BM: DAİŞ çeteleri artık sadece ‘savunma konumunda’
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunulan bir raporda, DAİŞ çetelerinin artık büyük oranda geriletildiği ve daha çok ‘savunma pozisyonunda’ olduklarına dikkat çekiliyor.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunulan bir raporda, DAİŞ çetelerinin artık büyük oranda geriletildiği ve daha çok ‘savunma pozisyonunda’ olduklarına dikkat çekiliyor.
Ancak buna rağmen çetelerin dünya için ‘büyük tehlike’ oluşturdukları uyarısı yapıldı.
DAİŞ’in birçok ülkede ağır gelir kaybı yaşadığı ve yeni eleman bulmakta zorlandığı belirtilen raporda, özellikle Suriye, Irak, Afganistan ve Libya’da ağır kayıplar verdiği kaydediliyor. Çetelerin bu ülkelerde artık sadece savunma pozisyonunda olduğu bilgisi verildi.
Çetelerin en önemli gelir kaynağı olarak Suriye’nin Deyrezor vilayetindeki petrol kuyuları gösterilirken, 2015’te 500 milyon doları bulan yıllık gelirin 2016’da 260 milyon dolara gerilediği savunuldu.
BM raporunda, DAİŞ’in yeni bireyler bulmakta zorlandığı ve bunda ilgili ülkelerce alınan önlemler ile çetelerin ‘çekiciliğini kaybetmesinin’ etkili olduğunun altı çizildi. Raporda, çok sayıda çetenin çatışma bölgelerini terk ettiği kaydedildi.
Tüm dünya ülkelerinin DAİŞ çetelerine karşı dikkatli olmasının istendiği raporda, çetelerin mali kaynak sağlamak amacıyla gazetecileri ve insani yardım görevlilerini dahi kaçırabileceği uyarısına yer verildi.