BM’de Türkiye’ye sert eleştiriler Kürdistan’da yaşananlar işaret ediliyor

BM İnsan Hakları 33. Oturumlarında söz alan uluslararası insan hakları kuruluşları, Türkiye’de ve Kürdistan’da yaşanan insan haklarının boyutuna dikkat çekerek, BM’yi Türkiye’de yaşananları yakından takip etmeye çağırdı.

Birlemiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği 33. Eylül Ayı İnsan Hakları oturumları devam ediyor. Oturumların 5. gününün öğleden sonraki oturumunsa söz alan Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları dünyanın birçok merkezinde yaşanan insan hakları ihlallerine dikkat çekti. Otumlar boyunca söz alan çok sayıda sivil toplum kuruluşunun hedefinde Türkiye vardı.

Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerinin boyutuna dikkat çeken uluslararası sivil toplum kuruluşları Türkiye’yi temel insan haklarına saygı duymaya çağırırken, BM’nin Türkiye’de yaşananları yakından takip etmeye davet etti.

ARTİCLE 19, KÜRDİSTAN’DA YAŞANLARI İŞARET ETTİ

Article 19 adlı uluslararası sivil toplum kuruluşu, Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlalinin gün geçtikçe daha da ağırlaştığına dikkat çekerek, Türkiye’de basın özgürlüğüne ve Kürt basınına yönelik yapılan saldırıları hatırlattı. Türkiye’yi basın özgürlüğüne ve temel insan haklarına saygı duymaya çağıran sivil toplum kuruluşu,  OHAL süreci ve öncesinde Kürdistan’da yaşanan insan hakları ihlallerinin boyutunu işaret etti.

HUMAİN RİGHTS WATCH: BM TÜRKİYE’Yİ YAKINDAN TAKİP ETMELİ

Humain Rights Watch adlı insan hakları kuruluşu da Türkiye’de basına yönelik yapılan baskılara dikkat çekerek konuşmasına başladı. Kürdistan’da yaşanan insan hakları ihlallerinin devam ettiğini belirten sivil toplum kuruluşu, BM’nin Türkiye’de yaşananları yakından takip etmeye çağırdı.

FIDH: TÜRKİYE’NİN GÜNEYDOĞUSUNDA CİDDİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ YAŞANIYOR

La Federation İnternatianale des Ligues des Droits de l’Homme (FIDH) adlı uluslararası insan hakları kuruluşu adına konuşan Nicolas Agostini de Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerinin boyutuna dikkat çekerek, Kürdistan’da yaşananları işaret etti.

Agostini: “Türkiye’de avukatlar, akademisyenler, gazeteciler, üniversite öğrencileri gözaltına alınıyor ve tutuklanıyor. Türkiye’nin güneydoğusunda ciddi insan hakları yaşanıyor” dedi.

Kürt sorunun barışçıl sorunlarla çözülmesi için tarafların iki taraflı olarak adım atması gerektiğini söyleyen Agostini, Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerinin yakından takip edilmesi gerektiğini söyledi.

TÜRKİYE CEVABI AYNI: BEN YAPMADIM PKK YAPTI

Sivil toplum kuruluşlarının Türkiye’ye yönelik eleştirilerine cevap veren Türkiye’nin BM temsilcisi ise Türkiye’nin demokratik bir ülke olduğunu ve ülkede insan hakları ihlalleri yaşanmadığını bir daha iddia etti. Bir kez yine PKK’nin sivillere yönelik eylemler gerçekleştirdiğini iddia eden Türkiye temsilcisi, Türkiye’ye yönelik yapılan eleştirilere somut hiçbir cevap veremedi.