BM’den işgale tepki: DAİŞ yeniden canlanacaktır!

BM yaptığı açıklama ile Suriye’nin Kuzeydoğu bölgesine yönelik başlatılan askeri harekete tepki göstererek, “Bölgede yaşanan çatışmalar sivil ölümlere neden olacak ve DAİŞ’i yeniden canlandıracaktır” dedi.

Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik başlattığı işgal saldırılarına yönelik uluslararası alandan tepkiler gelmeye devam ediyor. Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Bağımsız Uluslararası Suriye Soruşturma Komisyonu, yaptığı yazılı açıklama ile Türk devletinin başlattığı askeri hareketten duyduğu endişe kaygıyı dile getirdi.

“Suriye halklarının bugün ihtiyacı olmadığı tek şey yeni bir şiddet dalgası” denilen açıklamada devamla, “Komisyon olarak, Suriye’nin Kuzey-Doğu bölgesindeki yaşanacak felaket sonuçlara itiraz ediyoruz” denildi.

‘YÜZBİNLERCE SİVİL ETKİLENECEKTİR’

Yaşanan savaştan kaynaklı sivillerin şimdiden yerlerini terk etmeye başladığının ifade edildiği açıklamada, devamla şunlar ifade edildi: “Yüzbinlerce sivil, sınır boyunca gerçekleşsen operasyonlardan etkileyebilir, çünkü yaşanan çatışmalar hayati önem taşıyan sivil alt yapıya zarar verebilir ve sivillerin ihtiyaç duyduğu insani yardıma erişimi engelleyebilir. Buradaki nüfus zaten insani yardıma muhtaç ve bunların birçoğu çatışma nedeniyle birçok kez yerinden edilmiş ya da DAİŞ yönetimi altında yaşamaya zorlanmış.”

DAİŞ KAMPLARI HATIRLATILDI

DAİŞ çetelerinin ailelerinin kaldığı kampların hatırlatıldığı açıklamada, “Ayrıca bu bölgede DAİŞ ile bağlantısı olduğu varsayılan 100 binden fazla insan, El Hol, Roj ve Ain İssa gibi geçici hizmet kamplarında kalıyor. Bu insanlar rehabilitasyon programlarının yokluğundan daha da radikalleşme riski altındadır” denildi.

‘DAİŞ YENİDEN CANLANACAKTIR’

“Bölgeye dönük yeni bir askeri hareketin kaosa ve DAİŞ’in yeniden canlanabileceği tehlikesine neden olacaktır” diyen Komisyon, “Komisyon olarak, Suriye’de askeri yöntemlerle sorunlara bir çözüm bulunamayacağını yeniliyoruz. Tüm tarafları, şiddeti durdurmaya, sivilleri korumaya ve insancıl hukukun korunması için diyaloğa çağırıyoruz” diye ekledi.