlerinde yaşanan saðlık-insan hakkı ihlali sorunları, KCK operasyonları, engellilerin sorunları, GAP, çevre sorunları-HES projeleri, yoksulluk, eðitim-saðlık alanındaki sorunlar, kadına yönelik şiddet, atanamayan öðretmenlerin sorunları, hayvancılık sektörünün sorunları, işsizliðin nedenleri, iş kazaları, demokratik özerklik, zorunlu göç, trafik kazaları, sendikal örgütlülüðün önündeki engeller, asgari ücretteki adaletsizlik, BDP'ye yönelik saldırılar, askeri harcamalar, örtülü ödenek, Türkiye'nin Suriye politikası, Ýmralı Cezaevi'nde yaşanan tecrit, çatışmalarda kimyasal silah kullanıldıðı iddiası, TBMM'de diyalog ve müzakere grubunun kurulması, Ahmet Kaya'nın Türkiye'yi terk etmesine neden olan olaylar, Özal ve diðer kuşkulu ölümler, zorunlu göç, sokak çocukları, Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin araştırılması.
GENSORU VE SORU ÖNERGELERÝ
BDP/Blok Grubu Newroz'da yaşanan olaylar nedeniyle Ýçişleri Bakanı hakkında 1 adet gensoru önergesi verdi.
BDP Milletvekilleri, denetim faaliyeti kapsamında demokratikleşme, insan hakları, yargı, eðitim, saðlık, çevre, ekonomi, çalışma yaşamı, kültür gibi alanlarda toplam 1568 yazılı ve sözlü soru önergesi verdi.
BASIN TOPLANTILARI-GRUP TOPLANTILARI
BDP/Blok grubu 2012'de toplam 29 Meclis Grup toplantısı yaparken, milletvekilleri pek çok konuda 165 basın toplantısı düzenledi.
Grup toplantılarına gündemle ilgili olarak kimi zaman yakınlarını siyasi cinayetlerde kaybetmiş aileler, Roboskide yaşamını yitiren 34 Kürdün yakınları, kadınlar gibi deðişik kesimler de katıldı.
Tüm bu çalışmalara karşın BDPli vekillerin dokunulmazlıðının kaldırılması için fezlekeler hazırlandı.
BDP'li 29 milletvekili hakkında 600'e yakın fezleke bulunuyor. Bu dosyaların tümünü düşünceyi açıklamakla ilgili fezlekeler oluştururken; AKP, CHP ve MHPli vekilleri sahtecilik, ihaleye fesat karıştırma, görevi kötüye kullanma, zimmet, kalpazanlık, dolandırıcılık, cinsel tacizle suçlanıyor. Bu suçlarda AKP başı çekiyor.