Birlemiş Milletler Ýnsan Hakları temsilcisi Navi Pillay, ABDnin Pakistanda insansız hava araçları (ÝHA) ile düzenlediði saldırıların ciddi yasal sorunlar barındırdıðını açıkladı.
Pillay, IHAlar konusunda incelemelerde bulunmak üzere ziyaret ettiði Pakistanda yaptıðı açıklamada ABDnin terörizmle savaş konsepti içerisinde giderek daha etkin bir şekilde yer alan IHA operasyonlarının yasallıðının tartışmalı olduðunu söyledi.
Haftabaşında El Kaidenin iki numaralı adamı olarak nitelendirilen Ebu Yahya El Libinin haftabaşında öldürülmesinin ardından ABDden gelen IHAları savunan mesajları deðerlendiren Pillay, IHA saldırılarının uluslararası hukuka, özellikle ayırt etme ve orantılılık ilkelerine uygunluðu oldukça tartışmalı" dedi.
Saldırıların sivil ve askeri denetimin dışında yapılması ile kaygılarını ifade eden Pillay, Pakistan hükümetini, BM Yargısız Ýnfaz Temsilcisini bazı olayları araştırması için ülkeye davet etmeye çaðırdı.
Geçtiðimiz Salı günü Pakistan Dışişleri Bakanlıðı, ABD büyükelçi yardımcısını çaðırarak son saldırılar konusunda tepkilerini dile getirmişti.
ABD, Yemen, Somali ve Afganistandaki askeri operasyonlarda da Predator olarak adlandırılan ve silah taşıma kapasitesine sahip IHAları kullanıyor.