‘Bu sorumluluk sadece HDP'lilerin değil toplumun her kesiminindir’

İktidarın zulmüne karşı sessiz kalan muhalefeti eleştiren HDP vekilleri Dilşad Cambaz ve Hüda Kaya, bu sorumluluğun sadece HDP'lilerin değil, toplumun her kesiminin sorumluluğu olduğuna dikkat çekti.

İnsan hakları savunucusu, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu 2 Nisan’dan bu yana tutuklu. HDP hakkında sık sık kapatılması yönünde açıklamalar yapan MHP genel başkanı Gergerlioğlu’nu hedef göstermiş, 9 HDP'li milletvekili hakkında hazırlanan fezlekeler ilgili de “Dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle fezlekeleri TBMM'ye gelen bölücü milletvekilleri hakkında her siyasi parti tutumunu derhal netleştirmelidir” demişti.

AKP-MHP ittifakının Türkiye’yi sürüklediği ekonomik kriz, toplumsal kutuplaşma ve halklar üzerindeki baskılara yönelik karşı tepkiler günden güne tüm ülkede yayılıyor. AYM’den dönen HDP dosyasının ardından ittifakın saldırıları sokağa da yansıdı. Fezlekesi düşürülen HDP İstanbul Milletvekilleri Dilşad Cambaz ve Hüda Kaya, Gergerlioğlu’nun işkence edilerek tutuklanmasına ilişkin ANF'ye değerlendirmelerde bulundu.

TEK ADAM VE FAŞİZM ANLAYIŞINI BÜTÜN HALKLARA SERVİS ETTİLER

HDP vekili Dilşad Cambaz, son süreçte vekillere yönelik yapılan saldırıların aslında muhaliflere yönelik olduğunu yorumladı. AKP’nin gözdağı vermeye çalıştığını, muhaliflerin seçme ve seçilme hakkının elinden alınmak istendiğini vurgulayan Cambaz, "Ortada bir meclis yok zaten. Meclis’i ortadan kaldırmışlar. Bugün hukukun olmadığı bir ülkede yaşıyoruz ve bu bir bütünen bir gözdağıdır. Kürtlere, Alevilere, kadınlara, emekçilere bir gözdağıdır. Seçilmiş bir vekile yönelik bu saldırı aslında bir bütünen Türkiye'de yaşayan kendisinden olmayan insanların hepsine bir gözdağıdır, bunu bu şekilde okumamız gerekiyor. Tek adam ve faşizm anlayışını getirip orada bütün halklara servis ettiler.

HDP’ye son olarak Gergerlioğlu’na yönelik bu saldıra karşı hala doğru düzgün bir tepki vermeyen bütün muhalif partiler görmelidir ki bu bizimle sınırlı değil. 2016’da da eş başkanlarımız, vekillerimiz, belediye başkanlarımız tutuklandı, yine bu sessizliğe büründüler. Bu saldırı sadece HDP’ye yönelik değil. Sessiz olan sessiz duran herkese yönelme var. Faşizm ayrım yapmaz, yapmıyor. En başta Kürtlere yönelik saldırısını devam ettirdi ve Boğaziçi Üniversitesi’ne bakın, kadınlara bakın, bunların hepsine de sırasıyla gelecek ama bugün yan yana olursak, birlikte ses çıkarırsak, daha güçlü bir şekilde karşı durabiliriz. Bugün bize yapılan hukuksuzluk yarın başka bir partiye yapılabilir. Artık bu ülkede faşizm herkese eşit davranıyor. Farklı değil" diye konuştu.

NEFRET DİLİ BUGÜN AKP ELİYLE HER YERE YAYILDI

Newroz alanlarından okunan tabloya karşı AKP-MHP’nin vakit kaybetmeden saldırıya geçtiğine dikkat çeken Cambaz, MHP’nin tarihten bu yana bütün siyasetini Kürt düşmanlığı üzerinden gerçekleştirdiğini belirterek, "Anayasa Mahkemesi’nin kararını bile kabul etmeyen bir ittifak var ve bütün bunların tek bir izahı var o da düşman hukuku. Nefret dili bugün AKP eliyle sokaktaki her yere yayıldı. Nefret dilleri var. Devletin polisinden, askerinden, bekçisinden yani bütün kolluk güçlerinin dilinde nefret var. Sokağa çıkan insanlara tavırlarına bakın. Vekile karşı saldırıları tüm dünya gördü. Sokaktaki vatandaşa ne yapmaz bunlar" ifadelerini kullandı.

SADECE BİZLER Mİ BU ŞİDDET DİLİ İLE MÜCADELE ETMELİYİZ?

Hüda Kaya da AKP’in sürekli Kürtler, muhalifler üzerinde senaryo ürettiğini, hedef çarpıttığını söyledi. "Yüreğimin yandığı ve içimin acıdığı, toplum vicdanının da yüreğinin acıdığı, yandığı bir nokta var elbette ki sessiz kalanlardır" diyen Kaya başta CHP’nin ve diğer muhaliflerin sessiz kalmalarının kabul edilemez olduğunu belirterek adalet yürüyüşü yapanların samimiyetsiz olduğunu yorumladı.

"Yollara düşen binlerce insan, siyasetçi, gazeteci, akademisyen nerede? Nerede bu insanlar? Sadece bizler mi bu şiddet dili ile mücadele etmeliyiz" diye soran Kaya, Gergerlioğlu’nun adalet nöbetini sadece HDP ve seçmenleri için yapmadığını belirterek "Gizli kapaklı telefonlarıyla bu tarihi sorumluluktan kurtulamazlar, kurtulamayacaklar. Dolayısıyla bugün konuşmadıktan sonra ne zaman konuşacaksınız? Bu saatten sonra Kürtlerin yüzüne de bakamayacaklar. Siyasi saldırılara karşı direnişimizi sürdürmeliyiz. Bu yeni değil son da olmayacaktır. Bunu böyle okumalıyız. Bir haftadır tutuklu Gergerlioğlu, diğer vekillerimizin tutukluğu da yılları buldu. Bu sorumluluk sadece biz HDP'lilerin değil toplumun her kesiminindir" şeklinde konuştu.

NE OLMUŞTU?

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, 2016 yılında yaptığı sanal medya paylaşımı nedeniyle Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesince 21 Şubat 2018'de "örgüt propagandası yapmak" suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Gergerlioğlu'na milletvekili seçilmeden önce verilen ceza Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onandı. Gergerlioğlu’nun kesinleşen yargı kararı geçtiğimiz perşembe günü Meclis'e geldi.

Yargıtay'ın hapis cezasını onadığı Gergerlioğlu, ifade özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle Mart ayı başında Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. Gergerlioğlu, Avukat Kerem Altıparmak aracılığıyla yaptığı başvuru dilekçesinde ifade özgürlüğünün ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine dikkat çekerek söz konusu sosyal medya paylaşımında "Kürt sorununun barışçıl yollardan çözümü"nü önerdiğini kaydetti.