Birleşik Metal-İş: Bıçak kemiğe dayandı!

Birleşik Metal-İş Sendikası, "Bıçak kemiğe dayandı" diyerek, 5 Şubat’ta gideceği grevin gerekçelerini açıkladı.

 

Grev kararı alan DİSK’e Birleşik Metal-İş, Şişli Nazım Hikmet Küldür Merkezi'nde düzenleyeceği basın toplantısı düzenledi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK yönetim kurulu üyesi Kanber Saygılı ve metal işçilerinin katılımıyla gerçekleştirilen basın toplantısında sendika grev gerekçesini yaptığı sunumla anlattı. Sık sık, “Çarklar duracak elimizde MESS dize gelecek önümüzde”, “Direne diren kazanacağız”, “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganlarının atıldığı toplantıda açıklamayı okuyan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu okudu.
Ücretlerinde meydana gelen erimeye karşı mücadeleyi sürdürdüklerini hatırlatarak sözlerine başlayan Serdaroğlu, 2019 yılı Grup Toplu Sözleşme süreci önemli bir eşiğine geldiklerine dikkat çekti. On binlerce metal işçisinin ekmeği ve geleceği için aylardır ayakta olduklarını vurgulayan Serdaroğlu, 130 bin metal işçisinin ve aileleriyle birlikte yaklaşık 500 bin kişinin geleceği için mücadeleye kararlı olduklarını söyledi.

‘GREV ADIM ADIM YAKLAŞIYOR'

Toplu İş Sözleşmesi sürecini anlatan Serdaroğlu, MESS ile görüşmelere 7 Ekim'de başladıklarını, 7 kere de masaya oturduklarını ancak bugüne kadar hiçbir sonuç elde edemediklerini belirtti. Sözleşmenin önemli maddesi olan ücret maddesinde, MESS’in önce yüzde 6, sonra yüzde 8 ve son olarak yüzde 10 teklif ettiğini aktaran Serdaroğlu, şunları kaydetti:
“Bizim talebimiz ise bilindiği üzere yüzde 34 işverenlerin talepleri ile bizim taleplerimiz arasında önemli fark var. MESS, bugüne kadar metal işçilerinin taleplerini karşılayacak adımları atmadı. İşverenlerin bugüne kadar gösterdiği yaklaşım sorunu masada çözmekten oldukça uzak. Bu teklifler, işverenlerin uzlaşma içinde olmadıklarını gösteriyor. Dileriz henüz vakit varken taleplerimizin gereğini yaparlar. Aksi halde adım adım greve yaklaşıyoruz.”

'5 ŞUBAT'TA GREVDEYİZ'

Serdaroğlu, hazırladıkları “Metal İşçilerin Gerçeği” raporundan tespitlere yer verdi.
Serdaroğlu, "Hiç kimse metal işçisinin kararlılığını test etmesin. 5 Şubat'ta grevdeyiz ve artık bıçak kemiğe dayandı, sabrımız taştı: Grev kapıda" mesajını verdi.