Bulut: HDP olarak yeni döneme hazırız

İstanbul'un bir çok ilçesinde kongre düzenleyen HDP tüm baskılara rağmen halkın yoğun ilgisi ile karşılaşırken, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut da partilerinin yeni döneme hazır olduğunu söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 3 Kasım 2019’da gerçekleştirdiği kongreden sonra ilçelerde de kongrelerine devam ediyor. Parti üzerindeki siyasi baskılar artarken, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, yeni dönemde HDP olarak Türkiye siyasetine yeniden yön vereceklerini, bu kongrelere katılımın da oldukça önemli olduğunu belirtti. AKP’nin siyasi baskısına, gözaltı ve tutuklamalarına rağmen İstanbul’da çalışma yürütmeye devam ettiklerini söyleyen Bulut, kongrelerin HDP açısında bir örgütlenme süreci olduğunu vurguladı.

Ev ev, mahalle mahalle çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Bulut, STK’lerle de çeşitli görüşmelerde bulunduklarını belirterek, "Bu toplantılardan çıkan bir ivme var aslında. Çünkü biz İstanbul’da bulunan bütün ilçelerimizde çalışmalar yürüttük. Bu süreçler bizim için bir seçim dönemi gibi. Yeniden çalışma yürüten ve önümüzdeki iki yılı da götürecek olan ilçe yöneticileri seçmek için yapılan bir çalışma. Zorlandığımız konular da oluyor. Beklediğimiz üzerinde bir ilgi var. Aynı günde 3 ilçede kongrelerimiz oluyor. Bir önceki kongre dönemlerine rağmen bu süreçte yaptığımız kongrelere halkımızın ilgisi oldukça fazla.

Baskılara karşı halkımız bu süreçte desteklerini sunuyor. Partimiz üzerinde bir korku imparatorluğu yaratmak istediler. Ama bunun da bir sınırı oldu. Biz bir dönem kendi il binamızın önünde bile basın açıklaması yapamaz olduk, çıktığımız an TOMA’larla, çevik polislerle kuşatıldık. Bu kadar içeride tutmaya çalıştıkları insanlarda da bir öfke birikintisi oluştu. En iyi dışa vurdukları süreçler de bizim kongre süreçlerimiz oluyor" dedi.

ROJAVA'DAKİ KAZANIMLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Düzenledikleri halk toplantılarına katılan HDP'lilerin ortak konuştukları konuların, siyasi iklimin olduğunu kaydeden Bulut, "Nasıl bir politik mücadele verilecek, ekonomik sorunlar, halkın yaşadığı politik sorunlar çok fazla konuşuluyor. En son kongrelerimizde asgari ücret ve geçimsizlikten kaynaklı insanların intihar etmesi halkımızda ciddi bir duygu kırıklığına neden oldu. Rojava meselesi de güncelliğini koruyan bir konu. Son iki yıl birçok seçimle geçti, kitlemiz çok çalıştı, gözaltına alındı, tutuklandı.

Mevcut bir yönetim belirlemek için elimizden geleni yapıyoruz. Kadın meclislerimizi, gençlik meclislerimizi güçlendireceğiz. Uluslararası siyaset bu hükümetin önünü belirleyen bir yerde. Kurdukları ilişkiler AKP’nin ömrünü uzatıyor ama burada da bir tıkanma var. Suriye politikasından sonra Libya’ya yönlenmesi biraz bunun sebebi. Bu mesele de gündemimizdedir. Libya’da çıkacak sonuç AKP hükümetine verecek olan zararın da farkındayız.

Diğer taraftan Rojava devrimi bizim için müthiş bir kazanım ve bu kazanımdan da asla geri durmuyoruz. Bir diğeri de ekonomik boyutu. Açlık sınırının altında belirlenmiş bir asgari ücret var. Sarayın bir günlük maliyeti 2 bin küsur insanın bir aylık asgari ücretine eşit. İnsanlar umut yoksunluğu, yoksulluktan dolayı intihar ediyorlarsa bu bizi ilgilendiriyor" dedi.

HDP İstanbul İl Örgütü yöneticileri de, kongrelerin önemli olduğunu ve faşizme karşı bir arada olmak için halkı toplantılara davet etti.