Beşiktaş’taki kayyum protestosunda çok sayıda gözaltı

HDP İstanbul İl Örgütü çağrısı ve HDP milletvekillerin katılımıyla kayyum işgaline karşı Beşiktaş’ta yapılmak istenilen eyleme polis saldırdı, çok sayıda kişi gözaltına alındı.

HDP İstanbul İl Örgütü’nün öncülüğünde Amed, Van ve Mardin belediyelerinin AKP/MHP tarafından gasp edilmesine karşı Beşiktaş Hakan Pastanesi önünde yapılmak istenilen açıklamaya polis izin vermedi. HDP milletvekillerinin konuşmaya başlamasıyla müdahale anonsu yapan polis, vekillere eşlik eden HDP yönetici ve üyelerini zorla alandan uzaklaştırmak istedi.

Bu keyfi uygulamaya sloganlarla karşılık veren çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı. Gözaltıları engellemeye çalışan HDP milletvekilleri Zeynel Özen, Hüda Kaya, Züleyha Gülüm, Musa Piroğlu, Rıdvan Turan, Ali Kenanoğlu ise çevik kuvvet ekipleri tarafından etrafları sarılarak abluka altına alındı. Basın mensuplarının da çekip yapmasını engelleyen polis, milletvekillerin yanına kimsenin yaklaşmasına izin vermedi.

'SİZ DARBECİLERİ SAVUNUYORSUNUZ'

Abluka altında sık sık, “Kayyumlar gidecek biz kalacağız”, “Direne direne kazanacağız” sloganlarını atan HDP milletvekilleri Beşiktaş halkına teker teker seslendi. İlk sözü alan HDP Milletvekili Zeynel Özen, polislere şöyle tepki gösterdi: "Daha önceki darbeci polisler şu an hapiste. Siz de bugün darbecileri savunuyorsunuz. Diyarbakır'da, Van'da, Mardin'de Kürt halkına darbe yapıldı. Darbelere karşı mücadele etmek demokratik meşru bir haktır. Meşru hakkımızı yok saymak darbeye yataklık yapmaktır" dedi.

‘KARANLIK GÜNLERİN TEMSİLCİLERİ BU HALKI SUSTURAMAYACAK’

HDP Milletvekilli Hüda Kaya da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İBB Genel Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu tehdit ettiğini anımsatarak şunları söyledi: "İktidar seçilmişlere ahkam kesilemez diyerek 17 yıldır güç seçilmişleri yok saymaya, halkın iradesini bitirme noktasına gelmiştir. Kürdistan’da halk size öyle had bildirdi ama hâlâ ders çıkartmadınız. Halkın iradesini gördünüz ama kendi saltanızın garantisini göremiyorsunuz. Kimi tehdit ederseniz edin, karanlık günlerin temsilcileri, bu halkı susturamayacaksınız.”

‘DİRENİŞLE BU KAYYUMLAR DA ONLARI ATAYANLAR DA DEFOLUP GİDECEK’

HDP Milletvekilli Musa Piroğlu da polislere şöyle seslendi: "Biz emir kuluyuz diye, hukuk dışı riayet emirlere uymayın. Vicdanınızı kaybetmeyin. Çürümüş olan bu toplumda, her birimiz bütün parti kimliklerinin üstünde, hepimiz önce insan kalmalıyız. Hakikate sahip çıkmalıyız ki, tarihe iz bıraktığımızda yüzümüz öne eğilmesin. Ömürlü yaşamak istiyorsak, insan kalalım. Halkımızın iradesine güveniyoruz ve direnişimizle bu kayyumlar da bunları oraya atayanlar da defolup gidecek.”

‘DİZ ÇÖKMEDİK, ÇÖKMEYECEĞİZ’

HDP Milletvekilli Ali Kenanoğlu ise, kayyum atamalarını darbe ve halkın iradesine yönelik hırsızlık olarak niteledi. Kenanoğlu, "Bir tane dertleri var, hiç kimsenin konuşmasını istiyorlar. Saraydaki biliyor, geçmişteki seçimlerde sonunu gördü. Yıkılmasını geciktirmek istiyor. Bize yapılan saldırı, halk saraya boyun eğsin saldırısıdır. Bilinsin ve duyulsun, diz çökmedik, çökmeyeceğiz" diye konuştu.

HDP milletvekillerin eylemi polis ablukası altında sürüyor…