BDP Siyaset Akademisi davasında tahliye yok

BDP Siyaset Akademisi davasında tahliye yok

BDP’nin Amed’deki Siyaset Akademisi'ne yönelik Mart 2012’de gerçekleştirilen ve içerinde Yazar Müge Tuzcuoğlu'nun da bulunduğu 9'u tutuklu 27 kişi hakkında açılan davanın 12'inci duruşmasında tahliye çıkmadı. Bir sonraki duruşma 26 Aralık tarihine ertelendi

Amed Siyaset Akademisi'ne 8 Mart 2012'de yapılan baskın sonrasında gözaltına alınan ve içerisinde "Ben Bir Taşım" kitabının yazarı antropolog Müge Tuzcuoğlu'nun da bulunduğu 9'u tutuklu 27 kişi hakkında açılan davanın 12'inci duruşması 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmada tutuklu sanıklar hazır edilirken, çok sayıda müdafi avukat da duruşmaya dahil oldu. Çok sayıda tutuklu yakının izlediği duruşmada, mahkeme heyetinin değişmesinden kaynaklı eski zabıtlar okundu. Ardından duruşmada söz alan iddia makamı, tutuklu sanıkların üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu ve yargılama aşaması dikkat alınarak sanıkların tutukluluk halinin devamını talep etti. Ardından savunma için müdafi avukatlar söz aldı.

Emniyetin BDP'yi KCK'nin bir uzantısı olarak gösterdiğini ifade eden müdafi avukat Mehdi Özdemir, "Emniyet hangi akla göre bu yorumu yapmaktadır. BDP legal ve yasal bir partidir. Şayet kurulan siyasi parti böyle bir faaliyet içerisinde ise neden Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirilmemiştir" dedi. Dava kapsamında yargılananların BDP'liler olduğunu belirten Özdemir şunları aktardı: "Siyaset akademisinde verilen dersler ile HPG tarafından verilen derslerin aynı olduğu belirtilmiş ise de, bu kesinlikle doğru değildir. Sadece matbu olarak geçilmiş ve bir intiba yaratılmaya çalışılmıştır." 

Ardından söz alan müdafi avukat Hatice Demir ise, BDP ile KCK arasında bir bağ oluşturulmaya çalışıldığını ifade ederek, "Müvekkilim ile BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş görüşmeler yapmıştır. Müvekkilimin bu görüşmelerin tamamını BDP çalışanı sıfatı ile yaptığı anlaşılmaktadır. Başka bir sıfatla görüşmeler yaptığına ilişkin her hangi bir delil mevcut mu? Müvekkilimin BDP binalarına girip çıktığı belirtilmektedir. Partinin üyesinin kendi binasına girip çıkması kadar doğal bir şey varmı? Bu binalarda KCK'liler ile görüşme yaptığı belirtilmektedir. Eğer BDP'yi KCK olarak tanımlanacak ise bölgede milyonlarca kişiyi KCK'li olarak yargılamanız gerekir" dedi. 

Savunmaların ardından duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 26 Aralık gününe erteledi.