Buldan: HDP’nin belirleyici olduğu bir dönemdeyiz

HDP Urfa İl Örgütü’nün 4’üncü kongresine katılan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP’nin belirleyici olduğu bir dönemde olduklarını belirterek, “HDP olmadan gelecek olmaz, siyaset olmaz, parlamento olmaz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa İl Örgütü, "Dem dema HDP'ê ye/Şimdi HDP Zamanı" şiarıyla 4'üncü Olağan Kongresi’ni topladı.

Bir salonda yapılan kongrede, "Şenyaşar ailesi için adalet herkes için adalet", "Tecride, savaşa ve yoksulluğa hayır", "Bijî berxwedana ciwanan” (Yaşasın gençlerin direnişi), "Rêxistinbûna jinê, azadiya jinê ye” (Kadının örgütlenmesi, kadının özgürlüğüdür) yazılı pankartlar dikkat çekti.

Kongreye, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kent milletvekilleri Ömer Öcalan, Ayşe Sürücü, Nusretin Maçin, Nimetullah Erdoğmuş, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, görevi gasp edilerek yerine kayyum atanan Suruç Belediyesi Eşbaşkanı Hatice Çevik, Urfa Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri ile sivil toplum örgütü temsilcilerinin aralarında olduğu binlerce kişi katıldı.

Kongre saygı duruşu ile başladı. Daha sonra divan seçildi. İlk konuşmayı yapan HDP Urfa Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, HDP’nin diğer partilerden farklı bir programının olduğunun altını çizerek “HDP’nin programının ortasında onurlu yaşam vardır” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, baskılara rağmen HDP’nin mücadelesinin büyüdüğünün altını çizdi.

“HDP artık milyonların büyük umut yürüyüşüne dönüştü. Bu da sizlerin bize olan güveninden kaynaklanıyor” diyen Buldan, HDP’nin fikriyatı ve üçüncü yol çizgisine vurgu yaptı.

Buldan, “Sadece HDP değil, bu ülkede barış, demokrasi, özgürlük isteyenler, ülkenin refaha kavuşmasını isteyenler cezaevindeler. Barış akademisyenleri, gezi davasında yargılananlar, milletvekilleri, belediye eş başkanları ve bu toplumun güven duyduğu birçok kesimin bugün cezaevinde olduğu gerçeğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Onlar cezaevinde rehine olarak tutuluyorlar bunu herkesin bilmesinde fayda var” şeklinde konuştu.

Buldan, “Karşımızdaki sistemin en iyi bildiği şey yok saymak, inkar etmek, baskı uygulamak, şiddet uygulamak, tutuklamak ve gasp etmektir” diyerek şunları ekledi:

 ASLA BOYUN EĞMEYECEĞİZ

“Biz demokrasi dedikçe onlar faşizmi daha fazla yükseltmekte ısrar ettiler. Biz barış dedikçe savaş narları atmaya devam ettiler, biz adalet dedikçe hukuksuzluklarını yaymaya devam ettiler. Bize bütün hukuksuzluklara cevap vermeye yeltendiler.

Demokratik siyaset dedikçe cezaevlerinin yolunu gösterdiler ama biz ne yaptık mücadeleden asla taviz vermedik, demokratik siyaset ısrarımızdan vazgeçmedik, boyun eğmedik, biat etmedik, diz çökmedik. Asla diz çökmeyeceğimizi de bu kürsüden bir kez daha ifade etmek istiyorum. Asla boyun eğmeyeceğimiz, biat etmeyeceğimiz bir kez daha ifade etmek istiyorum. Sizden aldığımız büyük moral ve güçle HDP’yi ayakta tutmaya, büyütmeye, genişletmeye hep birlikte devam edeceğiz. Nasıl Kobanê düşmediyse HDP de düşmedi düşmeyecek.”

HDP’NİN BELİRLEYİCİ OLDUĞU BİR DÖNEMDEYİZ

Buldan, “Bugün HDP’nin en belirgin ve belirleyici olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Tüm gözlerin HDP’nin üzerinde olduğu bir dönemden geçiyoruz” ifadelerini kullandı.

“HDP olmadan gelecek olmaz, siyaset olmaz, parlamento olmaz, HDP olmadan yeni bir yaşam asla olmaz. Biz bu anlayışla yeni döneme hazırlanıyoruz” vurgusunda bulunan Buldan, “Bu ülkede Kürtleri kim inkar ederse, Kürtlerin hakların kim tanımazsa, dillerini kim yasaklarsa onun bir kez daha iktidara gelme şansı yoktur, olamaz” şeklinde konuştu.

Buldan, “Bu ülkede sadece Kürtlerle ilgili değil, Alevilerin eşit yurttaşlık hakkını tanımayan, kadınlar eşitlik talebini görmeyen, çocukların ve gençlerin geleceğe umutla bakmasını engelleyen, farklı inançların, dillerin önüne engel olarak çıkanların bu ülkede artık yeri yoktur. Bundan biri de AKP’dir” diye konuştu.

URFA’DA BİRİNCİ PARTİ HDP’DİR

Urfa halkının AKP’den hesap soracağını ve AKP’yi artık Urfa’da birinci parti olmaktan çıkaracağını kaydeden Buldan, “Artık Urfa’da birinci parti HDP’dir. Urfa artık mor rengine bürünmüştür. Mor HDP’nin, kadınların rengidir, Türkiye halklarının rengidir. Anketlerde Urfa artık mora bürünmüştür, müjdesini burada sizlere vermek istiyorum” dedi.

TECRİDE TEPKİ

İmralı tecridine de tepki gösteren Buldan şöyle konuştu:

“Bugün bir kez daha Öcalan’ın ailesi ile görüşme yapmasına dair 3 aylık bir yasak daha getirildi. Sanki bir görüş varmış gibi, düzenli bir gidiş geliş varmış gibi, bir kez daha basına yansıyan 3 aylık bir aile görüşüne yasak getirildi. 2015 yılından beri düzenli olarak yapılan bir aile görüşü yok. 2015 yılından beri düzenli yapılan bir avukat görüşü, bağımsız heyet görüşü yok. Son günlerde yazılan çizilen medyada konuşulan bir şey var. O da yeni bir çözüm sürecinin başlayıp başlamama meselesi. AKP ve HDP arasında gizli bir anlaşma var mı yok çokça konuşulduğu bir dönem. Sanki AKP ile HDP kapalı kapalı kapılar ardında bir araya geliyor, Sayın Öcalan ile bir görüşme yapıyor ve kamuoyundan gizleniyor gibi yansıtılmaya çalışılıyor. Şunu özellikle ifade etmek isterim. Biz AKP ile hiçbir konuda herhangi bir konuda bir anlaşma yapmadık, yapmayız. AKP ile anlaşma yapanlar bellidir. Milletvekillerimizin dokunulmazlığının kaldırılmasında AKP ile birlikte ellerini havaya kaldıranlar AKP’nin ortakladır. Tezkerelerde AKP ile birlikte evet oyu kullananlar AKP’nin ortaklarıdır.”

ŞENYAŞAR AİLESİ

Buldan Şenyaşar ailesinin mücadelesini de hatırlattı: “Emine Şenyaşar annenin adalet çığlığı duymayan vicdanlara bir kez daha seslenmek isterim. Siz Şenyaşar ailesine bir vicdan ve özür borçlusunuz. Şenyaşar ailesinden özür dilemek zorundasınız, talep ettiği hakları vermek zorundasınız.”

3 TEMMUZ’DA BÜYÜK KONGRE

3 Temmuz'da Ankara da büyük kongrelerini gerçekleştireceklerini belirten Buldan şöyle noktaladı:

“Büyük kongremize bir kez daha adalet olan güvenimiz barışa olan ihtiyacı, özgürlüklere olan ihtiyacımızı hep birlikte kongre salondan haykıracağız. Urfa’dan büyük bir katılımın olacağını, sizin de katkı ve emeğinizin olacağını biliyoruz. 3 Temmuz bir kez daha ülkeyi yönetenler, bizi yok sayanlara ve inkar edenlere bir kez daha buradayız diyeceğiz, ayaktayız diyeceğiz, yıkılmadık diyeceğiz, mücadeleye devam diyeceğiz. Şimdi bugün burada Urfa il örgütümüzün kongresinde yeni bir yönetim seçilecek, şimdi kadar emek veren il başkanlarımız başta olmak üzere ayrı ayrı tek tek teşekkür etmek istiyorum. Yeni seçilecek olan arkadaşlarımı da bu zorlu görevde bizimle yol yürüyecekleri için özellikle üstün başarılar diliyorum. Hepimizin yolu açık olsun, mutlaka kazanacağımızı, büyük bir zaferle barışı getireceğimizin herkesin bilmesini istiyorum. Serkeftin diyorum.”

YENİ EŞBAŞKANLAR

Kongre, faaliyet raporlarının okunmasıyla devam etti. Ardından gidilen seçimde, HDP Urfa İl Eşbaşkanlığına Ahmet Atış ve Aliye Kızıldamar seçildi.