Binler anadilde eğitim talebi için alanlardaydı
Binler anadilde eğitim talebi için alanlardaydı
Binler anadilde eğitim talebi için alanlardaydı
Anadilde eğitimin önündeki engellerin kaldırılması ve ilkokullarda okutulan "Andımız"ın kaldırılması talepliyle binlerce kişi meydanlardaydı. Iğdır, Adana başta olmak üzere birçok merkezde anadilde eğitim taleiyle toplanan binlerce imza, yürüyüş, basın açıklaması ile Milli Eğitim müdürlüklerine teslim edildi. Eylemlerde anadilde eğitim talebinin kabul edilmesi ve "Andımız"ın kaldırılması için okulların bir hafta boykot edileceği belirtildi.
BDP Iğdır İl Örgütü, anadilde eğitim hakkının yasal düzenlemelerle güvence altına alınması ve okullarda okutulan "Andımız"ın kaldırılması talebi ile il binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya BDP PM üyesi Rahşan Engin, BDP Iğdır İl Başkanı Mehmet Anar, BDP Iğdır Belediye Başkan Vekili Hüseyin Malk, HDP İl Başkanı Yusuf Yıldırım, BDP il, ilçe yöneticileri ve kitle katıldı.
‘ANADİLDE EĞİTİM EN DOĞAL HAKTIR’
Basın açıklamasını yapan BDP Iğdır İl Başkanı Mehmet Anar, Kürt çocuklarına zorla seçmeli ders okutulduğuna dikkat çekerek, "Anadilde eğitim hakkı Kürt çocuklarının en doğal hakkıdır. Dünyanın hiçbir eğitim sisteminde bu uygulama görülmemiştir. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nde yer alan her anne ve babanın çocuklarının eğitim şeklinin ve yönetiminin belirlenmesinde söz alma hakkına sahip olması hakkında biz anne ve babalar da yararlanmak istiyor, çocuklarımızın ilkokuldan üniversiteye kadar anadilinde eğitim yapmasını istiyoruz" dedi.
Okullarda zorunlu olarak okutulan "Andımız"ın da kalkması gerektiğini dile getiren Anar, "Ayrıca milyonlarca etnik kökene sahip olan çocuklara her gün Andımız zorunlu olarak okutularak, 'Ne mutlu Türküm diyene' dedirtiliyor. Bizler ve çocuklarımız Kürt olarak mutluluk duyuyoruz zaten. Bu anlamda hem ‘Andımız’ın kaldırılması hem de anadilde eğitim hakkının güvence altına alınmasını istiyoruz" diye konuştu.
Anar, son olarak hükümetin inkarcı temelde yaklaşmaları sonucunda çocuklarını bir hafta boyunca okullara göndermeyeceklerine belirterek, "Bizler anadilde eğitim hakkının AKP hükümetinin inkarcı temel yaklaşımlarından dolayı çocuklarımızı bir hafta boyunca okullara göndermeyeceğiz" dedi.
DERSİM’DE İKİ ALANDA İMZA STANDI
Eğitim Sen Dersim Şube üyeleri, anadilde eğitimin verilmesi ve zorunlu din derslerinin kaldırılması talebiyle Sanat Sokağı ve Seyit Rıza Meydanı'nda imza standı açarak, konuya ilişkin basın açıklaması düzenledi. Sanat Sokağı'nda yapılan basın açıklamasına Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, BDP İl Eş Başkanları Ergin Doğru ve Leyla Akyıldız'ın yanı sıra, BDP, ESP ve EMEP il örgütü üyeleri de katıldı.
Basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Dersim Şube Başkanı Hasan Ölgün, Ankara Tuzluçayır başta olmak üzere, İstanbul ve Adana'da sivil halka yönelik devam eden polis şiddetini kınadı. AKP hükümetinin toplumun temel sorunlarının çözümü noktasında gerici, muhafazakar ve milliyetçi tutumunu devam ettirdiğini söyleyen Ölgün, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş tarihinden bu yana Anadolu ve Mezopotamya halklarına dayatılan asimilasyon politikalarının bugün de AKP hükümeti tarafından devam ettiğini vurguladı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesini oluşturan tekçi anlayışın, toplumlar üzerinde faşizan uygulamalara neden olduğunu ifade eden Ölgün, "Anadillerini kullanması yasaklanan Kürtlere ve inançlarını yaşamak isteyen Alevilere korkunç katliamlar yaşatılmıştır. Bu cumhuriyetin asimilasyoncu, retçi ve inkarcı politikalarını en ağır bedelini Kürtler ve Aleviler ödemiş ve halen de ödemeye devam etmektedir" dedi.
Ölgün, AKP hükümetine, cumhuriyetin kuruluş tarihinden bu yana devam eden tekçi anlayıştan vazgeçme çağrısında da bulundu.
‘ANADİLDE EĞİTİM YASAL GÜVENCEYE ALINMALI’
"Ülkemizin en temel sorunu olan Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümünü esas alan ve demokratik çözüm sürecinin önünü açacak olan anadilde eğitim hakkının yasal güvenceye alınmasını talep ediyoruz" diyen Ölgün, en demokratik hak olan anadilde eğitim hakkı talebinin ne Erdoğan’ın ne de AKP hükümetinin desturuna bırakılmayacak kadar önemli bir talep olduğunu sözlerine ekledi.
Bu hakkı sadece Kürtlerin anadilleri için değil, anadillerini eğitim dili olarak kullanamayan tüm Anadolu ve Mezopotamya halkları için talep ettiklerini de vurgulayan Ölgün, “Yine inançsal değerlerini ve ritüellerini yaşamak isteyen Aleviler ve diğer azınlık gruplarının çocuklarına dayatılan zorunlu din derslerinin kaldırılmasını talep etmekteyiz. Bu bağlama tüm halkımızı bu taleplerimizi sahiplenmeye çağırıyoruz" dedi.
Toplanan imzalar, 16 Eylül'de İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim edilecek.
URFA’NIN İLÇELERİNDE İMZA KAMPANYASINA YOĞUN İLGİ
Suruç’ta ise anadilde eğitim ve “Andımız”ın kaldırılması talebiyle yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe BDP Suruç İlçe Eşbaşkanı Salih Şahin, Belediye Başkanvekili Hülya Demir, Aligör Belediye Başkanı İbrahim Halil Parıldar'ın da aralarında bulunduğu yüzlerce kişi katıldı.
BDP ilçe binası önünde bir araya gelen kitle, "Bê ziman nabe", "Zimanê me rumeta me ye", "Bijî serok Apo" ve "Yaşasın Rojava devrimi" sloganı ve zılgıtlar eşliğinde Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşün ardından kitle adına açıklama yapan BDP Suruç İlçe Eşbaşkanı Salih Şahin, "Artık varlığımızı hiçbir halka armağan etmeyeceğiz. Varlığımızı insanlığa adayacağız. Buradan da AKP hükümetine sesleniyoruz; bir halkın dilini, kültürünü yok sayamazsın. Okullarda derhal andımız kaldırılsın, anadilde eğitim hakkımızdır. Güvence altına alınsın. Barış sürecinde AKP hükümeti hiçbir adım atmamış, tam tersine yok sayma, asimile etme, Kürtleri görmemezlikten gelme ile savaş politikası izlemektedir. Bundan dolayı gerilla yurt dışına çıkışları durdurmuş AKP hükümetinin adım atmasını beklemektedir. Bizler bu hakları alana kadar alanlarda olacağız" dedi. Açıklamadan sonra kitle slogan ve zılgıtlar eşliğinde polis ablukasında bir saatlik oturma eylemi gerçekleştirdi.
Urfa'nın Bozova ilçesinde ilçe merkezinde anadilde eğitim talebiyle yüzüyüş düzenlendi. BDP İlçe Örgütü öncülüğünde düzenlenen yürüyüşte "Zimanê me rumeta me ye, xwedî derkevin" pankartı taşındı. Partililer adına, yürüyüş sonrası açıklama yapan BDP İl Genel Meclis Üyesi Zeynel Taş, "Anadilin ana sütü kadar hak ve helal olduğunu, kimsenin lütufu olmadığını haklarına sahip çıktıklarını" söyledi. Açıklamanın ardından eyleme son verildi.
Hilvan ilçesinde de dün gece BDP Hilvan İlçe Örgütü binasının önünde biraraya gelen kitle, açtıkları "Zimanê me rumeta me ye, jiyan bi Kurdî xweşe" pankartı ile anadilde eğitim talebinde bulundu.
Kitle adına açıklama yapan BDP İlçe Örgütü Başkanı Mehmet Ali Sütpak, anadile engel koymanın "faşizm" olduğunu belirtti. Sütpak, "Artık çocuklarımız Türk varlığına armağan olmasın. Anadillerinde eğitim görsün istiyoruz" dedi. Hilvanlılar daha sonra dengbêjlerin müzik ziyafeti eşliğinde sabaha kadar oturma eylemi gerçekleştirdi.
Birecik ilçesinde ise, Beşiktaş Meydanı'nda, Eğitim Sen İlçe Temsilciliği ve BDP öncülüğünde 4 gün sürecek "Anadilde Eğitim Alma Hakkı" konulu imza kampanyası başlatıldı. Kampanya kapsamında toplanacak olan imzalara daha sonra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim edilecek.
KIZILTEPE’DE KURDÎ-DER ÖNCÜLÜĞÜNDE İMZA STANDI
Kızıltepe’de ise KURDÎ-DER Şubesi öncülüğünde, anadilde eğitim hakkının verilmesi ve okullarda "Andımız"ın kaldırılması talebiyle başlatılan imza kampanyası devam ediyor. Kampanyaya Kızıltepe Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Mehmet Yalçın Etüt Merkezi'nin öğretmen ve öğrencileri iki imza standı açarak destek verdi. Eski Hastane Caddesi'nde açılan imza standına 7'den 70'e herkes ilgi gösterdi.
Mehmet Yalçın Etüt Merkezi'nin öğretmenlerinden Yusuf Demir konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bir hafta içinde 20 bine yakın imza topladıklarını söyledi. Anadilde eğitimin İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 26. Madde ve 3. Bendi’nde “Her anne babanın çocuklarının eğitiminin şekli ve yöntemini belirleme temel haklarıdır” biçiminde tarif edildiğini söyleyen Yalçın, “Bizlerde Kürt anne ve babaları olarak çocuğumuzun, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ndeki hak ve özgürlüklerden faydalanmasını ve anaokulundan üniversiteye kadar anadili ile eğitilmesini ve bu haktan faydalanmasını istiyoruz" diyerek sözlerini sürdürdü.
ERGANİ’DE YÜRÜYÜŞ
BDP Ergani İlçe binası önünde biraraya gelen yüzlerce kişi, Ergani İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yürüyüş gerçekleştirdi. Esnaflarında da alkışlarla desteklediği yürüyüşe, yüzlerce kişinin yanı sıra BDP, ESP KURDİ-DER ve Eğitim Sen üyeleri katıldı.
4 gün boyunca süren "anadilde eğitim" talepli imza kampanyasında, toplam 2 bin imza toplandı."Bi zimane Kurdi bıxwine, binivise, bifikırı", "Ez hebûna xwe diyarî hebuna tirkan nakim", "Bi zimane Kurdi perwerdehi dıxwazım", "Bila zimane Kurdi bibe zamane fermi" dövizlerini açan yüzlerce kişi, "Ziman rumate me ye", "Be ziman jiyan nabe" sloganı atarak Ergani Hükümet Konağı önünde basın açıklaması yaptı. Kitle adına açıklama yapan KURDİ-DER Ergani Şube Başkanı Servet Pala, anadilin önemine değinerek, okullarda öğrencilere anadili dışında verilen eğitim ile çocukların dilinden ve kültüründen uzaklaştırıldığını ifade etti. Pala, "Resmi dil sürekli konuşma dilini asimile etmektedir. İnsan kendi imkânlarıyla diline sahip çıkmadığı zaman ve dilini, eğitim-öğretim dili haline getirmeyince elbette ki diğer sömürgeci ulusların yasağına yasaklamalarına uğrar ve onların avı haline gelir. Ezen ulusların dili, ezilen ulusların dili için bir mengenedir" dedi. Açıklamanın ardından anadilde eğitim talebini içeren 2 bin kişinin imzaladığı dilekçeler, Ergani İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim edildi.
KURDÎ-DER Çınar Şubesi ve BDP Çınar İlçe Örgütü tarafından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim edilmek üzere bin 104 adet dilekçe toplandı. Dilekçelerin teslim edilmesi için KURDİ-DER Çınar Şubesi önünde toplanan kitle, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşe BDP Çınar İlçe Eş Başkanı Rahmi Özmen, KURDİ-DER Şube Başkanı Hüseyin Ertekin, Çınar Belediye Başkanı Ahmet Cengiz, il meclis üyeleri ve belediye meclis üyeleri de katıldı.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde kitle adına açıklama yapan BDP İlçe Başkanı Rahmi Özmen, okullarda anadilde eğitim ve öğretimin yapılması gerektiğini belirtti. Hükümetin hazırladığı kanun ve düzenlemelerin sözde kaldığını ifade eden Özmen, "Dünyanın hiçbir ülkesinde böylesi bir örneğe rastlamak mümkün değildir. Biz Kürt halkı olarak doğuştan olan bu hakkımızı talep ediyoruz. Hazırlanan bu dilekçeler uluslararası sözleşmelerde tanınan ilkokuldan üniversiteye kadar anadilde eğitim hakkının Kürtlere de tanınmasını istiyoruz" diye konuştu. Açıklamanın ardından hazırlanan dilekçeler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim edildi.
Adana’da Eğitim Sen üyeleri, okullarda anadilde eğitim verilmesi ve zorunlu din derslerinin kaldırılması talebiyle merkez Seyhan ilçesi Çakmak Caddesi'nde bulunan Çakmak Plaza önünde imza standı açıp konuya ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.
Açıklamaya Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Kamuran Karaca ve yöneticileri, İHD Adana Şube Başkanı Şahin Kılıç ve yöneticilerinin yanı sıra BDP il ve ilçe yöneticileri, HDP, HDK ve KURDİ-DER yöneticileri katıldı. Sık sık "Parasız, laik anadilde ağitim", "AKP elini okullardan çek" ve "Eğitim hakkı engellenemez" sloganının atıldığı açıklamada, polisin aldığı yoğun önlem dışında çevrede çok sayıda zabıtanın da bulunması dikkat çekti.
Kitlenin imza attığı stantta açıklama yapan Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Kamuran Karaca, AKP'nin 12 yıllık iktidarı döneminde her alanda piyasalaşma politikalarına hız kesmeden devam ettiğini kaydetti.
"Eğitimde ayrımcılığın ve dayatmaların olmaması, örgün ve kamusal eğitim süreçlerinden zorunlu din derslerinin kaldırılmasını ve herkesin anadilde eğitim alma hakkına kavuşmasını talep eden imza standımızı da burada açıyoruz” diyen Karaca, öğrencilerin özgür seçim hakkını elinden alan ve açık bir dayatma olarak karşılarına çıkan böylesi bir uygulamayı kabul etmeyeceklerini de sözlerine ekledi.
İmza standının hafta sonuna kadar süreceği belirtildi.