Buldan: Kadınlar savaş ve işgali asla kabul etmeyecek !

İktidarın Rojava’ya yönelik işgal girişimine ilişkin İHD İstanbul şubesinde basın toplantısı düzenleyen HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Biz kadınlar savaş ve işgali asla kabul etmeyeceğiz” mesajını verdi.

HDP Eş Başkanı Pervin Buldan, HDP birleşenlerden oluşan kadın eşbaşkanları eşliğinde Rojava’ya yönelik işgal girişimine ilişkin Taksim Hill Otel’de yapmak istediği basın toplantısı Beyoğlu Kaymakamı tarafından yasaklandı.

Bu keyfi yasak üzerine açıklama İHD İstanbul Şubesi’nde gerçekleştirildi. Açıklamaya HDP Milletvekilleri Dilan Dirayet Taşdemir, Oya Ersoy, Gülistan Koçyiğit’in yanı sıra HDP kadın eşbaşkanları katıldı.

“Kadınlar savaşa ve işgale hayır diyor” pankartının açıldığı toplantıda açıklamayı HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan tarafından okudu.

‘SURİYE’DEKİ SAVAŞA HEPİMİZ TANIĞIZ !’

Suriye’de 8 yıldır süren savaşın meydana getirdiği yıkım, katliam ve göçleri anımsatarak sözlerine başlayan Buldan, bu savaşta türeyen İŞİD, ÖSO, El-Nusra gibi çetelerin yaptıklarına tarihteki vahşet ve karanlığın tüm dünyanın tanıklık ettiğini, birebir yaşadığını vurguladı.

Halkların dillere, mezheplere, dinlere bölünerek kırıma uğratıldığını ifade eden Buldan, yaşananları şöyle hatırlattı: “Bu savaşta yüz binlerce insan yaşamı yitirdi. Ortadoğu'nun en kadim kentleri yerle bir edildi, milyonlarca insan evini, yurdunu bırakarak göç etmek zorunda kaldı.21. yüzyılda kadın köle pazarları kuruldu, kadın ve kız çocuklarına yönelik ancak sansürlenerek anlatılabilen ağır insanlık suçları işlendi. Bu kadın ve insanlık düşmanı zihniyet, sınırları aşarak dünyanın farklı yerlerinde büyük katliam ve cinayetlerle insanlığın biriktirdiği bütün değerleri hedef aldı.”

‘TECAVÜZ ÇETELERİNİ KÜRTLER YENİLGİYE UĞRATTI !’

Cihatçı çetelerin ve onlarla aynı zihniyette olan iktidarların sebep olduğu yıkım ve katliam sürecinin dünyaya vermek istediği umutsuz mesajının amacına ulaşmadığını belirten Buldan, Kürt halkı başta olmak üzere Rojava, Kuzey ve Doğu haklarının ve dünyanın her yerinden gelen enternasyonalistlerin büyük mücadele ve bedellerle bu insanlık düşmanı bu tecavüzcü çeteleri yenilgiye uğrattığını vurguladı.

AKP YIKIM POLİTİKALARINI DEVRALDI

Buldan, AKP iktidarı tam böyle süreçte bir yandan tarihten devraldığı barış karşıtı siyasetiyle, öte yandan çökmekte olan iktidarının ömrünü uzatmak ve sebep olduğu toplumsal çöküşü görünmez kılmak için “terör” bahanesiyle bu süreci yeniden yaşatacak politikalar devreye soktuğunu kaydetti.

AKP’nin bu politikalarıyla, Kürt, Arap, Süryani tüm bölge halklarının büyük bedellerle elde ettiği kazanımları, inşa edilen kadın devrimini hedef aldığını hatırlatan Buldan, şunları kaydetti: “AKP-MHP iktidarı ve tüm destekçileri tarafından bu savaş başlatıldığından itibaren onlarca sivil hedef alınarak katledilmiş, yaşamsal bir ihtiyaç olan su ihtiyacını sağlayan barajlar hedef alınmış, ambulanslar, konvoylar bombardımana tutulmuştur. Ayrıca bu savaşla birlikte İŞİD çetelerinin tutulduğu hapishaneler, kamplar hedef alınarak onlarca İŞİD çetecisi kaçırılmıştır. Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri, sivil siyasetçi Hevrîn Xelef’in hedef alınarak katledilmesi ve bunun AKP'yle organik bağları olan medya kuruluşunda ‘başarılı operasyonla etkisiz hale getirildi’ denilerek duyurulması, AKPMHP iktidarı ve tüm savaş destekçilerinin savaş suçu işleme ve IŞİD'le işbirliğine girme noktasında hiçbir çekinceleri olmadığını göstermektedir.”

‘BU İŞGAL GİRİŞİMİ KÜRT HALKININ VE KADINLARIN KAZANIMLARINA YÖNELİK’

Bu işgal girişiminin Kürt halkına, kadınlara ve kazanımlarını yok etmeye yönelik olduğunun altını çizen Buldan, “Bugün söz konusu “terör” bahanesi ve Kürtler olduğu için susan, iktidarın savaş politikalarına açık veya dolaylı destek veren herkes bilmelidir ki; bu politikalar topraklan tekrar savaş alanına çevirmeye, yenilgiye uğratılan çeteleri canlandırarak yeni yıkımlara, yeni katliamlara ve 'bir daha asla' dediğimiz insanlık suçlarına açık hale getirecektir. On yılları alacak bir yıkımı, katliamı demografik değişimi ve yenilgiye uğratılan katil ve tecavüzcü çetelerin tekrar örgütleneceği bir süreci başlatacaktır” uyarısında bulundu.

‘SAVAŞA ONAY VEREN MUHALEFET BU SUÇA ORTAKTIR !’

Halkları kendi topraklarından koparacak, geleceğe ipotek koyacak bir siyaseti kadınların asla kabul etmeyeceklerini vurgulayan Buldan, bunun karşısında duracaklarını bir kez daha deklare etti.

AKP'nin savaş politikalarına onay veren muhalefet partilerine de seslenen Buldan, şöyle konuştu: “Eğer bu ittifakın bir parçası olarak tarihte yer almak istemiyorsanız, yıkım, istikrarsızlık, ölüm, acı ve yoksulluk dışında hiçbir şey getirmeyecek olan bu kirli siyasetin bir parçası olmaya son verin! Aksi takdirde Türkiye halklarının, özellikle Kürt ve Türklerin tarih birliğinin, birlikte yaşama temellerinin ve duygu bağının ciddi bir biçimde zedelenmesinde sizin de rolünüz olacaktır.”

‘SALDIRILARI POLİTİKALARINI DURDURDUN !’

Dünyanın savaşın kirli yüzünü defalarca Bosna'da, Filistin'de, Cezayir'de, Libya'da, Irak'ta, Avrupa'da gördüğünü anımsatan Buldan, sözlerini şöyle noktaladı:

“Biz kadınlar halkların barış içinde yaşamasına, kendi topraklarında kendi geleceklerini kendilerinin belirlemesine engel olacak her türlü politikaya hayır diyoruz. Kadınların bin bir emek, mücadele ve ağır bedellerle elde ettiği kazanımlarının gasp edilmesini kabul etmiyoruz. Kuzey ve Doğu Suriye'de kadınlar öncülüğünde yükseltilen değerlerin hedef alınmasını, kadın ve çocukların yaşamlarının, yaşam alanlarının bombalar altında yok edilmesini; kadın düşmanı çetelerin tekrar güçlenerek kadınları köleleştirmesini; Kadınların topraklarından kopartılarak göçe zorlanmasını; Şengal, Musul ve en son Efrîn'de gördüğümüz, kadınların çetelerin insanlık dış uygulamalarına açık hale getirilmesini; savaşa karşı çıkarak barış için sözünü söyleyen demokratik kamuoyuna yönelik yargı eliyle girişilen cadı avını kabul etmiyoruz. İktidarın bu politikalarını meşru görmüyor ve bir an önce sonlandırılması çağrımızı yineliyoruz.”

Açıklama ortak olan kurumlar:

HOP, HDK, ESP, SYKP, DBP, Devrimci Parti, Yeşiller sol ve Gelecek Partisi- SODAP ,Demokratik Kadın Hareketi, Kadın Eş başkanları ve sözcüleri, HDP Kadın Meclisi.