BM’den Türkiye’ye işkence eleştirisi

BM yıllık işkence ve kötü muamele raporu açıklandı. Türkiye’ye yönelik eleştirilerin olduğu raporda, Türk devletine uluslararası yasalara uyma çağrısı yapıldı.

BM İnsan Hakları Konseyi, 34 İnsan Hakları Oturumlarında BM özel röportörlerinin hazırladığı yıllık İşkence ve kötü muamele raporu açıklandı. Raporda birçok ülkede yaşanan işkence ve kötü muameleye dikkat çekildi. Açıklanan raporun önemli bir kısmında 26 Kasım- 2 Aralık tarihlerinde Türkiye’ye resmi ziyarette bulunarak işkence iddialarını yerinde inceleyen BM İşkence Röportörü Nils Melzer’in Türkiye üzerine hazırladığı rapora da yer verildi.

TERÖRLE MÜCADELE ADI ALTINDA BARIŞ YANLISI İNSANLAR HEDEF HALİNE GETİRİLDİ

Temmuz 2015’de sonra hükümetin ‘terörle’ mücadele adı altında başlattığı operasyonların, barışçıl sivil toplum aktörlerine karşı bir darbeye dönüştüğünün ifade edildiği raporda, “Türkiye’nin aşırı geniş terörizm tanımı, insan hakları savunucuları ve militanlarını hiçbir suç olmadan kapsamaktadır. Terörle mücadele operasyonları adı altında Kürt meselesinin barışçıl yollarda çözülmesini isteyen sayısız barış yanlısı insan hedef haline getirildi” denildi.

Özgür Gündem gazetesine destek vermek için yardımcı yayın yönetmenliği yapan Şebnem Korur Fincancı, Gazeteci Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin’in ‘terör örgütü’ propagandası yaptıkları iddiası ile tutuklandığına değinilen raporda, çok sayıda gazeteciye baskı uygulandığına veya tutuklandığına dikkat çekildi.

YAPILANLAR ULUSLARARASI HUKUKLA BAĞDAŞMIYOR

“Teröre karşı yapıyoruz diyerek yapılan operasyonlar, Kürt toplumunun temel hak ve özgürlüklerini kısıtlıyor” denilen raporda, şunlar ifade edildi: “Ulusal güvenlik ve terörle mücadele yasalarını ifade özgürlüğünü kısıtlayan gerekçeler olarak kullanmak, Türkiye’nin uluslararası insan hakları hukukundaki yükümlülükleri ile bağdaşmayan bir durumdur.”

TUTUKLULARA İŞKENCE YAPILIYOR

15 Temmuz askeri darbe girişimi ve OHAL ilanından ardından getirilen kısıtlayıcı önlemlerden ciddi endişe duyulduğunun ifade edildiği raporda, “Başarısız darbe giriminin ardından aralarında insan hakları savunucuları dahil 20 binin üzerinde insan gözaltına alındı. Gözaltına alınan veya tutuklanan birçok insan işkence ve kötü muameleye maruz kaldı. Bu bağlamda BM İşkence Komitesi’nin Mayıs 2016’da dile getirdiği ciddi işkence iddialarına yönelik endişelerini paylaşıyoruz. Tutuklulara yönelik uygulanan işkence, kötü muamele, taciz iddialarına yönelik çok sayıda rapor aldık. Yine ‘terörle’ mücadele suçlamaları ile keyfi şekilde gazetecilerin, insan hakları savunucularının, akademisyenlerin tutuklandığına veya yargılandığına yönelik raporlarda aldık.”

TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİLERİ DİKKATE AL ÇAĞRISI YAPILDI

Raporda son olarak Türk hükümetine, hak ihlallerine yönelik yapılan eleştirileri dikkate alma çağrısı yapıldı.

Öte yandan yıllık işkence raporunun sunulmasının ardından BM İnsan Hakları Konseyi, 34. İnsan Hakları Oturumlarında BM İşkence röportörü Nils Melzer söz aldı. Türkiye’ye yaptığı ziyareti hatırlatan Melzer, “Ziyaretimde Türk makamları işkenceye karşı sıfır tolerans politikası uyguladığını söyledi. Ama resmi politika ile gerçekte yaşananlar arasında büyük bir kopukluk vardı” dedi.