Boğaziçili akademisyenlerin direnişi 75. gününde

Boğaziçi Üniversitesi’nin akademisyenlerinin nöbet eylemi 75. gününde.

AKP’li Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör olarak atanmasının ardından öğrenci ve akademisyenlerin başlattığı direniş devam ediyor. Her gün rektörlük binası önünde bir araya gelip, sırtlarını binaya dönerek protestolarını sürdüren akademisyenler, eylemlerinin 75. gününde bir kez daha Bulu’nun istifasını istedi. 

'ABLUKA SÜRÜYOR'

Akademisyenlerin yaptığı açıklamada, üniversite çevresindeki ablukanın devam ettiği belirtilerek, şöyle denildi:

“Atanmış rektörlüğün misafirleri serbestçe üniversiteye girebiliyor. Üniversiteye girişlerdeki bu ayrımcı kısıtlamaların kaldırılmasını ve HES kodu ile her zaman olduğu gibi mezun ve misafirlerimizin okula girmesini talep ediyoruz. Kararlı ve uzun vadeli direnişimizin bu önemli dönüm noktasını, tüm Boğaziçi bileşenlerinin katılımıyla gerçekleştirilen renkli bir şenlik ortamında yaşadık. Mezunlarımızın ve misafirlerimizin kampüse girişlerine konulan engellere, öğrencilerimizin hazırladığı afişlere el konulmasına rağmen 100’üncü gün etkinlikleri, Boğaziçi Üniversitesi’nin çoğulcu, özgürlükçü ve yaratıcı sosyal ortamının canlı bir ifadesi oldu."

Öğretim üyelerinin atamaları kabul etmediğinin vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Yıllardır etkin bir şekilde uygulanagelen ve senatomuz tarafından kuralları tanınmış olan seçim sürecini işleterek, Sosyal Bilimler Enstitüsü örneğinde olduğu gibi, Fen Bilimleri Enstitüsü’nde de yeni müdürü belirlediler. Atanmış yönetimin üniversitemizin kurumsal bütünlüğüne ve gerçekleşmiş olan meşru seçim sürecinin sonuçlarına saygı duymasını bekliyoruz. Fen Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı tüm bölüm mensuplarının özgür iradesiyle ve oy çoğunluğuyla seçilmiş olan Prof. Naz Zeynep Atay’ın enstitü müdürlüğüne atanmasını talep ediyoruz. Birkaç saat önce ise, Yabancı Diller Yüksek Okulu (YADYOK) müdürü olarak Aysun Balkan'ın atandığını öğrendik. YADYOK hocaları ile hiçbir istişareye gerek görülmeden yapılan bu atama, bölümlere bildirilmesine rağmen YADYOK hocalarına hâlen resmen duyurulmadı.

Okulumuzun temelini oluşturan YADYOK ve hocaları meselenin birincil muhataplarıdır. Onların iradelerine yapılan bu haksız müdahaleyi kınıyoruz.
Atanmış Melih Bulu, Gürkan Kumbaroğlu, Naci İnci, Fazıl Önder Sönmez ve bir gecede kurulan Hukuk Fakültesi’ne atanmış Selami Kuran’ın istifasını bir kez daha talep ediyoruz."