Bozgeyik: TÜİK verileri doğru değil

KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, TÜİK’in işsizlik verilerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, TÜİK’in hem işsizlik hem de enflasyon oranıyla ilgili açıklamalarında, manipülasyon ve algı yaram çabası görüldüğünü belirtti.

TÜİK’in Mart ayı işsizlik verileriyle ilgili ANF’ye konuşan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, verilerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Bozgeyik, “TÜİK’in hem işsizlik hem enflasyon sepet oluşturma üzerinden yapmış olduğu açıklamalara baktığımızda bir manipülasyon, bir algı yaratma söz konusudur. En son açıklanan işsizlik rakamları yüzde 13.2 oranında. Salgın süreci başlamadan önce 6 milyona yakın geniş tanımlı bir işsizliğin olduğunu biliyoruz. Salgın sürecinde de işini kaybedenler, işten çıkarılanlar, işsiz kalanlara bakıldığında 6-7 milyon arasında yeni bir işsizlik söz konusu” şeklinde konuştu.

İŞSİZ SAYISI 13 MİLYONU AŞTI

Son işsizlik rakamları eklendiğinde bugün 13 milyonu aşan işsizli karşı karşıya olunduğunu kaydeden Bozgeyik, şöyle devam etti: “Yüzde 35'e yakın bir işsizlik rakamından söz ediyoruz. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) istatistik, veri ve işsizlik hesaplama ölçüleri açısından bakınca DİSK’in işsizlik araştırması, objektif ve ILO standartlarındadır.’’

15-16 HAZİRAN RUHUYLA

KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’nin 50. yılı olduğunu hatırlatarak, şunları ifade etti: “Sendikal haklarımıza dönük saldırılar var. Emek meslek örgütlerinin, sendikaların kıdem tazminatlarına dönük çok yoğun saldırılar olacağı belli. Hükümetin bununla ilgili bir yasa hazırlığı olduğuna dair açıklamaları var. Buna karşı 15-16 Haziran ruhuyla mücadele etmeliyiz. İşçi ve emekçilerin, sendikal ayırım gözetmeden AKP-MHP iktidarına karşı ortak dayanışma içerisinde daha etkili mücadele yürütmesi gerekir.”