Belçika’da Kürt yöneticilere yönelik suikast davası ertelendi

Belçika’da Kürt yöneticilere yönelik suikast girişimine ilişkin açılan davanın ilk duruşması, Türk devletinin süre talebi nedeniyle ertelendi.

Haziran 2017’de Brüksel’de KONGRA GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal ve KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar’a yönelik suikast girişimine ilişkin davanın ilk duruşması 1 Ekim’de görüldü.

Brüksel Ceza Mahkemesi’ne taşınan davanın ilk duruşmasında, karşı taraf ek süre talebinde bulundu.

Mahkeme bu tip davalarda alışık olunan şekilde ilkin bir takvim belirledi.

Kürt tarafının avukatı Jan Fermon, “Bu çerçevede özellikle yazılı argümanlar alınacak” dedi.

Mahkemenin esastan görüleceği tarih 11 Mart olarak belirlendi. Ancak Kasım ayından itibaren tarafların savunmaları alınacak.

Fermon, özellikle savcılığın tutumuna dikkat çekerek, “Savcılık başından beri olduğu gibi, somut deliller olmadığını savunuyor, ki biz aynı görüşte değiliz. Mahkeme de zaten savcının iddialarının doğru olmadığını kabul etti” diye belirtti.

Fransa’da üç Kürt kadın devrimcinin katledildiği davayı hatırlatan Fermon, “Fransa’da da bu tür davalarda bir sonuca varmanın zor olduğunu gördük. Yargının bazı noktalarında çekingenlik var ve frenleme var. Umarız ki Belçika’da da benzer bir tutumla karşı karşıya kalmayız” şeklinde konuştu.

Türk suikast timinin geniş bağlantıları iddianameye girdi. Dosyaya yakın kaynaklar, suikast timinin izlerinin Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kadar uzandığını belirtiyor. Suikast timinin, Erdoğan’ın danışmanlarından Seyit Sertçelik, paramiliter yapılanma Sadat’ın şefi Adnan Tanrıverdi ve Türkiye’nin eski Fransa Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa ile görüşmelerine dair kanıtlar var.