Yazılı bir açıklama yapan Avrupa Demokratik Kürdistanlılar Toplum Kongresi (KCDK-E) bundan 18 yıl önce Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 15 Şubat’ta uluslararası bir komplo ile esir alındığını hatırlattı. Öcalan şahsında bu komplonun tüm özgürlük mücadelesi ve Kürdistan halklarına karşı bir esaret anlamına geldiğini kaydeden KCDK-E, “Reber Apo şahsında Kürt halkı ve özgürlük mücadelemiz teslim alınmak istenmiştir.
Komplo o kadar derin ve kapsamlıydı ki etkileri günümüze kadar şekil ve biçim değiştire değiştire geldi. Başkan Apo’nun esareti bu komplonun başlangıcıydı sadece. CIA ve MOSSAD’ın başını çektiği bu uluslararası komplo Ortadoğu’daki umut ve özgürlük ateşini söndürmek ve halklar arası uzun yıllara sarkacak savaşlarında başlatmanın hamlesiydi.
Reber Apo tüm bunları bilerek İmralı’da büyük bir mücadelenin sürdürülmesinin dinamiklerini oluşturmuş halklarımıza geleceklerini kurma ve özgürleşme konusunda yol haritası sunmuştur. Yılmadan, usanmadan bu komployu bozmak ve toplumsal çatışmaları önlemek için olağan üstü emek sarf etmiştir. Milliyetçiliğin ve halkları ayrıştıran zehirli ulus devlet yönetimleri yerine demokratik ulus alternatifini sunmuştur. Yani komployu bozarak süreci halkların özgürlüğü ve kurtuluşu lehine çevirmiştir. İşte buna en somut kanıt Rojava’da halklara umut ışığı olan demokratik ulus sistemi.
İşte bu nedenle hem uluslararası güçler ve hem de sömürgeci Türk devleti komployu her tür kirli yöntemle sürdürmeye devam etmektedirler. Milyonlarca Kürdün önderliği olarak kabul görmüş Reber Apo esaret altında tutulmakta ve hayatı tehdit altındadır. Kürt halkının seçilmişleri, öncüleri tutuklanmakta, demokratik toplum kurumları ve STK’lar bir bir kapatılmaktadır. Tüm bunlar Reber Apo şahsında gerçekleştirilen uluslararası komplodan bağımsız olmadığı gibi devamıdır. Bu nedenle bu komploya karşı çıkmak yaşamak ve var olmak gibi hayatidir. Bir başka deyişle başta Kürt halkı olmak üzere tüm milliyetlerden halkların varlık yokluk mücadelesidir. Barbarlıkla özgürlükçü demokrasi mücadelesinin savaşıdır” dedi.
Kürt sorununun demokratik çözümü ve Türkiye’de demokratik bir sistemin kuruluşunun tamamen verilecek mücadelenin kaderine bağlı olduğuna da dikkat çeken KCDK-E açıklamasında şunlara yer verdi: “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a karşı geliştirilen Uluslararası Komployu 18. yılında kınamak, Öcalan’a özgürlük Kürdistan’a Statü talebi ile 1 Şubat’ta KCDK-E ve bileşenleri tüm dünyada Kürt halkının dostları ile uzun yürüyüşler organize ediyor.
KCDK-E olarak düzenleyeceğimiz 1-15 Şubat arasındaki uzun yürüyüşler ve mitinglere Kürt halkı ve dostları ‘Sayın Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü’ şiarı ile yürüyecekler. 1-15 Şubat tarihleri arasında Almanya İsviçre, Fransa, İngiltere, Hollanda, Belçika, Yunanistan, Kanada, Avusturalya, Japonya, Danimarka, Norveç, İsveç, Romanya ve Finlandiya’da uzun yürüyüşler, mitingler yapılacaktır. Civanên Azad öncülüğünde 5 Şubat’ta başlayacak uzun yürüyüş 10 Şubat’ta Strasburg’a varacaktır. Enternasyonal kol da 1 Şubat’ta Luxemburg Adalet Divanı önünde yapılacak basın toplantısıyla başlayıp 10 Şubat’ta Strasburg’a varacak yürüyüşte İspanya, Portekiz, Almanya, İngiltere, İsveç, İtalya, Belçika, Fransa, Finlandiya, İsviçre ve Arjantin gibi ülkelerden dostların katılımı ile yapılacaktır.
Tüm ülkelerde yapılacak uzun yürüyüşlerde STÖ, basın kuruluşları, siyasi partilere, eyalet ve merkezi hükümetlere hazırlanan dosyalar sunulacak ve tüm yürüyüş güzergâhlar boyunca bildiriler dağıtılacaktır.
Dostların uzun yürüyüşü 1 Şubat’ta büyük bir basın toplantısıyla başlayacak. Basın toplantısı Luxemburg Avrupa Adalet Divanı önünde yapılacak. Avrupa Adalet Divanı’nda halen PKK’nin listeden çıkması için dava devam etmektedir. Kürt dostları bu vesileyle listeye karşıda olduklarını tüm dünyaya duyuracak.
Başta AB, AK, BM ve diğer güçlerinde Türkiye’nin tüm katliam ve yok etme politikalarına karşı sessizliklerini bozmaya ve tavır almaya çağırıyoruz.
Yine Kürt Halk Önderi Sayın Öcalan’a karşı olan sorumluluklarını yerine getirmeye ve bir ana önce tüm hukuksuzluklara son vererek özgürlüğünü sağlamak için gerekli girişimlerde bulunmaya çağırıyoruz.
Kürdistan için ise; Kürtlerin dünya insanlığı için verdikleri mücadeleyle ve bu yeni yüz yılda demokrasi ve özgürlük alanında öncü konumuna gelmiş olmasından dolayı artık statülerinin tanıması ve temel siyasal muhatap olarak kabul edilmesi çağrısında bulunulacaktır.
KCDK-E olarak basta Kürt halkı olmak üzere tüm Avrupa STO, İnsan hakları savunucuları ve demokratları yürüyüşlere katılmaya ve hedeflerine destek vermeye çağırıyoruz.”
Yapılacak yürüyüşlerin tarihleri ve başlama yerleri şöyle:
HOLLANDA
Yürüyüş 1 Şubat günü saat 11.00'da Rotterdam Belediyesi önünde kitlesel uğurlamayla başlayacak. Akşam Delft şehir merkezinde karşılama ile sonuçlandırılacak. Konaklama Delft'de olacak.
2 Şubat günü sabah saat: 10.30'da Delft şehir merkezinde uğurlanacak yürüyüşçüler tahminen 15.30'da Den Haag'da Hollanda Parlamento önüne varacak. Burada karşılama ve mitingle sonuçlanacak.
İSVİÇRE
Cenevre
02 Şubat Perşembe yürüyüş / Saat:11.00
Yer: Jardin Angalis
Lozan
03 Şubat Cuma yürüyüş / saat:11.00
Yer: Place de Marche
Bern
04 Şubat Cumartesi / Saat: 11.00
Yer: Bern Parlamentosu önü
FRANSA
1 Şubat / Saat: 10.00’da
Villeneuve St. Georges belediyesinden başlayacak
ALMANYA
BERLİN: 1-3 Şubat arası yürüyüş
Başlama Yeri: Postdamm Hauptbahnhof saat 11:00
HAMBURG: 1-3 Şubat yürüyüş
Başlama yeri: 1 Şubat Çarşamba günü saat 10:00 S-Bahnhof Neugraben - Hamburg
BREMEN: 2-4 tarihlerinde arasında yürüyüş
Başlama yeri: 2 Şubat Perşembe günü Hude Bahnhof önünde Saat 09:30
NİEDERSACHSEN (Hannover): 1-3 Şubat tarihleri arasında yürüyüş
Başlama yeri: 1 Şubat Çarşamba günü saat 10:00 Hildesheim Hbf önü.
DORTMUND- WESTFALLEN (Düsseldorf): 2-4 Şubat tarihleri arasında yürüyüş
Başlama yeri: 2 Şubat Perşembe günü Kaiser-Wilhelmstrasse (DKTM önü) Duisburg’ta başlayacak.
KÖLN- NORD RHEİN WESTFALLEN (Düsseldorf): 2-4 Şubat tarihleri arasında yürüyüş
Başlama yeri: 2 Şubat Perşembe günü saat 10:00’da FEDA merkezinde başlayacak.
KASSEL- THÜRİNGEN(Erfurt): 1-2 Şubat tarihlerinde yürünecek.
Başlama yeri: Zoopark str.’de saat 13:00 başlayacak.
HESSEN- SAARLAND (Mainz- Wiesbaden): 1-3 Şubat tarihleri arasında yürüyüş
Başlama yeri: 1 Şubat Çarşamba günü saat 09:00 Luisenplatz, Darmstadt
BADEN-WÜRTEMBERG (Stuttgart): 1-3 Şubat tarihleri arasında yürüyüş
Başlama yeri: 1 Şubat Çarşamba günü saat 09:30 Klianplatz, Heilbronn
BAYERN (Münih): 1-3 Şubat tarihlerinde yürüyüş
Başlama yeri: Dachau Hauptbahnhof önü Saat 09.30
İTALYA
Milano
27 Şubat’ta başlayan paneller 11 Şubat’a kadar İtalya’nın birçok kentinde yapılacak
11 Şubat saat: 14.00 Milano’da yürüyüş
Avusturalya
7 Şubat saat 11.00’de Melbourne
Başlama adresi: Fedarion Squeden
Kanada
15 Şubat saat 12.00
Başlama yeri: Woodbridge
BELÇİKA
7-8 Şubat saat: 11.00, Rue de Hodimont 51, 4800 Verviers
İNGİLTERE
11 Şubat saat: 13.00 de Croydan başlayacak yürüyüş
12 Şubat saat: 14.00’de Londra başbakanlık önünde mitingle son bulacak
DANİMARKA
10 Şubat Karslunde - Brøndby Strand / Saat 10.00-16.00
11 Şubat Brøndby Strand- Kopenhag / Saat 10:00-13:00 mitingle son bulacak
İSVEÇ
11 Şubat Märsta -Sollentuna / Saat: 10.00-18.00
12 Şubat Sollentuna- Stockholm segellstorg / Saat: 09.00-15.00
AVUSTURYA
1 Şubat’ta saat 09,00’da St. Pölten’de start alacak.
Yürüyüş 2 Şubat’ta Viyana'da düzenlenecek mitingle sonlandırılacak.