Birçok kentte 1 Eylül eylemleri

1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle birçok kentte eylemler düzenlendi.

1 Eylül Dünya Barış Günü için Adana, Antalya, İzmir, Mersin ve Aydın gibi birçok yerde eylemler düzenlendi.

ADANA

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, 1 Eylül vesilesiyle Atatürk Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Adana İl Emniyet Müdürlüğü, salgını gerekçe göstererek, Taşköprü’de yapılmak istenilen "Barış Zinciri"ne izin vermedi. Bunun üzerine kitle Atatürk Parkı’nda polis ablukası altında açıklama yaptı. Açıklama alanına erbane ve balonlar polislerce alınmadı. Açıklamaya HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, HDP vekilleri Meral Danış Beştaş, Fatma Kurtulan, Tülay Hatimoğulları ve Kemal Peköz ile kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri de destek verdi. Yine Mersin, Hatay ve Osmaniye'den HDP'lilerde açıklamaya katılım sağladı.

İHD Adana Şubesi Başkanı Avukat İlhan Öngör, "Bizler, bu coğrafyanın vicdanları, barış, eşitlik, kardeşlik ve özgürlük mücadelesinin tarihi mirasçıları ve savunucuları olarak bir kez daha diyoruz ki; 'coğrafya kaderdir' diyenlere inat, bizi sömüren savaşlarınıza, zulmünüze karşı kardeşliğimize, emeğimize, tarihimize, doğamıza, özgürlüğümüze, adalete ve barışa sahip çıkacağız. Çünkü biliyoruz ki; geleceğimize bırakacağımız en yüce değer, İnsanlığın eşit ve kardeşçe beraber yaşadığı barışın olduğu bir dünyadır" dedi.

AYDENİZ: TÜRKİYE HEGEMONİK GÜÇLERİN VEKALETİNDE KÜRTLERİN KAZANIMLARINA SALDIRIYOR

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, "Başta barış ve eşitlik gününüzü kutluyorum. Barış ve eşitlik için mücadele edenlere kutlu olsun" diye konuştu. 1 Eylül Dünya Barış Günü'nün tarihi hakkında konuşan Aydeniz, aradan o kadar zaman geçmesine rağmen zihniyetin değişmediğini ve 3'üncü dünya savaşının halklara ve eşitliğe karşı yürütüldüğünü söyledi. İşgalci devletlerin dünyayı kana bulamak istediğine değinen Aydeniz, "Ama bunlara rağmen hakların mücadelesi devam ediyor. 3'üncü Savaşı Ortadoğu ve Kürdistan'ın kalbinde yürütülüyor. Çünkü Kürt halkı Kürdistan'da ve Ortadoğu'da bütün halklar için kalıcı ve onurlu barış istiyor. Kürt halkı bütün halklar için umut ışığıdır. Özgürlük, barış ve eşitlik için mücadele edeceğiz. Türkiye hegomonik güçlerin vekaletinde Ortadoğu'da Kürtlerin kazanımlarına saldırıyor. Kürtlerin dilini, tarihini ve varlığına saldırıyorlar. Çünkü kendi varlıklarını Kürtlerin katliamı üzerinden sağlıyorlar. İmralı'da barış ve eşitlik mücadelesi veren Sayın Öcalan var. Bunun için tecrit altında. Buradan çağrı yapıyoruz: Eğer Kürt sorununun çözümünü istiyorsanız; adres İmralı'dır. Muhatap Sayın Öcalan'dır. Adres ne Amerika ne İran ne de Rusya'dır. Boşuna oralara gitmeyin. İmralı'ya gidin" dedi.

BÜYÜKDAĞ: DAYANIŞMAYI BÜYÜTMELİYİZ

ÇHD İkinci Başkanı Ümit Büyükdağ, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, ölüm orucunun 238’inci gününde yaşamını yitiren avukat Ebru Timtik'e dair söylemlerine değinerek, "İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ebru üzerinden yanlış bir algı yaratmaya çalıştı. Biz böyle bir devlette böyle bir iktidara karşı hala barış diyoruz. Hala adil yargılanma hakkını talep ediyoruz. Daha Aytaç var önümüzde. Ebru'nun acısı dinmeyen Aytaç'ın acısını yaşamak istemiyoruz. Bunun için dayanışmayı büyütmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Son olarak konuşan HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, bugün barış ve özgürlük demek için buluştuklarını, dünyanın büyük bir karanlıktan geçtiğini ve Türkiye'nin bu karanlığın en dip noktasını yaşadığını söyledi.

Savaşın ırkçkılığın ve faşizmin kışkırtılması olarak tanımlayan Şenoğlu, bu kapitalist sömürü düzeninin kendisini bu şekilde var ettiğini kaydetti. Şenoğlu, "Türkiye halklarını; karanlığa, ırkçılığa ve yoksulluğa boğanlar, dünyadaki savaşçı zihniyetle aynı zihniyetteler. Bugün ki iktidar bu sermayenin düzeni, iktidarı kendi bekası için, kendi dar çıkarları için bu halkı yok sayıyor. Halklarımıza bir kurtuluşmuş gibi savaşı halklarımıza dayatıyor. Peki neden? Halkın ne çıkarı var bundan? Hiçbir çıkarı yok. Sadece yalanla ayakta kalıyorlar. Biz halklar ve emekçiler buna izin vermeyeceğiz. Barışı susturamazlar. Bunun için birlikte mücadele etmemiz gerekir" dedi.

HATAY

İHD Hatay Şubesi, 1 Eylül vesilesiyle Köprübaşı'nda basın açıklaması yaptı. "Faşizme, darbelere ve savaşa karşı demokrasi ve barış istiyoruz" pankartının açıldığı açıklamaya kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri de destek verdi. İHD Hatay Eşbaşkanı Servet Üstün Akbaba, "Barış hakkı, bir insan hakkıdır" dedi.

İZMİR

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle basın açıklaması düzenledi. Alsancak semtinde bulunan Gündoğdu Meydanı'nda düzenlenen açıklamaya HDP Milletvekilleri Sezai Temelli, Nejdet İpekyüz, Pero Dündar, Serpil Kemalbay ve Gülistan Kılıç Koçyiğit'in yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu üyeleri katıldı. "Yaşasın halkların kardeşliği", "Faşizme karşı omuz omuza", "Savaşa hayır barış hemen şimdi" ve "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganlarının atıldığı açıklamayı KESK Dönem sözcüsü Veysel Beyazadam okudu.

İktidarın hala çocuklara barış içerisinde bir dünya müjdesini değil SİHA’ların, İHA’ların, savaş makinelerinin, sermayeye yeni kaynaklar oluşturacak kuyuların “müjde”sini verdiğini dile getiren Beyazadam, "Silah harcamaları sürekli artıyor, nükleer silahların sınırlandırılması antlaşmaları bir bir iptal ediliyor. Yeni nükleer silah denemelerinin ardı arkası kesilmiyor" dedi. Gelinen noktada iktidarların dilinin dönüp dolaşıp savaşa geldiğini ifade eden Beyazadam, "İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri olarak diyoruz ki gerek savaşların ve çatışmaların gerekse de pandeminin bedelini, savaşları çıkaranlar, pandemiye yol açan politikaları uygulayanlar değil yoksullar, ezilenler, emekçiler, kadınlar, çocuklar ödüyor. Tablo karamsar ancak çaresiz değiliz. Bu gidişatı durdurabiliriz" diyerek bir arada yaşamanın zemini de barış, özgürlük ve eşitlik paydası altında ortak mücadelenin oluşturacağını söyledi.

Basın açıklaması barışı simgeleyen beyaz balonların uçurulması ile sona erdi.

AYDIN

Aydın Emek ve Demokrasi Güçleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla "Barış Zinciri” oluşturdu. Kent Meydanı’nda yapılan eyleme HDP Aydın İl Eşbaşkanı Elvan Öziş, HDP Meclis (PM) üyesi Ayfer Demirel ve ilçe eşbaşkanları katıldı. “Barış İçinde Eşit, Demokratik Bir Eylül ve Dünya” üzerinde Tahir Elçinin Fotoğrafının bulunduğu “Barışı Öldürdünüz” pankartları açılırken, açıklamayı Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (SES) Aydın Şubesi Eşbaşkanı Öznur Özağaç okudu.

ANTALYA

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle Attalos Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, HDP Milletvekilleri Remziye Tosun, Hüseyin Kaçmaz, Kemal Bülbül, HDP Parti Meclisi (PM) Veli Saçılık, CHP Antalya il örgütü katıldı. Açıklamada "Eşit, özgür, demokratik bir ülke ve dünya için barışı savunmaya devam edeceğiz!" pankartı açıldı.

Basın metnini okuyan İnsan Hakları Derneği Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. Erdal Gilgil, "Savaş politikalarını durdurmak için barış, eşitlik, özgürlük ve laiklik mücadelesini yükselteceğiz" dedi.

Görünen tablonun karamsar olduğunu ancak çaresiz olmadığını dile getiren Gilgil, "Hepimizin barışın iyileştirici gücüne ihtiyacı var!” diye ifade etti.

MERSİN

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda yapılan eyleme çok sayıda sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcisi katıldı.

Halk adına açıklama yapan İHD Mersin Şube Başkanı Hakkı Demir, “Barış talebinin, medeni ve siyasi haklarla olduğu kadar; ekonomik, sosyal ve kültürel haklar ile de ilişkisi bulunmaktadır” dedi.

Demir, "Türkiye’nin insan hakları ve demokrasi sorununu çözebilmesi için barış sürecinin inşa edilmesi gereklidir. Türkiye, Kürt sorunu gibi temel sorunlarını diyalog ve müzakereye dayalı çatışma çözüm yöntemleri kullanarak çözememiş bir ülkedir. Bu nedenle silahlı çatışmalar ülke içi ve ülke dışında devam etmektedir. Kürt sorununun çözümsüzlüğünün yarattığı silahlı çatışma hali, hayatın tüm alanlarını etkilemektedir” diye konuştu.

Mersin Nükleer Platform Karşıtı adına konuşan Aycan Özkan, Türkiye’nin ve dünyanın bugün hiç olmadığı kadar daha çok barışa ihtiyacı var olduğunu söyledi. Neoliberal kapitalizmin yönetimi olan Neo faşizm kadına, çocuğa, emeğe, yaşama, kendinden olmayan her şeye düşman olduğunu dile getiren Özkan, “İşte Akkuyu’da inşası süren nükleer santral, işte Sinop. İşte yanı başımızda yapılmak istenen ve büyük tehlikeler vaat eden polipropilen tesisi. İşte Hasankeyf, İşte Kaz Dağları, Salva Gölü ve yüzlercesi… Rant uğruna doğanın dengesini bozdular. Pandeminin faturasını halka kestiler. Bizler nükleere hayır diyerek, çevre ve doğa katliamına karşı durarak halklar arasında barışı kuracağız. Yaşasın 1 Eylül Dünya Barış Günü” şeklinde konuştu.

Son olarak konuşan HDP Mersin İl Eşbaşkanı Gülbahar Şöfer de, 1 Eylül’ün savaşların gölgesinde kutlandığına dikkat çekti.