BDP: Facebook’taki sansürü hükümet mi organize ediyor?
BDP: Facebook’taki sansürü hükümet mi organize ediyor?
BDP: Facebook’taki sansürü hükümet mi organize ediyor?
BDP’nin tutuklu Van Milletvekili Kemal Aktaş, muhalif parti, kişi ve grupların Facabook sayfalarının Türk hükümeti ile işbirliği kapsamında kapatılmasına ilişkin Meclis’e bir soru önergesi verdi.
BDP Grup Başkanvekili ve Iğdır Milletvekili Pervin Buldan tarafından Meclis’e sunulan tutuklu vekil Kemal Aktaş’ın soru önergesinde hükümetin Facebook ya da Twitter platformlarında, muhalif sayfalara yönelik toplu şikayet kampanyaları organize edip etmediğini sordu.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın yanıtlaması için verilen önergede, “Başbakan ve çeşitli hükümet üyeleri tarafından sosyal medyayı kısıtlayıcı çeşitli yasal düzenlemelere gidileceği yönünde tehditkar açıklamaları demokrat kamuoyu kaygıyla izlemiştir” denildi.
Bakan Yıldırım’ın özellikle 26 Haziran tarihinde yaptığı bir açıklamada “Facebook uzun zamandır Türk makamlarıyla uyumlu bir çalışma içinde bulunuyor. Onlarla bir sorunumuz yok” şeklindeki ifadelerine dikkat çekilen önergede, bu ifadelerin hemen ardından muhalif çizgide yayın yapan ve büyük çoğunluğu BDP’ye ya da bu partinin milletvekillerine ait olan Facebook sayfalarının “sudan gerekçelerle” kapatıldığı hatırlatıldı.
Tutsak vekil Aktaş, Bakan Yıldırım’a şu soruları yöneltti:
-Hükümetiniz Facebook ya da Twitter platformlarında, muhalif sayfalara yönelik toplu şikayet kampanyaları organize etmekte veya ettirmekte midir?
-Kamu yararı için gerektiği durumlarda kanuni düzenlemeler yapmak ya da mali ve hukuki denetim faaliyetlerini düzenli olarak sürdürmek Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin görevlerinden olup bunların aksatılmasından görevde olan hükümetler sorumludur. Hükümetinizin, ulusal ya da uluslararası medya kuruluşlarına yönelik olarak, bu meşru ve asli görevlerini kendilerinin aleyhine olacak şekilde yürütebileceğini ima etmek şartıyla bu görevleri kötüye kullanımı ve bu yolla bu kuruluşlar üzerinde baskı oluşturmaya çalışması söz konusu olmuş mudur?
-Facebook’un Türkiye’den elde ettiği reklam gelirleri için ödediği vergi miktarı şirketin Türkiye’de faaliyete geçtiği yıldan bu yana her vergi yılı için ne kadardır? Hükümetinizin bu hususta öngördüğü bir düzenleme söz konusu mudur?
-Facebook Avrupa temsilcisi Richard Allan’ın bir gazetede yayımlanan röportajında belirtmiş olduğu—ve tarafınızca yapılmış açıklamalarda geçen—hükümetinizle gerçekleştirilmiş olan bilgi paylaşımının kapsamı, niteliği ve içeriği nedir?
-Facebook firmasıyla son bir yıl içerisinde bakanlık olarak hangi platformlarda bir araya geldiniz? Hükümetiniz ve bakanlığınızın sosyal paylaşım ağları temsilcileriyle yapmış olduğu çalışmalar ne kapsamda sürmektedir?
-Hükümet üyelerinizce yapılan beyanatlar üzerine hükümetinize kamuoyundan sansürcülük ve baskıcılık eleştirileri yöneltilmiş olup, bu söylemler giderek artan bir yoğunlukla, hükümetinizin otoriterleşmesi çerçevesinde tartışılmaktadır. Demokratik hak ve özgürlükler hususunda tırmanmakta olan bu kaygılara karşı kamuoyuna güvence vermek için tarafınızca izlenen bir yaklaşım söz konusu mudur?
-Facebook ya da bir diğer sosyal medya platformunda, hukuka aykırı yayın yapan bir hesapla ilgili olarak bakanlığınızca izlenen prosedür nedir? Bu çerçevede sık karşılaşılan ihlaller ve ilgili suç tanımları hangileridir?
-Hükümetinizin Facebook’tan Barış ve Demokrasi Partisi Genel Merkezi ve milletvekillerince işletilen ya da hükümetinize muhalif çizgide yayın yapan hesapların kapatılmasına yönelik bir talebi olmuş mudur? Olmuşsa bunun gerekçeleri nedir?
-Eğer söz konusu sayfaların kapatılmasına yönelik bir talebiniz olmamış ise, aksine yurttaşlarımızın düşünce ve doğru haber alma özgürlüğünü kısıtlayan bu tür katı sansürcü uygulamaların son bulması için bir girişiminiz olmuş mudur? Olmadıysa, Facebook ile bu tür bir duyarlılık çerçevesinde bir işbirliği içerisine girmeyi düşünüyor musunuz? Bakanlığınızın, muhalif sayfaların kapatılmasına ilişkin tutumu nedir?