BM’den Ebru Timtik açıklaması: Hükümet gerekeni yapmadı!

Açlık grevi eyleminin 238. gününde hayatını kaybeden Ebru Timtik için bir açıklama yapan BM uzmanları, Timtik’in ölümünden hükümetin sorumlu olduğunu işaret ederek, Türk yetkilileri hesap vermeye çağırdı.

Adil yargılanma talebiyle başlattığı açlık grevi eyleminin 238 gününde hayatını kaybeden Avukat Ebru Timtik için BM İnsan Hakları Konseyi'ne bağlı birçok uzman tarafından bir açıklama yapıldı. Timtik’in ölümünün tamamen önlenebilir olduğunun altı çizilen açıklamada, “Adil yargılanma hakkı için kimse ölmemeli ve ölmemeliydi” denildi. Uzmanlar yaptıkları açıklamada, “Adil bir yargılanma için kimse ölmemeli, bu temel bir insan hakkıdır. Bu cesur insan hakları savunucusu kadının ölümünden ve ölümüne yol açan koşullardan dolayı büyük bir şok içindeyiz” ifadelerini kullandı.

‘HÜKÜMET GEREKENİ YAPMADI’

Ebru Timtik’in adil yargılanma talebiyle başlattığı açlık grevinin 238 gününde hayatını kaybettiğini hatırlatan uzmanlar, “Avukatlar tutuklandıktan kısa bir süre sonra, BM insan hakları uzmanları olarak Türk Hükümetinden tutuklanmaların yasal dayanağını ve haklarındaki suçlamaların açıklamasını istedik.

Yasadışı gözaltı, haksız ve hukuksuz yargılanma ve örgütlenme özgürlüğüne yönelik kısıtlamalara dikkat çekerek, 2017 yılında Türk hükümetinden tutuklanma ve mahkumiyetlerin uluslararası insan hakları hukuku kapsamındaki yükümlülükleri uyumlu olup olmadığını açıklamasını istedik. Konuyla ilgili hükümet yetkililerinin bizimle olan ilişkisini kabul etsek de Hükümetin Ebru Timtik’in ölümünü önlemek için çok az şey yaptığını biliyor ve buna üzülüyoruz” diye dikkat çekti.

‘HÜKÜMETİ HESAP VERMEYE ÇAĞIRIYORUZ’

Türk hükümetine insan hakları savunucusu Ebru Timtik’in ölümü hakkında etkili bir soruşturma başlatması çağrısında bulunan uzmanlar, “Yetkilileri, mağdur için bir hesap verebilirlik süreci oluşturmaya çağırıyoruz” diye ekledi.

‘AVUKATLARIN DAVALARI YENİDEN AÇILMALI’

Açıklamada devamla, “Hükümeti, tutuklanan insan hakları avukatlarını davalarını yeniden açarak adil yargılanma ilkelerini sağlamaya çağırıyoruz. Türkiye hükümeti ayrıca uluslararası hukuka aykırı olarak tutuklu ve hükümlü kişilerin salıverilmesi için derhal harekete geçmelidir.”

Ortak açıklamada imzası bulunan BM İnsan Hakları uzmanları şu şekilde: İnsan Hakları Savunucuları durumuna ilişkin Özel Raportörü Mary Lawlor, Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, Barışçıl Toplanma ve Örgütlenme Özgürlüğü Hakkı Özel Raportörü Clement Nyaletsossi, İşkence özel raportörü Nils Melzer, Terörle Mücadelede İnsan Haklarının Korunması Özel Raportörü Fionnuala Aolain, Yargıçlar ve Avukatların Bağımsızlığı konusunda Özel Raportör Diego Garcia-Sayan, Kadına Dönük Şiddet Özel Raportörü Dubravka Simonovic.