Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

Beştaş: Savaşa karşı herkese sorumluluk düşüyor

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, savaşa karşı herkese büyük sorumluluk düştüğünü belirtti, "Kürt iyi değilse Türk de olmaz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis’te basın toplantısı düzenleyerek, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'KÜRT İYİ DEĞİLSE TÜRK DE OLMAZ'

Partisinin açıkladığı 'Barışa Çağrı Deklarasyonu'na değinen Beştaş, Türkiye’nin acil bir barışa ihtiyacı olduğunu, bu konuda herkese büyük bir sorumluluk düştüğünü ifade etti. Topluma savaşın dayatılmasını kabul etmediklerini söyleyen Beştaş, “Bugün Kürt sorununu derinleştirenlerin, savaşı dayatanların anlamadığı nokta şu; biz onların ektiği nefret tohumlarını biçmiyoruz, fakat şu tarihsel hakikati hatırlatmak istiyoruz: Türkler iyi değilse, Kürtler iyi değildir. Kürtler iyi değilse, Türkler de iyi değildir. Tarihten aldığımız sayısız dersin izahı budur. ‘Savaşımızın ve bizim karşımızda diz çökün, bize teslim olun’ diyorlar. Biz de diyoruz ki; biz ancak onurlu bir barış karşısında diz çökeriz” dedi.

İKTİDARIN HAKARET VE TEHDİTLERİ

Beştaş, AKP Manisa Milletvekili Tamer Akkal’ın Selahattin Demirtaş’a yönelik hakaret içeren paylaşımlarına da tepki göstererek, "Bu kadar aşağılık, alçak dili nasıl kullanıyorsunuz" dedi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay’a dönük saldırıya da işaret eden Beştaş, saldırıya bu tür nefret dili ve söyleminin zemin hazırladığını belirtti, "Hrant Dink'tan, Tahir Elçi'den biliyoruz" diye kaydetti.

AMED'E ÖRÜLMEK İSTENEN DUVAR

Amed'de Devlet Demiryolları’nın tren rayları boyunca yapmak istediği beton duvara ilişkin de konuşan Beştaş, bugün itibariyle duvarının yapılmasının durdurulduğunun açıklandığını belirtti. Beştaş, bu konuda şunları söyledi:

“Diyarbakır’a utanç duvarını öremezsiniz, size ördürtmeyiz. Diyarbakır'ın dokusu ve siyasal yapısıyla oynamaktan vazgeçin. Diyarbakır’da 10 cezaevi yapıldı. Bu yetmedi bir de duvar örülüyor. Bu bir işgal siyasetidir. 90 yıldır yaya güvenliği aklınıza gelmedi mi? Bunu kabul etmeyeceğiz. Bu zorlama karşısında şunu söylüyoruz; bu duvar yapımının da projesinin de derhal iptal edildiğini açıklamanızı bekliyoruz.”

'GENÇLİK HEDEFTE'

Partilerinin Gençlik Meclisi üyelerine dönük baskı ve ajanlaştırma politikalarına dikkat çeken Beştaş, "Hangi mahallede Kürt ve muhalif varsa uyuşturucu çeteleri orada bitiyor. Bu konuda derhal bir açıklama bunu yapanların yargı önüne çıkarılması ve tutuklanmasını istiyoruz. Bu gençlere '90’lı yıllarda uygulanan yöntemler kullanılarak, tehdit edilerek aslında HDP’nin çalışmaları, Gençlik Meclisinin çalışmaları engellenmek isteniyor” diye konuştu.

AYTAÇ ÜNSAL

Beştaş, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adli yıl açılış töreninde ölüm orucunun 238’inci gününde yaşamını yitiren Avukat Ebru Timtik’e yönelik ve avukatların meslekten men edilmesini gündeme getirdiği sözlerine de tepki gösterdi.

Beştaş, "Ölüm orucundaki Aytaç Ünsal’ı yaşatmalıyız. Bunun yolu, onun tahliye edilmesidir" dedi.

'BİZE SALGIN YASAĞI, ERDOĞAN'A MİTİNG'

“Pandemiye ilişkin önlemler sanki bir tek Erdoğan'a ve partisine işlemiyor" diyen Beştaş, şunları da kaydetti:

"Dün bizim 8 ilde yapacağımız barış zinciri eylemi yasaklandı, zincire izin verilmedi; ama Giresun’da halkı aşağılayarak kafalarına çay atarak bir miting düzenlendi. Doktorlar güvencesiz çalışıyor, sağlık emekçileri bir yandan kendileri için bir yandan yurttaşlar için endişeleniyor. Şu anda Bitlis Cezaevi’nde pozitif ve negatif olan mahpuslar aynı koğuşta kalıyor. Bu konuda yapılan çok şey var, Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) uyarıları dikkate alınmıyor."