Birçok kentte Gar Katliamı anması

Ankara’da altı yıl önce 100’ü aşkın kişinin hayatını kaybettiği Gar Katliamı’na ilişkin birçok kentte anma eylemleri gerçekleşti.

10 Ekim 2015’te Ankara Emek ve Demokrasi Platformu’nun düzenlediği mitinge yönelik bombalı saldırıda 100’ü aşkın kişi hayatını kaybetmiş, 500’ü aşkın kişi yaralanmıştı.

Hayatını kaybedenler katliamın altıncı yıldönümünde birçok kentte anıldı.

 ANKARA

Anma için öngörülen Ankara Gar önü yüzlerce polis tarafından ablukaya alındı. Elinde bir liste bulunduran polis, katledilenlerin ailelerin dışında Gar önüne almayacağını söyledi. 30 kişilik grup itiraz ederek Ulaştırma Kavşağı’ndan alana girmek istedi. Polis şiddetli saldırıda bulunarak, çok sayıda kişiyi yerlerde sürükledi. Aralarında Mülkiyeliler Birliği önceki dönem Başkanı Dinçer Demirkent’in olduğu 22 kişi gözaltına alındı. Yürüyüşün fotoğraflarını çekmek isteyen gazeteciler de polis şiddetine maruz kaldı.

Ankara Gar Meydanı alanındaki anmaya ailelerin yanısıra, 10 Ekim Barış Derneği üyeleri, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey üyesi Vedat Bulut, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Genel Başkanı Emin Koramaz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri katıldı.

Katliam saati olan 10.04’te bir saygı duruşu yapıldıktan sonra, “10 Ekimi Unutturma, unutturma”, “Katil Devlet Hesap Verecek”, “Katil IŞİD, İşbirlikçi AKP”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları atıldı.

İlk sözü alan 10 Ekim Barış Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, “Türkiye tarihinin en büyük kitle katliamında kaybettiğimiz bütün arkadaşlarımızı saygı ve özlemle anıyoruz. Arkadaşlarımıza olan hasretimiz, her geçen gün daha da büyüyor” dedi.

Coşgun, “İki seçim arasında, 2015 yılının karanlık bir dönemine tekabül eden 10 Ekim Ankara Katliamı siyasi bir cinayettir” vurgusunda bulundu.

Söz alan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Onların yarım bıraktığı bu mücadeleyi başarıya ulaştırana kadar emeği, barışı, kardeşliği getirene kadar hep birlikte emeği, kardeşliği getirene kadar hep birlikte omuz omuza mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik “10 Ekim insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Bu katliamı önlemeyenlerin yargı önüne çıkarılana kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. 10 Ekim’deki katliamı unutmayacağız” ifadelerini kullandı.

TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz, polisin engellemeleri ve saldırılarına tepki göstererek “Ne yaparsa yapsınlar, burayı 10 binlerle dolduracağız. Korkmayacağız, yılmayacağız. Her sene bu Gar Meydanı’nda olacağız” dedi.

Yapılan açıklamalar ardından aileler katliamda yaşamını yitirenler için siyah balonları uçuruldu, karanfiller bırakıldı.

Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı Sakarya Meydanı ve Konur Sokak’ta da katliamda yaşamını yitirenler anılmak istendi. Polis anmada bulunan gençlere saldırdı. 30’u aşkın kişi polis tarafından gözaltına alındı.

İZMİR

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Konak ilçesinde bulunan Alsancak Garı önünde bri araya gelerek, anıtın açılışını yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Serpil Kemalbay, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Kani Beko, İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Tunç Soyer’in de aralarında olduğu çok sayıda kişi anmaya katıldı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, katliamdan sorumlu kamu görevlileri ve siyasetçilerin de yargılanmasını istedi.

Memiş, “Ceza dosyası kapsamında elde edilen deliller ile artık hepimiz biliyoruz ki, bu katliam önlenebilirdi” dedi.

 10 Ekim Aileleri Derneği üyesi ve görevi gasp edilen HDP Suruç Belediye Eşbaşkanı Hatice Çevik, "Bizi hayatta tutan tek bir şey var o da mücadele azmimizdir” derken, katliamda eşi Mesut Mak’ı kaybeden Evrim Mak şöyle konuştu: “Katliamla birlikte bütün ülkeye korku salınmak istendi. Bugün de görüyoruz ki asla bunu başaramayacaklar. Umutlarımızı yağmaladılar bugün bu anıt sayesinde umudu ve barışı yeşertmek için bu alanda bulunuyoruz.”

ŞIRNAK

HDP Şırnak İl Örgütü parti binası önünde bir açıklama ile katliamda haytını kaybedenleri andı ve sorumluların yargılanmasını istedi.

Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş ve partililer katıldığı eylemde “Gar katliamı 6 yıldır kanayan bir yaradır” pankartı açıldı.

HDP Şırnak Merkez İlçe Eşbaşkanı Zeynep Salğucak, “10 Ekim katliamını planlayarak yapanlar da önceden haber aldıkları halde hiçbir önlem almayıp, katillerin arkasındaki güçlerin ortaya çıkmasını engelleyenler de bellidir. Katiller tespit edilmiş ancak katliamın yaşanmasında ihmali olanlar, katliamı önleyebilecekken kılını kıpırdatmadılar. Hala görevlerinin başındalar” dedi.

ADANA

Adana’nın Seyhan Belediyesi Barış Anıtı önünde yapılan anmada ortak basın açıklamasını KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ahmet Aydoğan okudu. Aydoğan “İnsanlığa karşı işlenen bu suçların faillerini gizleyenler, bu suçların ortağıdır. İktidarını korumak için toplumu kaos ve şiddet sarmalına sürükleyenleri asla unutmayacağız” şeklinde konuştu.

Katliamda hayatını kaybeden Dilan Sarıkaya’nın annesi Nesligül Sarıkaya, "İnadına barış. Çünkü biz barış için büyük bir bedel ödedik. İnadına barış diyorum" diye vurguladı.  

TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, "Bize bu ıstırabı çektirenler, bu katliamın gerçek failleridir. Biz o faillerin görünür olabilmesi için, gördüğümüz birbirimizin hissettiği ıstırabı tüm bu topraklarda hissettirebilmeyi kılmak için, emeğimiz için barış için demokrasi için özgürlüğümüz için yitirdiklerimizin yanı başımızda anılarını hissettirebilmek için mücadeleye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, “Bu işin siyasi sorumluları yargı önüne çıkana kadar adalet mücadelemiz devam edecek, iki elimiz onların yakasında olacak” ifadelerini kullandı.

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz d, katliamın devletin denetim ve gözetiminde yapıldığını belirtti. Peköz,, katliamın ortaya çıkarılmadığını ve buna izin vermeyenlerin iktidarlarını savaş ile kanla tahkim ettiğini sözlerine ekledi.

ANTALYA 

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, Attalos Heykeli önünde anmada bulundu. Anmaya, katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerinin de olduğu çok sayıda kişi katıldı. Yaşamını yitirenler anısına yere karanfiller bırakıldı.