Binninger: PKK iyi şeyler yaptı ama yasak sürmeli
Almanya Federal Parlamentosu’nda yapılan özel bir oturum ile PKK’nin üzerindeki yasak ele alındı.
Almanya Federal Parlamentosu’nda yapılan özel bir oturum ile PKK’nin üzerindeki yasak ele alındı.
Almanya Federal Parlamentosu’nda yapılan özel bir oturum ile PKK’nin üzerindeki yasak ele alındı. Oturumda, CDU-CSU hükümeti adına konuşan parlamenter Clemens Binninger, PKK’nin son dönemlerde iyi şeyler yaptığını kabul etti, yasağın devam etmesi taraftarı olduğunu dile getirdi.
Alman Sol Parti-Die Linke Parlamento Grubu’nun “PKK’nin üzerindeki yasak kaldırılsın” soru önergesi üzerine Federal Almanya Parlamentosu, bugün Betatungsverbot für die Arbeiterpartei Kurdistans-Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) yasaklı faaliyetleri başlığıyla özel bir oturum ile toplandı. Günün 12’nci oturumu olan bu özel oturum yaklaşık 25 dakika sürdü. Oturumda çoğunluğu Sol Parti milletvekilleri olmak üzere 73 parlamenter hazır bulundu. Oturumda Sol Parti adına Ulla Jelpke, CDU-CSU adına Clemens Binninger, Yeşiller Birlik 90 adına Irene Mihalic ve SPD adına ise Uli Grötsch söz alarak, 22 yıllık PKK yasağı üzerinde görüş bildirdi. Özellikle CDU temsilcisi Clemens Binninger, yaptığı konuşmada bazı Sol Parti milletvekilleri karşı çıkması dikkat çekti.
‘PKK’NİN ÜZERİNDEKİ YASAK KALDIRILMALI’
Oturumda ilk olarak Sol Parti adına milletvekili Ulla Jelpke aldı. Almanya’nın PKK yasağını eleştiren Jelpke, yasağın kaldırılması çağrısında bulundu. Jelpke, “Bu yasaktan dolayı 22 yılda Almanya’da yaşayan Kürtler ciddi anlamda kriminalize edildi. Bundan dolayı toplumun bütün kesimleri polisin çeşitli keyfi uygulamalarıyla karşı karşıya kaldı. Birçok kişinin hakkında da davalar açılarak, tutuklandı. Bu yasak keyfi ve anti demokratiktir. Bunun için kaldırılmasının zamanı gelmiştir” dedi. Jelpke PKK’nin Rojava’da DAİŞ çetelerine karşı insanlık mücadelesini verdiğini de altını çizerek, bunun görülmesi gerektiğini söyledi.
‘PKK BİZİM DOSTUMUZ DEĞİL’
Daha sonra da CDU-CSU adına Clemens Binninger söz aldı. Binninger, 22 yıl önce PKK Almanya’da yaptığı faaliyetlerden dolayı yasaklandığını belirterek, “2012 yılında yüksek mahkeme tarafından listede kalma kararı çıktı. Çünkü yasak için gerekçeler hala sürüyor” dedi. Bunun üzerine Sol Parti’den Ulla Jelpke karşı çıkarak, “PKK’nin DAİŞ’e karşı savaştı Êzîdîleri, Hıristiyanları kurtardı” demesi üzerine, Binninger, “Eğer son dönemlerde yapılanlara bakacak olursa PKK iyi şeyler yapıyor. Ama bu PKK’nin üzerindeki yasağın kaldırılacağı anlamına gelmez” şeklinde konuştu.
Binninger, “PKK’ye silah verecek misiniz?” biçimindeki soruya ilişkin ise şöyle yanıtladı: “Almanya ancak Güney Kürdistan Hükümeti’ne silah verebilir. Çünkü Güney Kürdistan hükümeti ile müttefikiz.”
CDU-CSU milletvekili Marian Wendt ise PKK’nin Türkiye’de ‘terör’ eylemleri yaptığını öne sürerek Avrupa’da ise gençleri savaşa götürdüğünü söyledi. PKK’nin üzerindeki yasağın devam etmesi gerektiğini savunan Wendt, “PKK hiç bir zaman dostumuz değil. Bunu Sol Parti de iyi bilmeli” diye konuştu.
Yeşiller Birlik 90 adına ise Irene Mihalic ise Sol Parti’nin bu önerisi üzerine konuşulmasının olumlu olduğunu belirterek, “PKK’nin üzerindeki yasak devam etmeli. Geçtiğimiz yıl birçok yerde PKK taraftarları eylemler yaptı. Havaalanları, tren istasyonlarını işgal etti. İnsanları mağdur etti. Eğer PKK yasağın kalkmasını istiyorsa kendini değiştirmeli” dedi. Mihalic, konuşma yaptığı esnada Yeşiller Birlik Partisi'nden bazı milletvekilleri ise, yasağın kalkması gerektiği yönünde mesajlar verdi.
SPD adına ise Uli Grötsch de yasağın devam etmesini isteyerek, PKK’nin faaliyetlerinin devam ettiğini söyledi.
Öneri, Federal Meclis’in alt komisyonuna sunuldu ve önümüzdeki dönemde oylamanın yapılması bekleniyor.